Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου, οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το Ινστιτούτο Γκέτε κάλεσαν στη χώρα μας τον Γερμανό συγγραφέα για παιδιά Ίνγκο Ζίγκνερ, ο οποίος έδωσε μια συνέντευξη τύπου σε όσους ασχολούνται με το παιδικό βιβλίο, με τη βοήθεια της μεταφράστριας των βιβλίων του στα ελληνικά, της Μαρίας Αγγελίδου.
Ο Ίνγκο Ζίγκνερ, συγγραφέας της περίφημης σειράς με πρωταγωνιστή τον Μικρό Δράκο Καρύδα, ήταν ασταμάτητος. Είπε πάρα πολλά και ενδιαφέροντα και αν είχαμε χρόνο σίγουρα θα είχε πολλά ακόμα να πει. Ελπίζω να πρόλαβα να τα καταγράψω σχεδόν όλα και να καταφέρω να σας μεταφέρω έστω και λίγα στοιχεία από αυτή την υπέροχη προσωπικότητα!
Τι έμαθα, λοιπόν, από τον Ίνγκο Ζίγκνερ:
- Ξυπνάει αργά και όταν έχει νωρίς επισκέψεις στα σχολεία πρωί πρωί μάλλον… ξενερώνει. Μάλιστα τονίζει ότι πλέον οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μέρα μας πρέπει να ξεκινάει μετά τις εννέα. (Τον συμπάθησα αμέσως)
- Σκέφτεται πολύ για να επινοήσει τα ονόματα των ηρώων του, ώστε να είναι αστεία, αλλά να κρύβουν και κάποιο νόημα, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στους μεταφραστές του. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, η μετάφραση του ονόματος του Καρύδα ήταν Noix de coco, που σε κάποιες περιοχές σημαίνει, εκτός από καρύδα, ότι κάποιος λέει… σαχλαμάρες. Έτσι, το όνομα άλλαξε σε Pomino Pimento, που σημαίνει κάτι σαν καυτερό μηλαράκι.
- Έχασε τη μητέρα του σε ηλικία 7 ετών, ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε, απέκτησε δυο μικρότερα αδέλφια και άρχισε να τους αφηγείται ιστορίες. Αυτή ήταν η πρώτη του επαφή με τις αφηγήσεις για παιδιά.
- Αν και… δείχνει έξυπνος, ήταν μέτριος (ή ίσως και κακός) μαθητής.
- Σπούδασε Γαλλικά, γνώρισε μέσα από τις σπουδές του τα κείμενα των Σαρτρ και Καμύ και ονειρευόταν να ζήσει όπως οι υπαρξιστές, γράφοντας φιλοσοφία στα μπιστρό των Παρισίων. Τελικά γράφει ιστορίες για παιδιά στα καφέ του Ανόβερο. Το οποίο δεν τον χαλάει και τόσο…
- Επισκέπτεται περίπου 130 σχολεία το χρόνο. Καμιά φορά βαριέται, αυτοσχεδιάζει και τότε μάλλον τα παιδιά περνούν καλύτερα.
- Ζωγραφίζει ο ίδιος τα βιβλία του. Έμαθε να τα ζωγραφίζει.
- Ολοκληρώνει ένα βιβλίο σε περίπου 7 εβδομάδες. Πρώτα το γράφει και έπειτα το εικονογραφεί.
- Δούλευε μέχρι το 2004 σε ταξιδιωτικό πρακτορείο και οργάνωνε εκδρομές για οικογένειες. Στο πλαίσιο αυτών των εκδρομών, έλεγε ιστορίες στα παιδιά. Μερικές τις έγγραφε και τις χάριζε σε παιδιά φίλων. Και κάπως έτσι, τον ανακάλυψε ένας εκδότης.
- Είχε γράψει παλιά μια πολύ ωραία ιστορία με έναν αρκούδο που δεν θέλει να πέσει σε χειμερία νάρκη και έρχεται σε κόντρα με το δημιουργό του που θέλει να τον βάλει να περάσει τον χειμώνα του στη σπηλιά, μαζί με τις άλλες αρκούδες.
- Από το 2004 και έπειτα ζει αποκλειστικά από τη συγγραφή.
- Προσέχει πολύ τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, τις λέξεις που επιλέγει.
- Θεωρεί ότι τα παιδιά παγκοσμίως, παρά τις διαφορετικές γλώσσες και κουλτούρες, μοιάζουν πολύ. Όποια χώρα και να επισκεφτεί, οι ερωτήσεις τους είναι πάνω κάτω οι ίδιες.
- Θεωρεί ότι τα παιδιά είναι μικροί φιλόσοφοι και μας παροτρύνει να απαντάμε σε ό,τι μας ρωτούν.
