8ΒΡΗΣ-ΜΗΝΑΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

μήνας πρώτης ανάγνωσηςΟ «ΟΚΤΩβρης – μήνας πρώτης ανάγνωσης» από τις Εκδόσεις Πατάκη είναι εδώ για να ενδυναμώσει ένα θεσμό που ξεκίνησε εδώ και 4 χρόνια, με σκοπό να καλωσορίσει τα παιδιά που κατακτούν τον μηχανισμό της ανάγνωσης στον μαγικό κόσμο του λογοτεχνικού βιβλίου. Τα πρωτάκια αρχίζουν να μπορούν να διαβάσουν μόνα τους και η πρώτη τους συνάντηση με το βιβλίο είναι καθοριστική.

Φέτος γινόμαστε ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ για να βοηθήσουμε τα πρωτάκια να αγαπήσουν το διάβασμα για πάντα και καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς, φίλους αναγνώστες αλλά και τους βιβλιοπώλες να γίνουν σύμμαχοί μας σε αυτή την προσπάθεια. Οι Εκδόσεις Πατάκη ετοίμασαν το καρτάκι του «ΟΚΤΩβρη – Μήνα πρώτης ανάγνωσης» το οποίο οι μικροί πιστοί αναγνώστες της σειράς θα βρίσκουν στα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς τους και πάνω σε αυτό θα συλλέγουν σφραγίδες με τις αγορές βιβλίων μας πρώτης ανάγνωσης. Κάθε αναγνώστης που θα μαζεύει 10 σφραγίδες σε ένα καρτάκι θα παίρνει από το βιβλιοπωλείο ένα δωράκι έκπληξη αλλά κυρίως θα κερδίζει την αναγνωστική απόλαυση.

Στόχος είναι κάθε παιδί να μεγαλώσει με τη σειρά ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΙΒΙΟ στην Α’ και στη Β’ Δημοτικού διαβάζοντας τουλάχιστον δέκα βιβλία τη χρονιά και να μάθει έτσι να απολαμβάνει την ανάγνωση της λογοτεχνίας από τα πρώτα του βήματα. Στη Γ’ και στη Δ’ Δημοτικού θα συνεχίσει με τη σειρά ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ ή θα περάσει απευθείας στη σειρά Χελιδόνια και στη σειρά Περιστέρια, αν νιώθει ότι δε χρειάζεται πλέον ένα ασφαλές αναγνωστικό περιβάλλον.

«Η στιγμή που ένα παιδί κατακτά τον μηχανισμό της ανάγνωσης και νιώθει ικανό να διαβάσει μόνο του οτιδήποτε θέλει, είναι μαγική και αποτελεί πολύ σημαντική μετάβαση στη ζωή του. Για αυτό ακριβώς τον λόγο τα βιβλία των σειρών Χωρίς σωσίβιο» και «Στα βαθιά» σχεδιάστηκαν με αυστηρές προδιαγραφές και, για πάνω από δέκα χρόνια, συντροφεύουν τα παιδιά στις πρώτες τους αυτόνομες αναγνώσεις.»– Βασιλική Νίκα, υπεύθυνη των σειρών «Χωρίς σωσίβιο» και «Στα βαθιά»

Λίγα λόγια για τη ”φιλοσοφία” των σειρών: Η σειρά «Χωρίς σωσίβιο» είναι σχεδιασμένη για παιδιά 6-8 ετών, που έχουν κατακτήσει τον μηχανισμό της ανάγνωσης και κάνουν τις πρώτες προσπάθειες να διαβάσουν μόνα τους. Αποτελείται από τρία επίπεδα με αυξανόμενη αναγνωστική δυσκολία. Οι έγχρωμες εικόνες κάνουν ελκυστική την ανάγνωση, οι χαρακτήρες των ηρώων θα κερδίσουν αμέσως τα παιδιά, που θα ταυτιστούν μαζί τους, ενώ οι ιστορίες είναι γραμμένες από καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Η παιδαγωγική επιμέλεια, η κατάλληλα επιλεγμένη γραμματοσειρά και το βολικό μέγεθος των βιβλίων, ο αριθμός των λέξεων και οι δραστηριότητες ανάγνωσης στο τέλος κάθε βιβλίου θα κάνουν τη σειρά την πρώτη σας επιλογή. Η σειρά «Στα βαθιά…» είναι σχεδιασμένη για παιδιά που έχουν αποκτήσει ευχέρεια στην ανάγνωση μικρών λογοτεχνικών κειμένων, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται ένα ασφαλές αναγνωστικό περιβάλλον. Τα βιβλία της σειράς είναι χωρισμένα σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο 1 τα παιδιά βουτάνε στις 2.000 λεύγες, απολαμβάνοντας κείμενα με 2.000 λέξεις και πλούσια εικονογράφηση. Προχωρώντας στο επίπεδο 2, έτοιμα πια, κάνουν μια απολαυστική βουτιά στις 4.000 λεύγες, ταξιδεύοντας στη συναρπαστική θάλασσα της ανάγνωσης. Στο τέλος κάθε βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα διασκεδάσουν με δημιουργικές δραστηριότητες βασισμένες στην ιστορία που διάβασαν.

Leave a Reply