ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΕΙΔΩΛΙΑ

Tο 2016 το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζει τα 30 του χρόνια! Ο διαγωνισμός παιδικής αφίσας, που διοργανώνεται φέτος για τρίτη χρονιά, δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν αυτά την αφίσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σεζόν 2015-2016!

Πρωταγωνιστής της αφίσας φέτος θα είναι το μαρμάρινο κεφάλι  ενός κυκλαδικού ειδωλίου (2800-2300 π.Χ.). Στο πρόσωπο ξεχωρίζει η μύτη, θα μπορούσαμε όμως να το φανταστούμε και με ζωγραφισμένες λεπτομέρειες, όπως με μάτια, στόμα, φρύδια και μαλλιά! Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία και χρώματα!

Το Τaλκ μίλησε με την κ. Μαρίνα Πλατή, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΚΤ, και την κ. Ευγενία Χριστοδουλάκου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του ΜΚΤ για τον πρωτότυπο διαγωνισμό «Ζωγράφισε την αφίσα». Ας δούμε τι μας είπαν.

Πότε και πώς ξεκίνησε η ιδέα «Ζωγράφισε την αφίσα του ΜΚΤ»; Ξεκίνησε από μια ιδέα του Τμήματος Επικοινωνίας και φέτος είναι η τρίτη χρονιά που πραγματοποιείται. Στόχος μας ήταν να «ανοίξουμε» το μουσείο προς τα έξω με ενέργειες που δεν προϋποθέτουν αναγκαστική επίσκεψη σε αυτό.Τις προηγούμενες χρονιές, ο διαγωνισμός είχε ιδιαίτερη απήχηση, καθώς πέρυσι συγκεντρώσαμε σχεδόν χίλια έργα! Μάλιστα, είχαμε συμμετοχές ακόμα και από τη Νέα Υόρκη! Τα σχολεία του εξωτερικού ενημερώνονται κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα μας και φέτος περιμένουμε συμμετοχές από Ευρώπη, Αμερική και Ασία!

Με ποιον τρόπο γίνεται η επικοινωνία για την ενέργεια αυτήν με το κοινό και τα σχολεία; Ο κόσμος ενημερώνεται διαδικτυακά, από το (ελληνόφωνο και αγγλόφωνο) site μας, από το newsletter και από τα social media. Παράλληλα, μοιράζουμε υλικό στα σχολεία που μας επισκέπτονται καθημερινά, σε όσους συμμετέχουν τα Σαββατοκύριακα στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, και φυσικά σε όσους μας επισκέπτονται κατά τη Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, στις 18 Μαΐου. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά απευθυνθήκαμε και σε φορείς όπως τα «Παιδικά Χωριά SOS», η «ΕΛΕΠΑΠ» και το «Μαζί για το Παιδί». Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε και από εκεί συμμετοχές.

Tι γίνονται τα έργα των παιδιών μετά τον διαγωνισμό; Παραμένουν στο Μουσείο και τα εκθέτουμε στο κοινό μας την ημέρα έναρξης των σαββατιάτικων και κυριακάτικων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνήθως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Την ημέρα εκείνη γονείς και παιδιά μάς επισκέπτονται, με ελεύθερη είσοδο, για να ενημερωθούν για όσα θα λάβουν χώρα όλη τη χρονιά στο Μουσείο και για να γνωρίσουν από κοντά τους συνεργάτες μας. Η είσοδος είναι ελεύθερη και γίνεται συνήθως το τελευταίο ΣΚ του Σεπτεμβρίου, τα παρουσιάζουμε στο κοινό.

Γιατί φέτος θα υπάρχουν τριάντα νικητές; Γιατί θα γιορτάζουμε τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου. Γι’ αυτό, άλλωστε, επιλέξαμε και το κεφάλι του κυκλαδικού ειδωλίου ως θέμα. Η επόμενη χρονιά θα είναι εορταστική για το Μουσείο. Σταδιακά, προετοιμάζουμε μια σειρά ενεργειών, όπως επιστημονικό συνέδριο, εκθέσεις, διαλέξεις, νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλα που θα ανακοινωθούν σύντομα!

Τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά για να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό; Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών που καλούνται απλώς να διαλέξουν τα χρώματα και τα υλικά που τους αρέσουν και… να ζωγραφίσουν. Μπορούν να φορέσουν στο ειδώλιο καπέλο, γυαλιά, μάσκα, να το μεταμορφώσουν σε αγαπημένο τους υπερήρωα ή να το στολίσουν με διάφορα χρώματα και σχήματα! Τα τριάντα έργα που θα προκριθούν θα πρωταγωνιστούν στην αφίσα των εκπαιδευτικών παιδικών προγραμμάτων της σεζόν 2015-2016. Μάλιστα, τα τριάντα παιδιά που θα παρουσιάσουν τα καλύτερα έργα θα κερδίσουν δωρεάν συμμετοχή σε εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.

cycladic

Πώς να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό:

1. Μπες στο cycladic.gr

2. Εκτύπωσε το σχέδιο σε Α4

3. Χρωμάτισε το κεφάλι όπως σου αρέσει

4. Στείλε το έργο σου & τη φόρμα συμμετοχής ταχυδρομικά. Μην ξεχάσεις να γράψεις το όνομά σου δίπλα στο έργο σου!

Τα έργα πρέπει να σταλούν ή να παραδοθούν έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015 στη διεύθυνση:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, 10674 Αθήνα

Υ/Ο: Τμήμα Επικοινωνίας & Ανάπτυξης    

eidolio

ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι υλικά θέλουν: ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, τέμπερες, χαρτιά για κολλάζ, κ.λπ.
  • Απαραίτητη η συμπλήρωση και αποστολή της φόρμας συμμετοχής.
  • Οι τριάντα νικητές θα αναδειχθούν από επιτροπή του Μουσείου και τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μουσείου στις 15 Ιουλίου 2015.
  • Σε περίπτωση συμμετοχής στον διαγωνισμό ως σχολική ομάδα, απαιτείται όνομα και κινητό τηλέφωνο του υπεύθυνου εκπαιδευτικού.
  • Στόχος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι να δημιουργήσει ένα μεγάλο αρχείο από τις ζωγραφιές των παιδιών με τις οποίες θα διακοσμήσει τα εργαστήρια των Παιδικών Προγραμμάτων. Για τον λόγο  αυτόν δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των έργων.
  • Επιπλέον, τα έργα μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε άλλες εφαρμογές.

Leave a Reply