ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΖΩΝΤΑΝΑ

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την πρώτη έκδοση των βραβευμένων με το Κρατικό Βραβείο «Ονειροφυλάκων» της Αγγελικής Δαρλάση και στο πλαίσιο συμμετοχής των Εκδόσεων Πατάκη στην καμπάνια του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού: «20 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για τα  Δικαιώματα του Παιδιού 2014: Υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μου, διεκδικώ την παιδική μου ηλικία» οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν μαθητικό διαγωνισμό βίντεο μικρής διάρκειας.

Σε μια εποχή που δεν ευνοεί την ανάγνωση, όλοι μας, γονείς, εκπαιδευτικοί, δημιουργοί και όσοι υπηρετούμε τον χώρο του βιβλίου, έχουμε την υποχρέωση να προσεγγίζουμε συνεχώς νέες μεθόδους ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης αλλά και τη χαρά της δημιουργίας. Καλούμε λοιπόν οργανωμένες ομάδες μαθητών από Ε΄ Δημοτικού έως και Β΄ Γυμνασίου να εμπνευστούν από τις ιστορίες της Αγγελικής Δαρλάση «Ονειροφύλακες» και «Οι ονειροφύλακες και ο φάρος των ονείρων» και να δημιουργήσουν με όποια τεχνική επιλέξουν (video camera, time-lapse, web camera, mobilecamera, κινούμενο σχέδιο κτλ.) ένα μικρό video/ταινία διάρκειας ενός έως τριών λεπτών.

oneirofylakes

Στόχος είναι μέσα από κάθε ταινία να δημιουργηθεί ένα BOOK-TRAILER το οποίο θα προβάλλει τις θεματικές που πραγματεύονται οι δύο ιστορίες καιπου αποτελούν φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα της σημερινής πραγματικότητας: ρατσισμός, διαφορετικότητα, αποκλεισμός των αδυνάτων, φιλία, δικαίωμα των νέων στο όνειρο.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι μαθητές και εκπαιδευτικοί να προσεγγίσουν δημιουργικά τη λογοτεχνία μέσα από τη διαδικασία της συνεργασίας, της καλλιτεχνικής έκφρασης και του πειραματισμού σε σύγχρονες μορφές δημιουργίας.

faros

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε δύο διαφορετικές ομάδες:

α) Μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού

β) Μαθητές Α΄ και Β΄ Γυμνασίου

Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος:

-ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου
-μια τάξη ενός σχολείου
-μια ανεξάρτητη ομάδα μαθητών από περισσότερα τμήματα ενός σχολείου
-λέσχες ανάγνωσης, βιβλιοθήκες, πολιτιστικοί φορείς (αρκεί τα παιδιά που θα συμμετέχουν να είναι στο ηλικιακό όριο του διαγωνισμού).

Σημαντικά:

–         Σε κάθε ταινία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η εικονογράφηση των εξωφύλλων των δύο βιβλίων που έχει σχεδιάσει ο Βασίλης Παπατσαρούχας.

–         Σε κάθε ταινία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, είτε ακουστικά είτε οπτικά, μικρά (προτάσεις, χαρακτηριστικές λέξεις) ή μεγαλύτερα αποσπάσματα από τις ιστορίες των βιβλίων.

Τα εξώφυλλα των βιβλίων καθώς και άλλο υποστηρικτικό υλικό μπορείτε να τα βρείτε εδώ: www.i-read.i-teen.gr/book/oneirofylakes

Βραβεία:

Θα απονεμηθεί ένα βραβείο σε κάθε κατηγορία, δηλαδή συνολικά δύο βραβεία:

Ένα βραβείο για τις τάξεις Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού και Ένα βραβείο για τις τάξεις Α΄ και Β΄ Γυμνασίου

Τα βραβεία θα είναι βιβλία αξίας 200 ευρώ (τιμή λιανικής με ΦΠΑ) για τη βιβλιοθήκη του σχολείου που θα διακριθεί.

Οι μαθητές και τα σχολεία που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να στείλουν το έργο τους σε μορφή dvd ή cd έως και την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 στις Εκδόσεις Πατάκη(Παναγή Τσαλδάρη 38, 10437, Αθήνα, τηλ.: 210.36.50.024, 25) με την ένδειξη: υπόψη Τμήματος Εκδηλώσεων για τον μαθητικό διαγωνισμό βίντεο ΟΝΕΙΡΟΦΥΛΑΚΕΣ.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν στον διαδικτυακό τόπο www.i-read.i-teen.gr την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ  και οι ταινίες θα προβληθούν σε ειδική εκδήλωση.

Απαραίτητα για τη Συμμετοχή 

  1. Κάθε ομάδα μπορεί να καταθέσει έως και τρεις προτάσεις.
  2. Οι ταινίες θα πρέπει να κατατεθούν σε μορφή dvd σε αρχείο mpg4, avid, mp4.
  3. Κάθε συμμετοχή θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από την αίτηση συμμετοχής συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο υπεύθυνο καθηγητή ή δάσκαλο ή συντονιστή. Η αίτηση συμμετοχής βρίσκεται αναρτημένη στο www.i-read.i-teen.gr/book/oneirofylakes.

Πληροφορίες: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024, 025

Leave a Reply