ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΕΙΜΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Β

Μηνιγγίτιδα ΒΌπως όλοι γνωρίζουμε, η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή νόσος, υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, η οποία εκδηλώνεται χωρίς προειδοποίηση, αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης ή γρίπης, εξελίσσεται ραγδαία συνήθως εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες αναπηρίες και να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Ιδιαίτερα κινδυνεύουν τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους, η πιο ευπαθής ομάδα, ενώ ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών, αλλά και οι έφηβοι.

Εντωμεταξύ, το βακτήριο που προκαλεί τη νόσο μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο, δηλαδή μέσω φιλιού, βήχα ή φτερνίσματος. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή με άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου. Με άλλα λόγια, η Μηνιγγίτιδα Β μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα από άτομο σε άτομο μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων.

Εμβολιασμός

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας Β είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε εμβόλιο που να προστατεύει από τη νόσο. Όμως, από το 2013, υπάρχει στη χώρα μας το Bexsero, το πρώτο και μοναδικό εμβόλιο που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες, από 2 μηνών και άνω.

Από το 2017, το Bexsero εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας το αποζημιώνει για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αντίστοιχα, χώρες όπως η Αγγλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ανδόρα, οι οποίες έχουν εντάξει το Bexsero στα αντίστοιχα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμών, επιπροσθέτως των ομάδων υψηλού κινδύνου, συστήνουν και αποζημιώνουν το εμβόλιο σε υγιή πληθυσμό και κατά προτεραιότητα σε βρέφη ηλικίας 0 -1 ετών.

Η υψηλή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχει τεκμηριωθεί παγκοσμίως, μετά τον εμβολιασμό περίπου ενός εκατομμυρίου παιδιών ηλικίας έως ενός έτους. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του, αυτή ανέρχεται στο 83% έναντι οποιουδήποτε στελέχους της μηνιγγίτιδας Β και 94% κατά των στελεχών που μπορούν να προληφθούν μέσω του  εμβολιασμού, για όλα τα παιδιά που έλαβαν τις πρώτες δύο από τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, τα δεδομένα, όπως αυτά προκύπτουν από πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Ηνωμένου Βασιλείου, καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός αναφοράς των ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου ήταν περίπου το ήμισυ του συνόλου των αναμενόμενων, σύμφωνα με προ-υπάρχουσα εμπειρία με άλλα σημαντικά νέα εμβόλια κατά το πρώτο έτος εισαγωγής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Απρίλιο του 2017, το Bexsero βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Εμβόλιο Πρόληψης στα διεθνή βραβεία κύρους «Vaccine Industry Excellence Award» που διοργανώνονται στο πλαίσιο του World Vaccine Congress.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα του Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σουλιώτη, που διεξήχθη σε δείγμα 201 Ελλήνων παιδιάτρων και 1003 γονέων, οι 9 στους 10 Έλληνες παιδίατροι συστήνουν στους γονείς τον εμβολιασμό έναντι στη Μηνιγγίτιδα Β για το παιδί τους, δίδοντας έμφαση στα μικρότερα του ενός έτους παιδιά με ποσοστό 40.2%. Συμπερασματικά, η νόσος προλαμβάνεται και θεραπεύεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού ενώ γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμησή της. 

Leave a Reply