Στη γειτονιά των Χριστουγέννων, στην πιο χαρούμενη και γιορτινά στολισμένη γειτονιά, μένουν οικογένειες μικρές και μεγάλες, που έχουν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα έθιμα και τις παραδόσεις, συγκινητικές ή αστείες, αρχαίες ή πιο πρόσφατες… ωστόσο εξίσου σημαντικές! Οι ημέρες των Χριστουγέννων τούς ενώνουν όλους και τους φέρνουν πιο κοντά μέσα από τα τραγούδια, τις μαγειρικές γεύσεις, τα αρώματα και όλα όσα σημαίνει αυτή η γιορτή της αγάπης για τους κατοίκους της γειτονιάς – αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο!Το βιβλίο της Βασιλικής Μαρκάκη Στη γειτονιά των Χριστουγέννων, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός σε γιορτινή, χρωματιστή, λαμπερή, ζεστή εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση, είναι μια γιορτινή βόλτα στα σπίτια, στις πόλεις, στις χώρες, στις διαφορετικές, μα ταυτόχρονα εξίσου εορταστικές και με κάμποσα κοινά σημεία, πολιτισμικές συνήθειες όλων των ανθρώπων, που όχι μόνο γεμίζει την καρδιά και την ψυχή μας με το απαραίτητο Christmas Spirit και μας μαθαίνει λαογραφία, αλλά μας δίνει ιδέες για κατασκευές, παιχνίδια, συνταγές, δώρα και έθιμα που μπορούμε να υιοθετήσουμε και στη δική μας οικογένεια.16 σπιτικά-16 χριστουγεννιάτικες ιδέες για γιορτή
- Η κ. Γκρέτσεν Χάνενμποργκ και τα γερμανικά χριστουγεννιάτικα στεφάνια της
- Η οικογένεια Στίβενς και το αμερικάνικο ξωτικό των Χριστουγέννων
- Η οικογένεια Μπραγκάρ και τα δώρα του Βέλγου Αγίου Νικολάου
- Οι Γερμανοί φοιτητές Μαξ, Λέον και Λότι και οι γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές
- Η οικογένεια Μακάρθι και το ιρλανδικό έθιμο της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας
- Η κυρία Ελπίδα και οι κόρες της και τα ελληνικά μελομακάρονα
- Η οικογένεια Βάγκνερ και τα χειροποίητα αυστριακά στολίδια
- Η οικογένεια Σάντσες και η μεξικάνικη πινιάτα
- Ο κ. Τζοβάνι και τα ανίψια του και η Ιταλίδα μάγισσα Μπεφάνα
- Η πολυμελής οικογένεια Φουρνιέ και το νορβηγικό έθιμο του Γιουλ λογκ
- Το ζεύγος Σμιθ και τα αγγλικά χριστουγεννιάτικα κράκερ
- Η οικογένεια Νίλσεν και το δανέζικο έθιμο του ρίσαλαμαντ (ρυζόγαλου)
- Οι Μάγκνους και Όλαφ και το ισλανδικό έθιμο της προσφοράς βιβλίων ως δώρων
- Η οικογένεια Τζόνσον και τα αμερικανικά κάλαντα και η ξεροψημένη γαλοπούλα
- Η οικογένεια Έβανς και το ελληνικό έθιμο των καλικαντζάρων
- Η οικογένεια του κυρίου Αντρέα και το ελληνικό έθιμο της βασιλόπιτας
Το κάθε σπιτικό της γειτονιάς, η κάθε οικογένεια –κάποιες εκ των οποίων μεικτές, που γιορτάζουν μπλέκοντας όμορφα έθιμα διαφορετικών χωρών– μας συστήνει την πιο χαρακτηριστική παράδοση που τηρεί, ταυτόχρονα, όμως, μέσα από το κείμενο, αλλά και την πανέμορφη εικονογράφηση, ανακαλύπτουμε και άλλες λεπτομέρειες των ετήσιων εορτασμών της. Στο τέλος του βιβλίου, που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών, αλλά και σε όλους μας, θα βρούμε όλα τα χριστουγεννιάτικα έθιμα συγκεντρωμένα, όπως και τις σημαντικές ημερομηνίες-αφορμές για να έρθουμε όλοι πιο κοντά. Μια υπέροχη ιδέα, με ακόμα πιο υπέροχη υλοποίηση.Φτιάξτε τα δικά σας στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο – πάντα με τη βοήθεια ενηλίκου– όπως η αυστριακή οικογένεια Βάγκνερ, ο Πίτερ, η Μόνικα και η Πολίνα, το κοριτσάκι που μόλις υιοθέτησαν.
Θα χρειαστείτε:
* 1,5-2 κούπες αλεύρι
* 0,5-1 κούπα αλάτι
* 0,5-1 κούπα νερό (ανάλογα με τη ζύμη ώστε να είναι σφιχτή κι εύπλαστη, αλλά όχι εύθρυπτη)
* 1 κ.γ. κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και πιπερόριζα (προαιρετικά)
Μέσα σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υλικά και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει αφράτη και λεία. Σκεπάστε την και αφήστε τη να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν τη χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια, ανοίξτε τη με έναν πλάστη και κόψτε τη με κουπ πατ σε σχήματα της επιλογής σας (καρδιές, αγγελάκια, αστέρια, χιονονιφάδες και μπισκοτανθρώπους) Με ένα καλαμάκι κάντε μια μικρή τρύπα στο πάνω μέρος του στολιδιού. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140⁰ C, για 20-25 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν. Όταν τα στολίδια σας κρυώσουν τελείως, μπορείτε να τα βάψετε και να περάσετε κορδελίτσες στην τρυπούλα. Έτοιμα για στόλισμα!
Ρίσαλαμαντ (Risalamande)
Χώρα προέλευσης. Δανία
Αυτό το δανέζικο γλυκό καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα αντλώντας έμπνευση από μια γαλλική λιχουδιά με ρύζι, γάλα (ή κρέμα γάλακτος) και ζελέ μούρων. Η δανέζικη ρυζοπουτίγκα (ή ρυζόγαλο) είναι δημοφιλής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά για τα Χριστούγεννα μεταμορφώνεται σε ιδιαίτερο γλυκό, με τυχερό αμύγδαλο για έναν νικητή! Μια ωραία ιδέα για το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων, λοιπόν: Μια μέρα πριν από το τραπέζι φτιάξτε ένα μεγάλο μπολ ρυζόγαλο. Μπορείτε να το γαρνίρετε με ζελέ από μούρα, αν θέλετε. Προσθέστε ένα αμύγδαλο στο μπολ – κατά προτίμηση ψίχα αμυγδάλου, που είναι λευκή, ώστε να μην ξεχωρίζει. Στο τέλος του δείπνου σερβίρετε σε κάθε καλεσμένο σε ένα μπολάκι και επαναλάβετε ώσπου να αδειάσει το μεγάλο μπολ. Ο βασικός κανόνας είναι ότι όλοι τρώνε το γλυκό τους σιωπηλά! Όποιος πετύχει το αμύγδαλο οφείλει να το κρατήσει μυστικό ώσπου να φάνε όλοι το γλυκό τους, αφήνοντας το στο στόμα του. Στο τέλος αποκαλύπτεται ο νικητής και λαμβάνει το δωράκι του!
Διαβάστε: Βασιλική Μαρκάκη, Στη γειτονιά των Χριστουγέννων, εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση, Εκδόσεις Ψυχογιός