ΠΟΤΕ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΜΩΡΑ;

Πότε μπουσουλάνε τα μωράΤο μωράκι σας μεγαλώνει και εσείς ανυπομονείτε να το δείτε να το δείτε να μπουσουλάει; Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει πριν εκείνο συμπληρώσει τους 7 μήνες. Βέβαια, η στιγμή που κάθε μωρό ανακαλύπτει τον κόσμο μπουσουλώντας διαφέρει από μωρό σε μωρό. Υπάρχουν μάλιστα μωρά που δε δείχνουν καμία προτίμηση για αυτό το είδος… μετακίνησης. Ο τρόπος με τον οποίο το μωρό σας να αρχίσει να κινείται δεν έχει σημασία, το σημαντικότερο είναι να υπάρχει εξέλιξη ως προς την αυτονομία της κίνησης του. Συμβαίνει συχνά μάλιστα τα μωρά που μπουσουλάνε πολύ καλά, πολλές φορές να αργήσουν να περπατήσουν.

Στο μπουσούλημα μπορεί να συναντήσουμε διάφορες κινητικές παραλλαγές. Κάποια βρέφη έρπουν, άλλα μετακινούνται χρησιμοποιώντας μαζί τα χέρια για να τραβήξουν το σώμα τους μπροστά, άλλα μπουσουλάνε έχοντας το ένα πόδι τεντωμένο στο πλάι και μόνο το ένα γόνατο σε επαφή με τα πάτωμα κ.ά.

Τα οφέλη

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το μπουσούλημα δε θεωρείται ορόσημο ανάπτυξης, με λίγα λόγια, μην ανησυχήσετε αν το παιδί σας δεν μπουσουλήσει ποτέ. Ωστόσο, τα οφέλη για τα μωρά που μπουσουλάνε είναι αδιαμφισβήτητα από τους επιστήμονες:

  • Όταν το βρέφος αρχίζει να μπουσουλάει ενεργοποιείται μυϊκά όλο το σώμα του. Έτσι εξασκούνται στην ισορροπία, τον προσανατολισμό, τον συντονισμό των μελών και την ενδυνάμωση αυτών ώστε να τελειοποιήσουν όλες εκείνες τις λειτουργίες που χρειάζονται προκειμένου αργότερα, να γίνουν ικανοί στο περπάτημα.
  • Κατά τη διάρκεια της φάσης του μπουσουλήματος, αναπτύσσεται παράλληλα και η όραση. Το βρέφος έχει τη δυνατότητα να εξελίξει τη δεξιότητα του συντονισμού ματιού και χεριού και να την εγκαθιδρύσει, αφού πλέον μπορεί να πειραματιστεί στον χειρισμό αντικειμένων που επιλέγει το ίδιο. Η ικανότητα αυτή είναι απαραίτητη για τη μετέπειτα σχολική ετοιμότητα του παιδιού αφορά στη γραφή (π.χ. αντιγραφή από τον πίνακα), στην ανάγνωση και στις αθλητικές δραστηριότητες.
  • Μέσα από αυτή τη διαδικασία το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου συνεργάζονται και επικοινωνούν καλλιεργώντας τις προϋποθέσεις για τη μάθηση.

Δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον

Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε το μπουσούλημα, είναι να δώσετε την ευκαιρία στο βρέφος να μπορεί να βρίσκεται ξαπλωμένο μπρούμυτα παίζοντας ελεύθερα. Αυτή είναι μια ιδιαίτερα λειτουργική θέση στην οποία οι μύες του αυχένα, της πλάτης και των χεριών δυναμώνουν, έτσι ώστε το βρέφος να καταφέρει τελικά να μπουσουλήσει. Αναμφισβήτητα, όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα βρέφος ελεύθερο να κινηθεί στο πάτωμα -χωρίς να είναι εγκλωβισμένο σε στράτες, καρότσια, καρεκλάκια και παρκοκρέβατα- τόσο περισσότερο αυξάνει τις πιθανότητες να ανακαλύψει τον κόσμο με τα ποδαράκια και τα χεράκια του. Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει είναι να τοποθετήσετε το μωράκι σας σε ένα λεπτό παπλωματάκι στο πάτωμα και να αραδιάσετε παιχνίδια γύρω του σε αποστάσεις τέτοιες ώστε να αναγκαστεί να κινηθεί για να τα φτάσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν «κρατάμε» το βρέφος σε όρθια θέση, ενθαρρύνοντας το να κάνει βήματα, χωρίς προηγουμένως να του έχουμε δώσει τον χώρο και χρόνο να μπουσουλήσει, αυξάνουμε πάντα την πιθανότητα να χάσει την ευκαιρία να κατακτήσει αυτή τη δεξιότητα. Αυτό συμβαίνει διότι εκείνο συνηθίζει να στέκεται όρθιο υποστηριζόμενο, με τίμημα την πλήρη εξάρτηση του από τον ενήλικα για την επίτευξη των στόχων του.

Όπως είπαμε, μην ανησυχήσετε αν το μωράκι σας παρακάμψει το κινητικό ορόσημο του μπουσουλήματος. Παρ’όλα αυτά είναι πλέον αποδεκτό ότι το μπουσούλημα έχει μια δυναμική που μπορεί να επιδράσει πολύπλευρα στην αναπτυξιακή του πορεία. Βοηθήστε το λοιπόν να ανακαλύψει τον κόσμο! Φυσικά, να ξέρετε ότι όταν αρχίσει να αλωνίζει μέσα στο σπίτι, τότε θα ξεκινήσει και η εξερεύνηση των ντουλαπιών και όλου του σπιτιού!

Leave a Reply