ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΡΟΤΑΪΟ: ΠΩΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ;

Οι νέοι γονείς πολλές φορές καλούνται να αντιμετωπίσουν μια σειρά από δύσκολες καταστάσεις που αφορούν στην υγεία των βρεφών, για τις οποίες όμως πολύ συχνά δεν είναι προετοιμασμένοι.

Μία από αυτές είναι η γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από τον ροταϊό. Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για αυτόν τον ιό που πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη «Rota» επειδή το σχήμα του στο μικροσκόπιο μοιάζει με τροχό, τότε δεν είστε μόνοι.

Η νόσος

Πολλοί γονείς αγνοούν το γεγονός ότι το 95% των παιδιών παγκοσμίως θα περάσει ένα τουλάχιστον επεισόδιο γαστρεντερίτιδας από ροταϊό έως την ηλικία των 5 ετών, ενώ τα περισσότερα παιδιά μολύνονται πάνω από μια φορά. Ο ροταϊός αποτελεί την κύρια αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας σε βρέφη, ενώ μεταδίδεται όπως ένα απλό κρυολόγημα και μπορεί να «παραμονεύει» σε διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούν τα παιδιά, όπως παιχνίδια και σε διάφορες επιφάνειες του σπιτιού για μήνες και μεταδίδεται όταν έρθει σε επαφή με το στόμα του.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που θα εμφανίσει το μωρό όταν προσβληθεί από ροταϊό, είναι ο εμετός, η διάρροια, ο πυρετός αλλά και ο πόνος στη κοιλιά, ενώ  η ταλαιπωρία του μικρού μπορεί να διαρκέσει  από 3 μέχρι 9 μέρες. Υπάρχουν μάλιστα και οι περιπτώσεις που το μωρό θα χρειαστεί να νοσηλευτεί.

Η αντιμετώπιση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν υποψιαστείτε πως το μικρό σας έχει προσβληθεί από ροταϊό είναι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας έτσι ώστε αυτός να εκτιμήσει την κατάσταση και να σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε.

Για να εξασφαλίσουμε ότι το μωρό δεν θα νοσήσει από γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και θα αποφύγει την ταλαιπωρία φροντίζουμε να εμβολιάσουμε το μωρό από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του.

Το εμβόλιο κατά του ροταϊού το οποίο καλύπτεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών  και η χρήση του είναι απλή και εύκολη μιας και πρόκειται για ένα χορηγούμενο από το στόμα εμβόλιο (πόσιμο), το οποίο χορηγείται σε 2 ή 3 δόσεις ενώ το μωρό θα πρέπει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό έως την ηλικία των 6 μηνών.

headerImg

Για καλύτερη ενημέρωση

Προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και τις μεθόδους πρόληψης, η GSK ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης η οποία πραγματοποιείται με την Επιστημονική Αιγίδα της Εταιρείας Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων.Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός εκπαιδευτικού και ταυτόχρονα διασκεδαστικού παραμυθιού με τίτλο «Ο Ροταϊός και ο Βασιλιάς» από τη γνωστή συγγραφέα Κάρμεν Ρουγγέρη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους αλλά και την πρόληψη της γαστρεντερίτιδας από ροταϊό επισκεφθείτε την ιστοσελίδα   www.rotavirus.gr 

Leave a Reply