ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5-9 ΕΤΩΝ

Ένα καινούργιο εργαστήριο ξεκινάει τον Ιανουάριο στις Μικρές Ιστορίες με στόχο να προσφέρει στα παιδιά μία ευκαιρία να ανακαλύψουν το σώμα τους και τις δυναμικές του και να δημιουργήσει το περιβάλλον μέσα από την ομάδα, την πρακτική και την φαντασία ώστε το κάθε παιδί να έχει την εμπειρία της δικής του προσωπικής έκφρασης μέσα από το χορό . Πέρα από την δημιουργική έκφραση, και τη σωματική διεύρυνση που προσφέρει αυτό το εργαστήρι, σημαντικό στοιχείο της δουλειάς είναι το κάθε παιδί να χτίσει μια υγιή σχέση με το σώμα του, τις ανάγκες και ικανότητες του και να βάλει ειρηνικά θεμέλια για την αντίληψη του χώρου του. Εμπνευσμένες από το σύγχρονο χορό, το αφρικάνικο, την τεχνική Αλεξάντερ και πολλές άλλες τεχνικές, οι ασκήσεις και τα παιχνίδια στοχεύουν στο να διευρύνουν την αντίληψη και την εμπειρία των παιδιών στην κίνηση τους, καθώς και στην κίνηση των άλλων γύρω τους.

 Κάθε εργαστήριο έχει την παρακάτω δομή:

ομαδικό ζέσταμα–όπου θα ανακαλύψουμε το σώμα μας σαν σύνολο, και ταυτόχρονα θα ανακαλύψουμε την κίνηση που έχουν τα μέλη του σώματος μας, ένα ζέσταμα που μας προετοιμάζει σωματικά αλλά και νοητικά να παίξουμε με το σώμα μας.

ρυθμός–ρυθμός στην κίνηση, ρυθμός στα χέρια, στα πόδια στα μάτια, ρυθμός στην ομάδα, παιχνίδια που εστιάζουν την προσοχή μας στο ρυθμό και πώς αλλάζει αυτό που κάνουμε ανάλογα με το ρυθμό που του δίνουμε. Πώς μπορούν οι άλλοι να αναγνωρίσουν αυτό που θέλουμε να πούμε κινητικά από το ρυθμό που παρατηρούν, πώς μας οδηγεί ο ρυθμός να χορέψουμε, πώς τον ακούμε, και πώς μπορούμε να πάμε μαζί του ή αντίστροφα.

ακροβατικά–στηρίξεις στο πάτωμα και μεταξύ μας, μελετάμε τα σημεία του σώματος μας που μας στηρίζουν, ποια είναι τα όρια του σώματος μας, πώς διαχειριζόμαστε το βάρος μας, πώς προσέχουμε τον άλλο και τον εαυτό μας όταν ερχόμαστε σε επαφή, παίζουμε με την ώθηση.

ομάδα –μέσα από ομαδικές κινητικές οδηγίες και παιχνίδια μαθαίνουμε πώς να λειτουργούμε μαζί, αντιλαμβανόμαστε ότι η κίνηση μας έχει επιρροή στο σύνολο και μαθαίνουμε να παίζουμε αρμονικά και δημιουργικά όλοι μαζί.

φαντασία–πώς οι ιστορίες ξεδιπλώνονται μέσα από την κίνηση, και πώς η κίνηση ξεδιπλώνεται μέσα από τις ιστορίες..!

σιγή–τι σημαίνει η σιγή, η παύση, πώς μεγαλώνουν ή μικραίνουν η αισθήσεις μας από το παιχνίδι μας με τη σιγή?

ομαδικός ή προσωπικός αυτοσχεδιασμός–στο τέλος κάθε μαθήματος, με ερέθισμα μια μουσική, μια ιστορία, μια εικόνα, ένα ποίημα ή μια ιδέα των παιδιών, θα παίρνουμε την έμπνευση να χορέψουμε ένας ένας ή όλοι μαζί και να διανύσουμε μία διαδρομή μέσα από το χορό μας. Ο σκοπός μας εδώ είναι να χορέψουμε..! Όσο απλό και να ακούγεται αυτό, σε βαθύτερο επίπεδο σημαίνει να περάσουμε χρόνο χορεύοντας, δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε το χώρο, τους άλλους, τον εαυτό μας σε κίνηση….

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα εξελιχτούμε μέσα από τις παραπάνω ενότητες, προσθέτοντας σε κάθε μάθημα και από μία δυνατότητα /άσκηση/ παιχνίδι. Τα παιδιά θα μπορούν να αναγνωρίσουν τα παιχνίδια και να εξελιχτούν μέσα από αυτά σωματικά, αλλά και σαν ομάδα. Στο τέλος της χρονιάς θα οργανωθεί σε συνεργασία με τα παιδιά (εφόσον το επιθυμούν και εκείνα) μία παράσταση /παρουσίαση ή ιστορία.

ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Δευτέρα 18:30-19:30

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Βιτόρια Κωτσάλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

  • Το εργαστήριο πραγματοποιείται 1 φορά την εβδομάδα και το κόστος του ανέρχεται στα 30ευρώ το μήνα. Για το εργαστήριο υπάρχει εγγραφή 10 ευρώ.
  • Τα παιδιά που συμμετέχουν στο εργαστήριο δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 12.
  • Τα παιδιά χρειάζεται να φοράνε άνετα ρούχα και κάλτσες.
  • Για πληροφορίες και εγγραφές καλέστε στο 210-9227730

Μικρές Ιστορίες
Δημητρακοπούλου 70, Κουκάκι (στάση μετρό-τραμ: Συγγρού-Φιξ) Τηλ.: 210-9227730,
www.mikresistories.gr
e-mail:info@mikresistories.gr

Leave a Reply