ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΥΓΙΖΩ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ;

Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζω το μωρόΩς νέα μαμά είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχείτε για το βάρος του μωρού σας και να έχετε ένα σωρό απορίες. Μια από τις πιο βασικές είναι η ερώτηση που δίνει τον τίτλο σε αυτό το κείμενο “Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζω το μωρό μου;”.  Φυσικά, αυτός που θα σας δώσει με υπευθυνότητα τις οδηγίες είναι ο παιδίατρός σας, αλλά και εδώ μπορείτε να πάρετε ορισμένες απαντήσεις.

Στην πλειονότητά τους τα νεογνά ζυγίζουν από 2.800 έως 3.800 γραμμάρια, ενώ τα αγόρια είναι συνήθως πιο βαριά από τα κορίτσια. Εκτός από το φύλο, το βάρος του μωρού σας εξαρτάται και από διάφορους άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία της κύησης, την υγεία της μητέρας, τον σωματότυπο των γονέων, το αν είναι μονή ή πολύδυμη η εγκυμοσύνη σας. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζετε ότι όλα τα νεογέννητα μωρά χάνουν βάρος τις πρώτες μέρες της ζωής τους, κατά την παραμονή τους στο μαιευτήριο, εξαιτίας της προσαρμογής του οργανισμού τους στα νέα δεδομένα. Η αναμενόμενη απώλεια είναι ένα 5% από το βάρος του μωρού κατά τη γέννησή του για τα μωρά που πίνουν βρεφικό γάλα σε σκόνη και λίγο περισσότερο (7-10%) για τα νεογέννητα που θηλάζουν αποκλειστικά. Από την 5η- 6η μέρα της ζωής τους αρχίζουν και πάλι να παίρνουν βάρος, ενώ ένα υγιές τελειόμηνο μωρό θα ξαναπάρει το βάρος που έχασε στο μαιευτήριο μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τη γέννησή του.

Και φτάνουμε στην επίμαχη ερώτηση “Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζω το μωρό μου στο σπίτι;” Καταρχάς, καλό είναι να αγοράσετε ή να νοικιάσετε μια ζυγαριά για να παρακολουθείτε το βάρος του, αν και ο παιδίατρος θα το βλέπει τακτικά και θα παρακολουθεί και το ρυθμό της ανάπτυξής του. Φυσικά, ως δις μαμά, σας λέω πως το ζύγισμα και το αν παίρνουν βάρος τα μωρά μου ήταν ένα από τα μεγαλύτερα άγχη μου. Οι παιδίατροι λένε ότι για τους πρώτους μήνες, αν όλα κυλούν ομαλά, πρέπει να ζυγίζουμε το μωρό μας μια φορά την εβδομάδα, την ίδια ημέρα, περίπου την ίδια ώρα, με την ίδια ζυγαριά, πριν το ταΐσετε και εντελώς γυμνό. Για τους πρώτους 4 μήνες, μέσα σε μια εβδομάδα το μωρό σας πρέπει να πάρει 150-200 γραμμάρια.

Εδώ γελάμε. Μπορώ να σας πω ότι τα ζύγιζα και τα δυο 2-3 φορές τη μέρα, ίσως και πριν και μετά από κάθε γεύμα, και σημείωνα σε ένα μπλοκάκι αναλυτικά τα γραμμάρια και αν έβλεπα ότι είχαν χάσει π.χ 10 γρ. (γιατί είχαν κάνει τσίσα, κακά, ιδρώσει) πάθαινα εγκεφαλικό. Το αυτό έκαναν και οι περισσότερες φίλες μου και τρελαίνονταν. Οπότε καλύτερα ακολουθήστε τη συμβουλή του γιατρού και μείνετε στη μια φορά την εβδομάδα (άντε, στις 3-4 μέρες, αν δεν αντέχετε). Α, και να ξέρετε ότι μετά το τρίμηνο το επίσημο ζύγισμα γίνεται κάθε 15 ημέρες και μετά μέχρι τον 6ο μήνα κάθε μήνα.

Φυσικά, αν το μωρό σας δεν γεννήθηκε τελειόμηνο ή ο παιδίατρος διαπιστώσει ότι δεν παίρνει το βάρος που πρέπει οι οδηγίες θα αλλάξουν. Πάντως, να θυμάστε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των μωρών ποικίλλουν, αλλά γενικά στον πρώτο χρόνο τριπλασιάζουν περίπου το βάρος της γέννησής τους. Αν θηλάζετε μπορείτε να είστε σίγουρη ότι το μωρό σας παίρνει όσο γάλα χρειάζεται για την ανάπτυξή του εάν βρέχει 5 με 7 πάνες τη μέρα και τα ούρα είναι διαυγή.

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε για το βάρος του μωρού σας; Τα μωρά που δεν τρέφονται καλά είναι νωθρά, κοιμούνται περισσότερο, δεν λερώνουν πολλές πάνες και διακόπτεται ο ρυθμός της ανάπτυξής τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποια ασθένεια, σε δυσανεξία στο γάλα ή στο ότι δεν λαμβάνουν την ποσότητα τροφής που χρειάζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για το βάρος του μωρού σας, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Leave a Reply