Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ ΟΠΩΣ ΑΠΟΤΥΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν καθιερώσει για τον αγαπημένο ήρωα των παιδιών την Ημέρα Τριγωνοψαρούλη, που φέτος γιορτάστηκε για τέταρτη χρονιά με μια Πανελλαδική αυτή τη φορά δράση, διάρκειας πέντε μηνών, με σύνθημα: Αποτυπώνοντας τον Τριγωνοψαρούλη στον χάρτη της Ελλάδας: κάνουμε καινούριους φίλους, αποδεχόμαστε το διαφορετικό, αντιστεκόμαστε στον ρατσισμό!
O συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος και οι Εκδόσεις Πατάκη, παρακολουθώντας στενά τις κοινωνικές εξελίξεις και αφουγκραζόμενοι τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και των εκπαιδευτικών, σχεδίασαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα– ταξίδι, με όχημα το βιβλίο του συγγραφέα Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ποτέ… αχινό!, για να συμβάλουν ενεργά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στο άνοιγμα ενός διαλόγου για θέματα που τα απασχολούν και τα προβληματίζουν σχετικά με την αποδοχή της διαφορετικότητας, για να αναπτύξουν αντίσταση και επιχειρήματα ενάντια στον ρατσισμό, μέσα όμως από μία διαδικασία παιχνιδιού, δράσης και έκφρασης με άξονα τις σελίδες του βιβλίου. Στο πλαίσιο της δράσης, ενώθηκαν μεταξύ τους 8 σημεία-πόλεις, όσες ακριβώς και οι λογοτεχνικές περιπέτειες του ήρωα. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, πρεσβευτής του μηνύματος αγάπης και φιλίας, επισκέφθηκε τις πόλεις αυτές από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2014 και συνάντησε ομάδες μαθητών, οι οποίοι ήταν από διαφορετικά σχολεία και, αν και δε γνωρίζονταν, στο τέλος τραγουδούσαν αγκαλιασμένοι «Μην εμπιστεύεσαι αχινό, μην το ξεχνάς ποτέ αυτό».
Η Καλαμάτα, η Ρόδος, τα Ιωάννινα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, η Χαλκίδα, τα Χανιά ενώθηκαν για να αντισταθούν στις διακρίσεις και στον ρατσισμό, γιατί η τέχνη ενώνει. Στις ίδιες πόλεις πραγματοποιήθηκαν και ημερίδες αντιρατσιστικής εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς από τη Βασιλική Νίκα και τον συγγραφέα. Ο ίδιος ο συγγραφέας, θέλοντας να μας μεταφέρει λίγη από την αύρα των συναντήσεών του με τα παιδιά στο ταξίδι του, μοιράστηκε με τους φίλους του στο facebook: «Κάθε συγγραφέας μπορεί να απολαύσει δύο ειδών χαρές. Τη χαρά που δίνει η ίδια η συγγραφή και τη χαρά που δίνουν οι αναγνώστες όταν απολαµβάνουν το κείµενο. Εγώ είμαι πολύ τυχερός που τις αξιώθηκα και τις δύο. Ο Τριγωνοψαρούλης γράφτηκε την άνοιξη του 2013 χαρίζοντάς µου την ικανοποίηση ότι µέσα στο κείµενό µου εκφράζω την άποψή µου για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία µας. Ένα ψάρι, λογοτεχνικός ήρωας, ένωσε εκατοντάδες σχολεία, χιλιάδες παιδιά τα οποία γέμισαν θέατρα, αίθουσες κι άλλους χώρους. Στην Καλαµάτα, στη Ρόδο, στα Ιωάννινα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη, στη Χαλκίδα, στα Χανιά αλλά και σε άλλες πόλεις όπου ήμουν καλεσµένος, από τις Βρυξέλλες µέχρι την Κω, συνάντησα εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς, έτοιμους να πειραματιστούν µε νέα εργαλεία και αποφασισμένους να καλλιεργήσουν τη φιλαναγνωσία µε δράσεις. Συνάντησα γονείς που αγαπούν το βιβλίο και αναζητούν θέματα που αγγίζουν τη σημερινή κοινωνική πραγµατικότητα. Συνάντησα υπέροχα παιδιά έτοιμα να τραγουδήσουν όλα µαζί, να διαβάσουν όλα µαζί, να υποδυθούν ρόλους όλα µαζί, να παίξουν ψαρόσφαιρο όλα μαζί και να βάλουν γκολ στους αποκλεισµούς, στις διακρίσεις και στον ρατσισµό. Αξέχαστες περιπέτειες µε γέµισαν αισιοδοξία και χρωµατιστά όνειρα παιδιών, τα οποία είναι αποφασισµένα να πολεµήσουν το µαύρο».

xartis_trig_thes
Η αποστολή αυτή επιτεύχθηκε με επιτυχία, αγκαλιάστηκε από τα παιδιά και επιβεβαίωσε τα λόγια που είχαν πρωτοειπωθεί για το βιβλίο:

«Η νέα περιπέτεια του Τριγωνοψαρούλη θυμίζει με εύστοχο τρόπο στα παιδιά ότι έχουν όλα δικαίωμα να συμμετέχουν στις παρέες και στα παιχνίδια και ότι θα πρέπει μαζί να λένε όχι στους αποκλεισμούς και στους διχασμούς και να διεκδικούν την ισότητα στη ζωή τους».
Γιώργος Μόσχος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού

«Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος συνεχίζει με μια ακόμη ιστορία του ακαταμάχητου Τριγωνοψαρούλη του να παρακολουθεί από απόσταση ανάσας τις κοινωνικές εξελίξεις. Παρεμβαίνει με έξυπνες ανατρεπτικές ιστορίες, δείχνοντας στα παιδιά τα διλήμματα, τις συγκρούσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αδικία, τη διάκριση, τον εκφοβισμό».
Μυρσίνη Ζορμπά, Πρόεδρος Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Εμείς από τη μεριά μας δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε: Τριγωνοψαρούλη, σ’ευχαριστούμε! Συνέχισε έτσι, με αστείρευτη έμπνευση και πρωτοποριακή διάθεση ν’ ανταποκρίνεσαι στις προκλήσεις της εποχής και τις ανάγκες των μικρών και μεγάλων σου φίλων. Το επόμενο σχολικό έτος θα πραγματοποιηθεί έκθεση με όλες τις δημιουργίες των παιδιών και με ημερίδα για εκπαιδευτικούς.

Leave a Reply