25 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ

Τριγωνοψαρούλης

Ο Τριγωνοψαρούλης, το διαφορετικό κίτρινο ψάρι που έχει αγαπηθεί τόσο πολύ, ο σύγχρονος κλασικός ήρωας της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, κλείνει τα 25! Ναι, μίλησε για την ετερότητα και το δικαίωμα του καθενός να είναι ο εαυτός του πριν από είκοσι πέντε χρόνια. Έτσι έγινε φίλος και συμπαραστάτης εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών και γονέων, ταξιδιώτης σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη και συνεργάτης πολλών εκπαιδευτικών.

Τριγωνοψαρούλης

Και τώρα, ο Τριγωνοψαρούλης γιορτάζει την αγάπη που πήρε όλα αυτά τα χρόνια από τους φίλους και τις φίλες του κάθε ηλικίας.

– Διαβάσαμε τις ιστορίες του.
– Παρακολουθήσαμε τις θεατρικές παραστάσεις του.
– Παίξαμε θέατρο με τις περιπέτειές του.
– Τραγουδήσαμε και χορέψαμε τα τραγούδια του.
– Εμπνευστήκαμε από τους δημιουργικούς διαγωνισμούς του.
– Επιμορφωθήκαμε στα εργαστήρια και στις ημερίδες του.
– Ανακαλύψαμε νέους κόσμους με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα.
– Επισκεφθήκαμε βιβλιοπωλεία, βιβλιοθήκες, μουσεία, θέατρα, γκαλερί, βουνά και θάλασσες για να τον συναντήσουμε.

Και τώρα γιορτάζουμε μαζί του όλοι εμείς που σταθήκαμε δίπλα στον Τριγωνοψαρούλη και απέναντι σε κάθε αχινό για να στηρίξουμε τη διαφορετικότητα, να πολεμήσουμε τον ρατσισμό, να αντισταθούμε στη βία και να αγκαλιάσουμε κάθε αδύναμο πλάσμα.

Τον Μάρτιο του 2022 ξεκινά μια σειρά επετειακών δράσεων. Ελάτε να κολυμπήσουμε μαζί!

Α΄ φάση δράσεων

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 | 12.00 – Ημέρα Τριγωνοψαρούλη

Live Streaming μέσα από τη σελίδα Facebook των Εκδόσεων Πατάκη.

Τριγωνοψαρούλης

Όπως κάθε χρόνο, το τρίτο Σάββατο του Μαρτίου η Ημέρα Τριγωνοψαρούλη βρίσκει τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο κοντά στα παιδιά. Φέτος, λόγω των συνθηκών, τον βρίσκει διαδικτυακά να συναντάει μέσω live streaming από τη σελίδα Facebook των Εκδόσεων Πατάκη τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Τριγωνοψαρούλη σε όλο τον κόσμο. Ο συγγραφέας θα μοιραστεί τις πιο όμορφες διαδρομές του μικρού κίτρινου ψαριού όλα αυτά τα χρόνια και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των παιδιών.

Μπορείτε να ανακαλύψετε και εσείς όλα τα μυστικά του αγαπημένου σας ήρωα στέλνοντας την ερώτησή σας στο trigonopsaroulis@patakis.gr και το Σάββατο 19/3 θα μάθετε όλες τις απαντήσεις από τον ίδιο τον δημιουργό του.

Οι πιο ευφάνταστες ερωτήσεις θα συμμετάσχουν σε κλήρωση και θα χαρίσουν στον/στην πιο δημιουργικό/ή δημοσιογράφο τρία βιβλία του Τριγωνοψαρούλη.

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 – Διαγωνισμός «Βλέπω Τριγωνοψαρούληδες ΠΑΝΤΟΥ!»

Ανακοινώνεται στα social media και στο site των Εκδόσεων Πατάκη ο νέος μεγάλος διαγωνισμός που θα ενθαρρύνει τα παιδιά είτε ατομικά είτε ομαδικά ως τάξεις σχολείου να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία και την τεχνολογία σε συνδυασμό με τη φαντασία και την παρατηρητικότητά τους για να ανακαλύψουν Τριγωνοψαρούληδες ΠΑΝΤΟΥ! Ένας διαγωνισμός που θα διαρκέσει έως και την αρχή του καλοκαιριού και θα χαρίσει πλούσια δώρα και εκπλήξεις.

Ιούνιος 2022 – Ένας πιστός σύντροφος για το καλοκαίρι…
Ένα καπέλο!

Ο πιο πιστός σύντροφος μετά από ένα ωραίο βιβλίο είναι το καπέλο. Φέτος θα φορέσουμε το πιο βιβλιοφιλικό, κίτρινο καπέλο του Τριγωνοψαρούλη! Θα το βρούμε δωρεάν αρχές Ιουνίου σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Σεπτέμβριος 2022 – Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ένα ολοκαίνουριο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στα βιβλία του Τριγωνοψαρούλη σχεδιάζεται για να υλοποιηθεί από εκπαιδευτικούς στα σχολεία αλλά και από παιδαγωγούς σε χώρους βιβλιοθηκών και βιβλιοπωλείων. Το πρόγραμμα για τα σχολεία θα μπορεί κανείς να το βρει σε εκτυπώσιμη μορφή για υλοποίηση μέσα στη σχολική τάξη, αλλά και σε μορφή padlet με εκπαιδευτικά παιχνίδια για να μπορεί να ψυχαγωγηθεί και να μάθει στο σπίτι και σε άλλους χώρους. Το πρόγραμμα για τα σχολεία θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην ημερίδα του Τριγωνοψαρούλη.

Διαδικτυακή ημερίδα για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Ο Τριγωνοψαρούλης πάει σχολείο»

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, βιβλιοθηκονόμους και όλους όσοι υλοποιούν δράσεις με παιδιά. Αποτελείται από θεωρητικό αλλά και εργαστηριακό μέρος με ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αναλυτική ανακοίνωση θα κυκλοφορήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα βιβλία του Τριγωνοψαρούλη

Και φυσικά διαβάζουμε τις ιστορίες του Τριγωνοψαρούλη ξανά και ξανά και απολαμβάνουμε τα ταξίδια του και τις περιπέτειές του σε κείμενα Βαγγέλη Ηλιόπουλου και εικόνες Λήδας Βαρβαρούση.

Μια συνάντηση με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο
Ο συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος συνεχίζει τις συναντήσεις του με ομάδες μαθητών είτε διαδικτυακά είτε διά ζώσης εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Εάν είστε εκπαιδευτικοί και δουλεύετε στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας τα βιβλία στα οποία πρωταγωνιστεί ο Τριγωνοψαρούλης στην τάξη σας, μπορείτε να οργανώσετε κι εσείς μια συνάντηση των μαθητών σας με τον συγγραφέα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Τμήμα Εκδηλώσεων των Εκδόσεων Πατάκη για όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση της συγκεκριμένης δράσης.

Ετοιμασίες για νέες δράσεις που θα μάθετε σύντομα…
Οι Εκδόσεις Πατάκη συνεχίζουν με ενθουσιασμό την υλοποίηση νέων ιδεών που θα φέρουν χαρά, συναρπαστικές εμπειρίες και εκπλήξεις. Σύντομα θα ανακοινώσουν τη Β΄ φάση με όσα φέρνουν τα 25 χρόνια του αγαπημένου μας ψαριού.

Χρόνια πολλά, Τριγωνοψαρούλη!


Για όλες τις δράσεις θα μπορείτε να ενημερώνεστε από τα: patakis.gr | ekdiloseis@patakis.gr | 2103650024 | facebook.com/EkdoseisPataki

Leave a Reply