ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ! Ο ΣΑΜΟΡΟ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ”

Ο Σαμόρο μαθαίνειΗ αγαπημένη μας Μαριάννα Κουμαριανού επιστρέφει, με τη συνδρομή της Γιώτας Κοκκόση, με ένα εικονοβιβλίο για παιδάκια από 2 ετών, το πρώτο της σειράς της Ελληνοεκδοτικής “Ο Σαμόρο μαθαίνει…”, εμπνευσμένο από το παρελθόν και την Άπω Ανατολή. Αιώνες πριν, στη μακρινή Ιαπωνία, οι Σαμουράι μίλησαν για τις αρετές που πρέπει να έχει ένας γνήσιος πολεμιστής στη μάχη. Αρετές όπως η ειλικρίνεια, το θάρρος, ο σεβασμός, η γενναιοδωρία, η ακεραιότητα… Αιώνες μετά, ο μικρός Σαμόρο ξεκινάει το δικό του ταξίδι που θα τον κάνει να καταλάβει την αξία αυτών των αρετών στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους. Μας συστήνεται, λοιπόν, λέγοντας ή μάλλον βροντοφωνάζοντας “Αυτός είναι φίλος μου”.

Ο γλυκύτατος αυτός πιτσιρικάς, εκκολαπτόμενος Σαμουράι, στην πρώτη του περιπέτεια θα μάθει ο ίδιος και ταυτόχρονα θα εξηγήσει στους μικρούς αναγνώστες τι σημαίνει να έχεις θάρρος και γενναιότητα. Όλα γίνονται με αφορμή την έλευση ενός καινούργιου συμμαθητή στο σχολείο του Σαμόρο. Ο νεοαφιχθείς Σάγκι είναι ντροπαλός, συνεσταλμένος, φοβισμένος, άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους, ένα δειλό τιγράκι, και δεν αργεί να δεχτεί λεκτική και ψυχολογική βία από τους πανταχού παρόντες νταήδες, παρά της προσπάθειες του Σαμόρο και της καλύτερής του φίλης, της Σίλα, να τον κάνουν να νιώσει άνετα. Τότε ο Σαμόρο θα υψώσει το ανάστημά του, θα δείξει σε όλους τη γενναιότητά του και θα δώσει στα παιδιά ένα σπουδαίο μάθημα εναντίον του bullying, εξαίροντας τη φιλία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Αυτή η φαινομενικά απλή, αλλά βαθιά ουσιαστική ιστορία, “διδάσκει” χωρίς κανέναν διδακτισμό τα μικρά μας, που συχνά είναι ιδιαίτερα σκληρά, την αξία του θάρρους, της αποδοχής και της φιλίας, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τις αρνητικές συμπεριφορές που πάντοντε παρατηρούνται μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον. Το μήνυμα της συγγραφέα είναι πως κ ανένα παιδί δεν πρέπει να κρύβεται στο καβούκι του. Η κοινωνία οφείλει να αποδέχεται τους πάντες ως ισότιμα μέλη της και τα μέλη αυτά οφείλουν με τη σειρά τους να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των συντρόφων τους χωρίς φόβο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδεόγραμμα του θάρρους (Yu στα γιαπωνέζικα), η ανάλυση της λέξης από τη συγγραφέα, η αποτύπωση της ιαπωνικής κουλτούρας, διακριτικά παρούσας στο δυτικό σήμερα, όπου διαδραματίζεται το παραμύθι, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο το βιβλίο εντάσσει στην πλοκή του, και μάλιστα στην αρχή, το ίδιο το παιδί που διαβάζει την ιστορία. Η Γιώτα Κοκκόση αποτυπώνει με εκπληκτική σαφήνεια τα συναισθήματα των ηρώων της Κουμαριανού, ενώ συγγραφέας και εικονογράφος δίνουν την ελευθερία στα παιδιά να αναπτύξουν και τις δικές τους σκέψεις αναφορικά με όσα διαβάζουν και βλέπουν. Φροντίστε να το προμηθευτείτε έγκαιρα, ιδανικά πριν καν πάει το ζουζούνι σας στον παιδικό σταθμό.

Ελληνοεκδοτική
Σειρά βιβλίων: Ο Σαμόρο μαθαίνει…
Στο 1ο βιβλίο της σειράς Ο Σαμόρο μαθαίνει να έχει θάρρος και γενναιότητα.

Leave a Reply