ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

Με την πρόταση γονείς και παιδιά να βρεθούν μαζί, κοντά στη φύση, η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών συνεχίζει, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, να σχεδιάζει οικογενειακές συναντήσεις και εξορμήσεις στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού.

Με πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με δημιουργικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, με αφορμές από τη φύση, από τους κύκλους των εποχών, από τα έθιμα και τις παραδόσεις, οικογένειες συναντιούνται, συνυπάρχουν, μοιράζονται, εμπνέονται, απολαμβάνουν το φυσικό τοπίο και ο ένας τον άλλον!

Philodasiki-Oikogeneiaka-Ymittos (24)

Σημείο συνάντησης είναι ο χώρος πίσω από τη Μονή Καισαριανής και στόχος για τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής παιδείας και η ανάπτυξης της φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης. Το θέμα σε κάθε ένα από τα οικογενειακά προγράμματα της Φιλοδασικής δίνει, μεταξύ άλλων, το ίδιο το φυσικό περιβάλλον, το έργο της Φιλοδασικής, οι εναλλαγές των εποχών, οι γιορτές και οι λαϊκές παραδόσεις, αλλά ακόμα και η ελληνική ιστορία και μυθολογία ή οι παραδοσιακές γεωργικές εργασίες (λιομάζωμα, φύτεμα, φροντίδα λαχανόκηπου, παρασκευή φυτοχώματος).

Οι οικογένειες που συμμετέχουν στα προγράμματα συνεργάζονται, παίζουν, μαγειρεύουν, ζωγραφίζουν, δημιουργούν και παράλληλα εξερευνούν και ανακαλύπτουν το όμορφο φυσικό περιβάλλον του Αισθητικού Δάσους, όλες τις εποχές του χρόνου, μακριά από τους θορύβους και την ένταση της πόλης, όμως τόσο κοντά στο σπίτι τους!

Philodasiki-Oikogeneiaka-Ymittos-33 (3)

Τα προγράμματα απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά από 4 έως 12 ετών και πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο, με συχνότητα μία έως δύο φορές τον μήνα. Έχουν δίωρη διάρκεια και ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, στο www.philodassiki.org και στη σελίδα της Φιλοδασικής στο facebook, στο facebook.com/philodassiki.org.

Τα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάζει για τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών και υλοποιεί με τη συνεργασία της παιδοψυχολόγου Κατερίνας Λιάπη, η παιδαγωγός Ρόζα Τριανταφυλλίδη. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί οικογενειακά προγράμματα με θέμα τα έντομα, τα πουλιά, τα ζώα που κατοικούν στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού και την προστασία τους. Εξερευνήσεις στο χθες, σχετικά με το πότε και πώς δημιουργήθηκε το Αισθητικό Δάσος του Υμηττού. Επίσης, έχουν υλοποιηθεί προγράμματα για τις «Δρυάδες», για τις εποχές, για τους ήχους του δάσους, αλλά και συναντήσεις με προτάσεις για περιηγήσεις στον Υμηττό και παιχνίδια στη φύση!

Philodasiki-Oikogeneiaka-Ymittos (18)

Άνοιξη στο βουνό με τη Φιλοδασική! 

Τα επόμενα οικογενειακά προγράμματα στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, όπως έχουν προγραμματιστεί για τους πρώτους μήνες της Άνοιξης από τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών είναι:

  • Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, ώρα: 11.00 – 13.00

Αποκριά στο δάσος                               

Μεταμφιέσεις με υλικά που προσφέρει η φύση, περιήγηση στον Υμηττό, παραδοσιακά τραγούδια και έθιμα, σε μια γιορτή για την Αποκριά.

  • Σάββατο  19 Μαρτίου 2016, ώρα: 11.00 – 13.00

Εαρινή Ισημερία

Μια γιορτή για τον ερχομό της Άνοιξης, με παιχνίδια στη φύση, με φυτέματα, με ανοιξιάτικα κάλαντα και βόλτες στο βουνό.

  • Σάββατο  2 Απριλίου 2016, ώρα: 11.00 – 13.00

Ανοιξιάτικοι επισκέπτες

Υποδεχόμαστε τους φτερωτούς επισκέπτες της Άνοιξης, φτιάχνουμε φωλιές με υλικά που προσφέρει η φύση και που ανακαλύπτουμε στα μονοπάτια του Υμηττού. 

  • Σάββατο  16 Απριλίου 2016, ώρα: 11.00 – 13.00

Το κοσμικό αυγό

Συμβολισμοί, παιχνίδια και παραδόσεις, γύρω από το… αυγό, με εξερευνήσεις και ανακαλύψεις στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού.

Philodasiki-Oikogeneiaka-Ymittos (23)

Το σημείο συνάντησης είναι πάντα στο Αισθητικό  Δάσος Υμηττού,  πίσω από την Μονή Καισαριανής.Καθώς οι θέσεις για τα οικογενειακά προγράμματα που διοργανώνει η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών στον Υμηττό είναι περιορισμένες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν εγκαίρως τη συμμετοχή τους, καλώντας στα τηλέφωνα 210 7220866- 6945 380044 (κα Κατερίνα Λιάπη).

Philodasiki-Oikogeneiaka-Ymittos (32)

Η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών είναι μη Κερδοσκοπικό Σωματείο και διαχειρίζεται το Αισθητικό Δάσος στον Υμηττό γύρω από την Μονή Καισαριανής. Επενδύει μεγάλο μέρος της προσπάθειάς της στο να φέρει παιδιά και ενήλικες κοντά  στη φύση, μέσα από τα σχολικά και τα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει. Η οικονομική συμμετοχή, με την μορφή δωρεάς, είναι 10 ευρώ ανά οικογένεια και ενισχύει την προσπάθεια της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών για την διατήρηση και ανάπτυξη των δασών. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών
Online: http://www.philodassiki.org | e-mail: contact@philodassiki.org
Διεύθυνση: Ηροδότου 10, 10675 Αθήνα
ΤΗΛ. 210 7220866- 6945380044

Leave a Reply