Ο ΚΑΡOΜΥΤΟΓΚΑΣ|ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΚΡΙΕΖΗ-ΣΟΦΙΑ ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑ

Άνοιξη! Απ΄τα Πατήσια
φεύγω σφαίρα με το βαν,
πλένω σε πηγή βουνίσια
το καρό μου το μπουφάν.
Χρωματίζουν το νερό
μπλε και κόκκινα καρό.

“Ο Καρoμυτόγκας” είναι μια εξαιρετική βιβλιοπρόταση για τα παιδιά 3- 8 ετών που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αιώρα! Τι συμβαίνει όταν ο Καρομυτόγκας αποφασίσει να πλύνει στο ποτάμι το καρό του μπουφάν;

karomytogkas_3

Η Μαριανίνα Κριεζή, η πιο ακριβοθώρητη στιχουργός ακόμη και την εποχή της πιο γνωστής της επιτυχίας, της Λιλιπούπολης, επιστρέφει με ένα βιβλίο που φέρει έναν ευφάνταστο και χιουμοριστικό τίτλο! Σε αγαστή συνέργεια με τη γνωστή ζωγράφο και συγγραφέα παιδικών βιβλίων Σοφία Ζαραμπούκα, που προέκυψε από την πολυετή κοινή επιθυμία τους να περιπλανηθούν παρέα και παράλληλα, η καθεμιά με την κυρίαρχη τέχνη της, δημιούργησαν μια ιστορία για τον αέναο κύκλο του νερού.

Επομένως, μια επιστροφή, μια επιθυμία και μία αναπάντεχη συνεργασία ήταν αυτά που γέννησαν τον Καρομυτόγκα: Η Μαριανίνα Κριεζή επέστρεψε στο παιδικό βιβλίο και με τους ευφάνταστους και πρωτότυπους στίχους της αφηγείται τον κύκλο του νερού. Επιθυμία της ήταν να αναλάβει την εικονογράφηση η Σοφία Ζαραμπούκα, η οποία, μόλις διάβασε την ιστορία, δέχτηκε με χαρά και πειραματίστηκε με νέα εικαστικά εργαλεία.

karomytogkas_2

Ο Καρομυτόγκας και ο κύκλος του νερού
Του καθαρού;
Όοοοχι!
Δεν είναι το νερό
παντού και πάντα καθαρό.
Και το βιβλίο αυτό λέει
πως ο Καρομυτόγκας φταίει.

Με φρέσκια στιχουργική και ζωγραφική αφήγηση, σύγχρονη γλώσσα, με ρυθμό και δόνηση και χωρίς ίχνος διδακτισμού οι δυο κορυφαίες δημιουργοί ξετυλίγουν τη διαδρομή του νερού που ξεκινάει από τα σπλάχνα της γης, ανεβαίνει στην επιφάνεια, αναβλύζει από τις πηγές, γίνεται ποτάμι, φτάνει στη θάλασσα, γίνεται σύννεφο, μετατρέπεται σε βροχή και επιστρέφει στη γη. Στο διάβα του συναντά θαυμαστά πλάσματα της φύσης και φυσικά τον άνθρωπο. Τι παρεμβαίνει σ’ αυτή τη διαδρομή και ο κόσμος αρχίζει να γίνεται καρό;

karomitogas

Η Μαριανίνα Κριεζή, η στιχουργός των τραγουδιών της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη», με πολύ σημαντικές συνεργασίες στην ελληνική δισκογραφία, είναι γνωστή επίσης από πολλά βιβλία που έχει γράψει ή έχει έμμετρα διασκευάσει στα ελληνικά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός αλλά σπούδασε σε Αθήνα (φιλολογία και σκηνογραφία) και Παρίσι (σχέδιο υφάσματος). Άνθισε μέσα στο γόνιμο περιβάλλον του Γ’ Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι κι από το ραδιόφωνο προσέφερε συγκίνηση και τρυφερότητα με λόγια και τραγούδια είτε που συνδημιούργησε είτε που επέλεγε.

Η Σοφία Ζαραμπούκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και σπούδασε ζωγραφική και θέατρο στην Ελλάδα, γραφικές τέχνες και εικονογράφηση στην Αμερική. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο γράφτηκε τον καιρό τηςδικτατορίας (1967-74) και εξηγεί στα παιδιά τι σημαίνει αυτή η λέξη. Από τότε το έργο της επικεντρώνεται στο παιδικό βιβλίο. Είναι περισσότερο γνωστή για τις διασκευές αρχαίων έργων: Αριστοφάνης για παιδιά, Ορέστεια, Οδύσσεια, Ιλιάδα και Μυθολογία. Οι εικονογραφήσεις της έχουν εκτεθεί διεθνώς και βρίσκονται σε συλλογές μουσείων. Ήδη το 1982 τιμήθηκε με το βραβείο Ουράνη, παιδικής λογοτεχνίας, της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Τιμήθηκε επίσης με το βραβείο ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης) συνολικής προσφοράς.

Leave a Reply