- Έχει γράψει 26 ιστορίες του Μικρού Δράκου Καρύδα και άλλες δυο παιδικές σειρές.
- Η επόμενη ιστορία του Μικρού Δράκου Καρύδα διαδραματίζεται στην Αφρική, όπου συναντάει έναν πάνθηρα και ένα λιοντάρι.
- Δεν αποκλείει το να στείλει μελλοντικά τον ήρωά του στην Ελλάδα, είτε στην Αρχαία είτε στη σύγχρονη.
- Έχει πάρα πολλές ιδέες, αλλά πολύ λίγο χρόνο για να τις υλοποιήσει.
- Αν και δεν γράφει επί τούτου για την ξενοφοβία ή τη διαφορετικότητα, πάντοτε οι πρωταγωνιστές του συναντούν “ξένους” χαρακτήρες, που είναι, ή τουλάχιστον μοιάζουν, επικίνδυνοι, πάντοτε επικοινωνούν και συζητούν πολύ καλά μεταξύ τους και έτσι γνωρίζονται και γίνονται φίλοι.
- Εκτός από τα παιδιά, γράφει και για τον εαυτό του.
- Τον ενδιαφέρει να αφηγηθεί μια όμορφη ιστορία. Δίνει πολύ βάρος στο σχεδιασμό της πλοκής της, ώστε να είναι συναρπαστική.
- Δεν ξεκινάει να γράψει για να περάσει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα στους αναγνώστες του. Εν τέλει, όμως, όλο και κάποιο βρίσκεται κρυμμένο ανάμεσα στις γραμμές της κάθε περιπέτειάς του!
- Επιλέγει το θέμα των ιστοριών του σε συνεργασία με τον εκδότη του, συχνά μετά από ένα ποτηράκι κράσι. Ο εκδότης του αγαπάει τα κλισέ, οπότε οι ιστορίες του έχουν πολλά κλισέ, αλλά προσπαθεί να παίζει με αυτά, ώστε να μην είναι βαρετός.
- Δεν είναι χορτοφάγος σε αντίθεση με αρκετούς χαρακτήρες του.
- Μέσα στα βιβλία του έχει και ενήλικο χιούμορ (π.χ. αναφορές στην πολιτική) και χαίρεται όταν οι γονείς το αντιλαμβάνονται.
- Χρησιμοποιεί υποσημειώσεις για να εξηγεί στα παιδιά καλύτερα τα όσα γράφει.
- Αν έγραφε για ενήλικες θα χρησιμοποιούσε κάπως την εμπειρία του από τα εκατοντάδες ταξίδια που έχει κάνει.
- Του αρέσει όταν τα έργα του μεταφέρονται στο θέατρο ή στην οθόνη, αν και αρχικά αισθάνεται παράξενα. Πάντως, προσπαθεί να μην ανακατεύεται ιδιαίτερα στη διαδικασία της μεταφοράς.
- Όταν ο Μικρός Δράκος Καρύδας έγινε ψηφιακός για τον κινηματογράφο, ο Ζίγκνερ ενημερώθηκε ότι είναι αδύνατη η ψηφιοποίηση των ηρώων του έτσι όπως τους έχει ζωγραφίσει και αναγκαστικά έγιναν μικροαλλαγές.
- Ο Μικρός Δράκος Καρύδας μεγαλώνει, αλλά μεγαλώνει πολύ αργά. Οι σκαντζόχοιροι, όπως η Ματίλντα, μεγαλώνουν λίγο πιο γρήγορα.
- Έχει ορισμένα κοινά στοιχεία με τον Μικρό Δράκο Καρύδα, αλλά δεν μπορεί να τα προσδιορίσει ακριβώς.
- Στις πρώτες του περιπέτειες, δεν έψαχνε να τεκμηριώσει επιστημονικά τα όσα αφηγείτο. Όμως, στην πορεία, όταν άρχισαν να τον διαβάζουν χιλιάδες παιδιά, απέκτησε αίσθηση της ευθύνης του και πλέον μελετάει πολύ πριν γράψει.
- Σε ένα βιβλίο του τοποθέτησε στην Αίγυπτο μια καμήλα με δυο καμπούρες. Τον διόρθωσε ένα παιδάκι, λέγοντάς του ότι εκεί ζουν αραβικές καμήλες, με μια καμπούρα, και όχι βακτριανές.
- Παραλίγο να βάλει ένα Φαραώ να πίνει χυμό μπανάνας. Τον έσωσε ένας Αιγυπτιολόγος, που του εξήγησε ότι δεν υπήρχαν μπανάνες στην Αρχαία Αίγυπτο.
- Θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα να γράφει περιπέτειες με πρωταγωνιστή τον Μικρό Δράκο Καρύδα.
Τα βιβλία του Ίνγκο Ζίγκνερ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μπορείτε να τα δείτε εδώ.