20 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

σπίτιΑπό τις 11 Μαρτίου, που έκλεισαν τα σχολεία, αρκετοί γονείς έχουμε μείνει στο σπίτι με τα παιδιά μας. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που έχουμε αντιμετωπίσει και τελικά η καραντίνα μάς έκανε καλό ή κακό;

ΧΡΟΝΟΣ: Η μεγαλύτερη αλλαγή που βιώσαμε ήταν η έλλειψη βιασύνης. Στο ξύπνημα, στο πρωινό, στις δραστηριότητες, στη μαγειρική, στις αγκαλιές, στο παιχνίδι, ακόμα και στον καβγά! Βιώνουμε την καθημερινότητα σε αργή κίνηση, σε σύγκριση με την ως τώρα ζωή μας. Η ποιότητα της επαφής μας έχει αλλάξει, τα βλέμματα έχουν χαλαρώσει, τα παιχνίδια έχουν ζωντανέψει και χορεύουν στο σαλόνι μας.

ΥΓΕΙΑ: Τώρα περισσότερο από ποτέ καταλάβαμε τι σημαίνει να είσαι υγιής. Τρώμε καλύτερα (γιατί όπως είπαμε έχουμε και χρόνο) για να φροντίσουμε το σώμα και το πνεύμα μας, ανακαλύπτουμε γεύσεις, κάνουμε γυμναστική, κοιμόμαστε όσο χρειαζόμαστε. Φροντίζουμε ο ένας τον άλλον και φροντίζουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες με το να μην τους συναντάμε, αλλά τους μιλάμε συχνά στο τηλέφωνο για να ξέρουν ότι τους σκεφτόμαστε.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Στα χρήματα, αναγκαστικά, αλλά και στη σπατάλη γενικότερα -του φαγητού, των άσκοπων μετακινήσεων, των αγορών, του χρόνου που απαιτείται για επιφανειακές κοινωνικές συναναστροφές. Η καταναγκαστική υπερκατανάλωση των εμπειριών  (Bowling, escape rooms, rollers, θεάματα) έχει δώσει τη θέση της στη λιτή αλλά ουσιαστική εμπειρία του “μαζί”.

ΣΧΕΣΕΙΣ/ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η αξία της επικοινωνίας, μεταξύ μας αλλά και με τους αγαπημένους μας, είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Η έλλειψη της δυνατότητας για συνάντηση αναδεικνύει καθημερινά την ομορφιά της φιλίας και όλων των διαπροσωπικών σχέσεων και πώς εμπλουτίζουν τη ζωή μας.

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ: Με κίνδυνο να ακουστώ σαν Μαρί Κόντο της Αθήνας, θα πω ότι μαθαίνουμε την χαρά της αποσυμφόρησης του χώρου μας από τα χιλιάδες άχρηστα πράγματα που έχουμε μαζέψει τα τελευταία χρόνια, και που ο χρόνος ποτέ δε μας επέτρεψε να ξεκαθαρίσουμε. Είναι μαγικό σχεδόν αυτό το αίσθημα της απελευθέρωσης όταν ο χώρος “ελαφραίνει”.

ΑΠΛΟΤΗΤΑ: Φοράμε απλά ρούχα, δοκιμάζουμε απλές σπιτικές γεύσεις, παίζουμε απλά παιχνίδια και γενικώς ξεφεύγουμε από την πολυπλοκότητα και το εξεζητημένο. Και μέσα σε όλο αυτό, μαθαίνουμε γενικότερα αυτό το νέο τρόπο ύπαρξης, και που παραδόξως, δεν βιώνεται ως στέρηση αλλά ως ευλογία.

Η Κατερίνα Καρασάββα είναι Ψυχολόγος/ Ψυχοθεραπεύτρια και μπορείτε να τη βρείτε στο ΕΝ-ΔΙΑ-ΦΕΡΩ.

Leave a Reply