ΠΕΡΙΠΟΥ 1000 ΠΑΙΔΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΑΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

IMG_5441Επείγουσα εκστρατεία εμβολιασμού παιδιών κατά της ιλαράς πραγματοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. Μέσα σε δύο ημέρες (7 & 8 Φεβρουαρίου) οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν συνολικά 975 παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς της Μόριας, του Καρά Τεπέ και σε άλλες δομές στην πόλη της Μυτιλήνης.

Η εκστρατεία αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με αφορμή τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς (ακόμη δύο περιστατικά αναμένουν επιβεβαίωση) σε παιδιά στη Μόρια και το Καρά Τεπέ.

«Μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, οι ομάδες μας είδαν πολλές οικογένειες με παιδιά. Αυτά τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν και να εμβολιαστούν κατά κοινών ασθενειών» λέει η Σοφί Σαμπατιέρ, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Πολλές οικογένειες στη Μόρια εξακολουθούν να ζουν σε υπερπλήρη κοντέινερ και σε μικρές σκηνές. Υπό αυτές τις συνθήκες, όλα τα παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί κινδύνευαν να νοσήσουν και εμείς χρειάστηκε να κινηθούμε ταχύτατα για να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου».

IMG_5500

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε αναφερθεί σε κρούσματα ιλαράς μεταξύ μη εμβολιασμένων πληθυσμών σε διάφορα μέρη της χώρας. Αυτά τα πρόσφατα κρούσματα ιλαράς στη Λέσβο είναι τα πρώτα που αναφέρθηκαν στον πληθυσμό των αιτούντων άσυλο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με μακρά εμπειρία σε επείγουσες εκστρατείες εμβολιασμών σε πολλές περιοχές του κόσμου, κατάφεραν να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων (2.576 εμβόλια MMR) και ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν την εκστρατεία, υποστηρίζοντας τις υγειονομικές αρχές.

«Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες επηρεάζουν ιδιαίτερα την εξάπλωση νοσημάτων. Γι’ αυτό το λόγο θεωρήσαμε ότι η παρέμβασή μας θα πρέπει να είναι εξαιρετικά άμεση. Η ομάδα δούλεψε όπως έπρεπε, διαχειριστήκαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς κανένα πρόβλημα» λέει η νοσηλεύτρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Κατερίνα Κατωπόδη.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να εμβολιάζουν παιδιά την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στην κινητή παιδιατρική μονάδα έξω από τη Μόρια και στο Καρά Τεπέ. Τη δεύτερη ημέρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν ασυνόδευτα ανήλικα και παιδιά που ζουν σε δομές στην πόλη της Μυτιλήνης. Συνολικά οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εμβολίασαν 975 παιδιά από 6 μηνών έως 16 ετών, ενώ οι ιατρικές ομάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Γιατρών του Κόσμου που επίσης συμμετείχαν στην εκστρατεία, εμβολίασαν 60 και 190 παιδιά αντίστοιχα. Συνολικά, εμβολιάστηκαν 1.314 παιδιά κατά τη διάρκεια της εμβολιαστικής εκστρατείας.

«Οικογένειες προσφύγων και μεταναστών συνεχίζουν να φτάνουν στο νησί. Όσο οι οικογένειες στους καταυλισμούς εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε υπερπλήρη κοντέινερ, πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εμποδίσουμε το ξέσπασμα επιδημιών στο μέλλον και να συνεισφέρουμε στην υγεία των παιδιών είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και να εμβολιάσουμε όλα τα παιδιά που φτάνουν στο νησί» λέει η Σοφί Σαμπατιέρ. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να εγκλωβίζονται σε ακατάλληλες συνθήκες στα νησιά. Είναι αναγκαίο να έχουν τουλάχιστον πρόσβαση σε επαρκή ιατρική βοήθεια και σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον πληροφορίες:

  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια κλινική στην πόλη της Μυτιλήνης, που επικεντρώνεται στις ιατρικές και ψυχικές ανάγκες θυμάτων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας, καθώς και ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Στα τέλη Νοεμβρίου 2017, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν μια επείγουσα παρέμβαση για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα των αιτούντων άσυλο/μεταναστών στη Λέσβο εν όψει του χειμώνα. Με κινητές μονάδες που βρίσκονται κοντά στον καταυλισμό της Μόριας, οι Γιατροί προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για παιδιά κάτω των 16 ετών, καθώς και προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα για εγκύους και νεογέννητα.
  • Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποιούν εκστρατεία εμβολιασμού στην Ελλάδα. Το 2016 και το 2017 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν επείγουσες εκστρατείες εμβολιασμού σε καταυλισμούς στην Αττική, την κεντρική Ελλάδα, τη Βόρεια Ελλάδα, τη Σάμο και τη Λέσβο. Συνολικά 10.500 παιδιά ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών εμβολιάστηκαν κατά 10 ασθενειών.

Leave a Reply