ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 28 ΧΡΟΝΙΑ, ΠΕΘΑΝΕ ΠΑΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ

4816682Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι ένα οχτάχρονο κορίτσι έχασε χθες, 27 Νοεμβρίου, τη ζωή του από διφθερίτιδα, από μία παιδική ασθένεια, δηλαδή, που έχει εξαφανισθεί εδώ και σχεδόν 30 χρόνια από τον υγειονομικό χάρτη χάρη στους εμβολιασμούς.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ethnos.gr. Πρόκειται για παιδί 8 ετών που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι  το παιδί είχε συμπτώματα εδώ και μέρες και οι γονείς της την πήγαν αρχικά σε ιδιωτικό νοσοκομείο, εκτιμώντας πως έπασχε από λαρυγγίτιδα. Οι γιατροί ζήτησαν να γίνει εισαγωγή του παιδιού, αλλά οι γονείς αρνήθηκαν. Λίγες ώρες αργότερα μετέφεραν το παιδί στο εφημερεύον Παίδων, όπου διασωληνώθηκε αμέσως. Έπειτα από δυο εικοσιτετράωρα στη ΜΕΝ το παιδί κατέληξε. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε προσβληθεί από το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας.

Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε στο ethnos.gr ο Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία Μανόλης Παπασάββας, πρόκειται για παιδί που πιθανότητα δεν είχε πραγματοποιήσει το τριπλό εμβόλιο που προστατεύει από τη διφθερίτιδα και το οποίο πρέπει να γίνει σε μικρή ηλικία. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων και το υπουργείο Υγείας διερευνούν την υπόθεση, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

36402

Το θέμα πάντως αναδεικνύει για άλλη μία φορά τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από το αντιεμβολιαστικό κίνημα, τη στιγμή μάλιστα που είχε να σημειωθεί θάνατος σε παιδί από διφθερίτιδα τουλάχιστον 30 χρόνια.

διφθερίτιδα

Τι είναι η διφθερίτιδα – Πώς αντιμετωπίζεται; 

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και/ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων). Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους. Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).

Leave a Reply