ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ. ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ;

επίσκεψη στον παιδίατροΌλοι οι γονείς ξέρουν σε ποιον να απευθυνθούν όταν το παιδί τους είναι άρρωστο. Όμως καμιά φορά ξεχνούν ότι οι παιδιατρικές επισκέψεις είναι εξίσου σημαντικές και για τα υγιή παιδιά. Κάθε πότε, λοιπόν, βάζουμε στην ατζέντα μας μια επίσκεψη στον παιδίατρο; Το βασικό χρονοδιάγραμμα είναι απλό:

  • την πρώτη εβδομάδα ζωής
  • τον 1ο, 2ο, 4ο,6ο μήνα ζωής
  • ανά τρίμηνο μέχρι τους 18 μήνες ζωής
  • ανά εξάμηνο μέχρι τα 3 έτη ζωής
  • ανά έτος μέχρι τα 16 έτη ζωής

Τα πλεονεκτήματα των προγραμματισμένων επισκέψεων περιλαμβάνουν καταρχάς την παρακολούθηση της αύξησης και ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών. Ο παιδίατρος θα εκτιμήσει την αύξηση του παιδιού συγκριτικά με την προηγούμενη επίσκεψη και θα συζητήσει με τους γονείς σχετικά με σημαντικές πλευρές της εξέλιξής του, όπως την κινητική, τη γνωστική, τη γλωσσική, τη συναισθηματική και την κοινωνική του ανάπτυξη. Επιπλέον, σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη ο παιδίατρος εξετάζει το παιδί και ενδεχομένως να συστήσει εργαστηριακό έλεγχο, όταν κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο.

Ένα άλλο πλεονέκτημα μιας προγραμματισμένης επίσκεψης είναι η ευκαιρία συζήτησης με τον παιδίατρο για θέματα προληπτικής ιατρικής. Για πολλά παιδιά, την πιο συχνή αιτία νόσου αποτελούν οι τραυματισμοί, οι δηλητηριάσεις και άλλες ασθένειες ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, για παράδειγμα με τη χρήση καθίσματος ασφαλείας στο αυτοκίνητο ή με τη σωστή αποθήκευση φαρμάκων και απορρυπαντικών. Σημαντική είναι και η προστασία του παιδιού από λοιμώδη νοσήματα, που επιτυγχάνεται με τον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση των απαραίτητων εμβολιασμών. Από την άλλη πλευρά, ο υγιεινός τρόπος ζωής πρέπει να παγιώνεται από πολύ μικρή ηλικία και σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στον παιδίατρο μπορούν να συζητηθούν θέματα ύπνου, διατροφής και άσκησης του παιδιού.

Στους εφήβους, μια επίσκεψη στον παιδίατρο δίνει στα μεγάλα πια παιδιά την ευκαιρία να κάνουν βήματα ανεξαρτητοποίησης και να ασχοληθούν τα ίδια με την υγεία τους. Μάλιστα, είναι απαραίτητο να μιλήσει ο έφηβος και χωρίς την παρουσία τον γονιών του με τον παιδίατρο, ώστε να ενημερωθεί, χωρίς να νιώσει άβολα, για σημαντικά θέματα υγείας, όπως η εμμηνορρυσία, η σεξουαλικότητα, οι συνέπειες του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Χρήσιμο είναι οι γονείς να προγραμματίζουν εγκαίρως την επίσκεψή τους και πριν από αυτή να φτιάξουν μια λίστα θεμάτων που θέλουν να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους, όπως η ανάπτυξη, η συμπεριφορά, ο ύπνος, η διατροφή και η πρόληψη ατυχημάτων και δηλητηριάσεων. Σε κάθε επίσκεψη, ας εστιάζουν στις τρεις με πέντε πιο σημαντικές ερωτήσεις. Καθώς το παιδί τους μεγαλώνει, οφείλουν να το προτρέπουν να θέσει και το ίδιο στον παιδίατρό του τα ερωτήματα που το απασχολούν. Τέλος, πάντα οι γονείς πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του παιδιού, όπου είναι καταγεγραμμένο το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Συμπερασματικά, οι τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο δημιουργούν σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο γιατρό, τους γονείς και το παιδί. Ουσιαστικά αποτελούν μέσο κάλυψης των αναγκών ενός παιδιού και προάγουν την βέλτιστη σωματική, ψυχική και κοινωνική του υγεία.

Η Μαρία Θ. Αυγέρη είναι παιδίατρος. Μπορείτε να τη βρείτε στο maria.aygeri@gmail.com και στο 6945792250

Leave a Reply