Εάν το νεογέννητο μωρό σας δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται σε καμία από τις προσπάθειες που κάνετε για να το ανακουφίσετε και κλαίει πολύ, ενδεχομένως να έχει κολικούς. Μην ανησυχείτε όμως! Οι κολικοί είναι συνηθισμένοι σχεδόν σε όλα τα βρέφη. Παρακάτω, σας δίνουμε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το ηρεμήσετε.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό τα βρέφη ηλικίας μέχρι περίπου 3 μηνών να περνούν δύσκολες περιόδους, ειδικά το απόγευμα και το βράδυ, μεταξύ 6 μ.μ. και 12 π.μ.. Εάν οι συνηθισμένες σας τεχνικές όπως το τάισμα, το άλλαγμα, οι αγκαλιές και το κούνημα δεν κάνουν το παιδί σας να σταματήσει να κλαίει, είναι πιθανό να ανήκει στα μωρά εκείνα που έχουν κολικούς.
Αιτίες των κολικών στα βρέφη
Εάν το μωρό σας έχει κολικούς και κλαίει υπερβολικά εξαιτίας αυτών, θα το παρατηρήσετε ενδεχομένως μεταξύ της δεύτερης και της τέταρτης εβδομάδας της ζωής του. Το κλάμα του θα γίνεται πιο έντονο όσο προχωράει η μέρα, πιθανώς θα έχει αέρια και θα παρατηρήσετε ότι τεντώνει και κουλουριάζει τα πόδια του.
Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς προκαλούνται οι κολικοί στα βρέφη, αλλά υπάρχουν κάποιες πιθανές αιτίες:
• Το ανώριμο νευρικό σύστημα
• Η δυσκολία του να ανακουφιστεί μόνο του
• Κάποιο ιατρικό πρόβλημα, για παράδειγμα, κήλη
• Κάτι στη διατροφή σας που προκαλεί ερεθισμό στο πεπτικό του σύστημα (εάν θηλάζετε)
Ανακούφιση του μωρού σας που κλαίει
Ίσως το πιο ενοχλητικό πράγμα για ένα μωρό με κολικούς είναι ότι φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να το παρηγορήσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να δοκιμάσετε! Ακολουθούν ορισμένες τακτικές που ίσως να μπορούν να ανακουφίσουν το μωρό σας.
Κουνήστε το ρυθμικά: Κουνήστε με σταθερή κίνηση το μωρό στην αγκαλιά σας ή το ριλάξ του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει, καθώς η σταθερή κίνηση μπορεί να το ανακουφίσει.
Περπατήστε μαζί του φορώντας το στο μάρσιπο: Όπως και το κούνημα, έτσι κι αυτή η κίνηση ανακουφίζει, ενώ η σωματική επαφή μπορεί να το βοηθήσει να νιώσει καλύτερα.
Τυλίξτε το με μια κουβέρτα: Τυλίξτε το μωρό σας σε μια μεγάλη, λεπτή κουβέρτα. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώθει ζεστό, άνετο και ασφαλές.
Δώστε του μία πιπίλα: Δεν βοηθάει πάντα, αλλά για ορισμένα μωρά η κίνηση του πιπιλίσματος μπορεί να είναι ανακουφιστική.
Τρίψτε την πλάτη του: Ξαπλώστε το μωρό σας μπρούμυτα πάνω στα γόνατά σας και τρίψτε απαλά την πλάτη του με τα δάχτυλά σας. Με αυτό τον τρόπο χαλαρώνετε λίγη από την πίεση που νιώθει στην κοιλιά του.
Προσέξτε τη διατροφή σας: Εάν θηλάζετε, ορισμένες τροφές στη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο μωρό σας. Τα γαλακτοκομικά, η καφεΐνη, το λάχανο και τα κρεμμύδια πιθανώς να το ενοχλούν. Γι’ αυτό δοκιμάστε να παραλείψετε τα τρόφιμα αυτά, αφαιρώντας ένα κάθε φορά για να διαπιστώσετε αν όντως κάποιο το ενοχλεί.
Μην απελπίζεστε: Ίσως να μην το πιστεύετε τώρα, αλλά οι κολικοί δεν κρατούν για πάντα. Μέχρι το μωρό σας να γίνει 4 μηνών, οι κολικοί του θα έχουν πιθανώς περάσει και θα είστε όλοι πολύ πιο ευτυχείς!
Και μην ξεχνάτε, μιας και το μωρό σας δεν μπορεί να ανακουφιστεί μόνο του χρειάζεται την εμπλοκή σας, όχι μόνο με κινήσεις και πράξεις, αλλά κυρίως με συναίσθημα, τραγούδι, ρυθμικό λίκνισμα και νανούρισμα.
Επίσης ο λευκός θόρυβος μπορεί να ηρεμήσει τα μωρά με κολικούς,ο μονότονος δλδ ήχος ορισμένων συσκευών,όπως πλυντήριο,απορροφητήρας,ηλ.σκούπα,σεσουάρ.Την κόρη μου την είχε βοηθήσει πολύ,μόνο με λευκό θόρυβο κοιμόταν.Επίσης βοήθησε πολύ ο μονότονος κ επαναλαμβανόμενος ήχος της βροχής.