ΠΟΣΟ ΗΠΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΩΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ;

παιδικές αρρώστιεςΣήμερα θα δείξουμε πόσο ήπιες και αθώες είναι οι λεγόμενες παιδικές αρρώστιες κάνοντας μια ιστορική αναδρομή.

Πριν από περίπου 100 με 130 χρόνια η παιδική θνησιμότητα ήταν σχεδόν 50%. Τα μισά παιδιά πέθαιναν πριν ενηλικιωθούν. Αυτά στις “πολιτισμενες” χώρες. Τα περισσότερα από παιδικές αρρώστιες. Ο απλός λαός έλεγε τότε.“Κάνουμε πολλά παιδιά γιατί έχει μερίδιο ο Θεός”. Πιο συχνή και πιο θανατηφόρα ήταν η ευλογιά. Η ευλογιά, η ιλαρά και οι υπόλοιπες λεγόμενες παιδικές αρρώστιες φαίνεται πως είναι υπεύθυνες για την κατάρρευση του πολιτισμού των Ίνκας και των Αζτέκων, που έφεραν σε αυτούς οι Ισπανοί. Σκότωσαν πολλούς περισσότερους από τα όπλα των κονκισταδόρες. Μόνο τον 20ο αιώνα η ευλογιά προκάλεσε περίπου 300 με 500 εκατομμύρια θανάτους στον κόσμο…

Η ιλαρά σε πληθυσμούς που είναι επίνοσοι είναι καταστροφική. Το 1529 επιδημία στην Κούβα σκότωσε τα δύο τρίτα του πληθυσμού, των οποίων την πλειονότητα ήδη είχε σκοτώσει σε προηγούμενη επιδημία η ευλογιά. Μόλις δύο χρόνια μετά η ιλαρά εξολοθρεύει τον μισό πληθυσμό της Ονδούρας, του Μεξικό, της Κεντρικής Αμερικής και αποτελειώνει τον πολιτισμό των Ίνκας που ήδη είχε καταστρέψει η ευλογιά. Το 1850 η ιλαρά σκοτώνει το 20% του πληθυσμού της Χαβάη και το 1875 το ένα τρίτο του πληθυσμού των νησιών Φίτζι. 8 εκατομμύρια παιδιά πέθαιναν κάθε χρόνο πριν την εισαγωγή του εμβολίου. Πέρυσι για πρώτη φορά οι θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως κατέβηκαν κάτω από τις 100 χιλιάδες παιδιά ενώ μόλις το 1980 ήταν 2.6 εκατομμύρια. Ανάμεσα στο 1855 και το 2005 η ιλαρά σκότωσε περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο κοκκύτης είναι μια άλλη παιδική ασθένεια που μείωσε δραστικά ο εμβολιασμός. Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία γι’ αυτόν, γιατί ως νόσος του αναπνευστικού ομοιάζει με άλλες. Όταν βρέθηκε ως αίτιο νόσου όμως είδαμε τα εξής: Στις ΗΠΑ υπάρχει αναφορά πως ανάμεσα στο 1940 και το 1944, ο κοκκύτης σκότωσε διπλάσια παιδιά από τους θανάτους που προκάλεσε η ιλαρά, η διφθερίτιδα, η οστρακιά η πολιομυελίτιδα και οι μηνιγγίτιδες μαζί. Στην Ολλανδία, έγινε μια πολύ σοβαρή στατιστική ανάλυση και υπολογίστηκε ότι το 4% των όλων θανάτων πριν τα 20 έτη ανάμεσα στο 1903 και το 1946 οφειλόταν στον κοκκύτη ενώ μόνο το 0,024 το 1954 οπότε και είχε εισαχθεί το πρώτο εμβόλιο. Ακριβώς τα ίδια ποσοστά φαίνεται να ισχύουν και από εμπεριστατωμενες στατιστικές αναλύσεις για χώρες του λεγόμενου 3ου κόσμου, όπως η Κένυα και η Σενεγάλη.

Η ηπατίτιδα Β αποτελεί ακόμα και σήμερα μια τεράστια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας λόγω της μη εξάπλωσης του εμβολίου παντού και ιδίως στον λεγόμενο τρίτο κόσμο. Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή του. 343 εκατομμύρια έχουν χρόνια λοίμωξη. 129 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας Β ανιχνεύθηκαν το 2013. Περίπου ακόμα και σήμερα 750 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ηπατίτιδα β το χρόνο, παρά την ύπαρξη του εμβολίου. Περίπου οι 300 χιλιάδες από ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα που προκάλεσε η ηπατίτιδα Β.

conis_nyc_jpg_1940s_3c10440u.1633x0

Παραπάνω αναλύσαμε τις επιπτώσεις για μερικές μόνο από τις λεγόμενες “αβλαβείς παιδικές αρρώστιες” για τις οποίες έχουμε περισσότερα και πιο λεπτομερή ιστορικά και στατιστικά στοιχεία. Δεν περιλαμβάνουμε τη διφθερίτιδα, την πολιομυελιτιδα, τον αιμόφιλο, τις μηνιγγίτιδες, που αθροιστικά έχουν σκοτώσει πολλά εκατομμύρια και αυτές.

Όπως βλέπετε, μόνο δύο από τα λεγόμενα παιδικά νοσήματα, η ευλογιά και η ιλαρά, μέσα στον 20ο αιώνα μόνο, έχουν σκοτώσει 4 με 6 φορές περισσότερους ανθρώπους από τον 1ο και τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο μαζί. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως αν εμείς ξεχάσαμε, οι νόσοι αυτοί δεν ξεχνούν. Και είναι έτοιμες να γυρίσουν μόλις βρουν “ανοσολογικό κενό”, ας μου επιτραπεί η έκφραση.

Ο αντιεμβολιασμός δεν είναι καλαμπούρι και απλή μόδα. Είναι ένα καλά ενορχηστρωμένο έγκλημα με τεράστιους τζίρους εναλλακτικών και δήθεν υγιεινών προϊόντων και υποκατάστατων που βρίσκει αφελή θύματα και σκορπάει θάνατο. Η πολιτεία οφείλει να δράσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα πριν να είναι αργά.

Ο Αντώνιος Δαρζέντας είναι παιδίατρος, Ακρωτηρίου 10 | Πάτρα

Leave a Reply