Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΧΩΝΑΚΙ ΠΑΓΩΤΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Ο γύρος της ΙταλίαςΟ γύρος της Ιταλίας με ένα χωνάκι παγωτό στο χέρι: σαφάρι για την καλύτερη στρατσιατέλα στις αναγεννησιακές πλατείες της Φλωρεντίας, μπάλες νοτσιόλα-μόκα- bacio σε Ρώμη, Τορίνο και Μιλάνο, καλοκαιρινές βουτιές για μικρούς και μεγάλους σε κυπελλάκια βανίλιας και σοκολάτας και γεύσεις παραδοσιακές και… πιο προχωρημένες από τα χεράκια των μαέστρο του ιταλικού gelato, στη χώρα όπου λέγεται ότι φτιάχτηκε το πρώτο παγωτό από χιόνι της Αίτνας.
Θα πιάσετε τον εαυτό σας να περιμένει πώς και πώς πότε τα παιδιά θα ζητήσουν παγωτό, μη σας πούμε ότι θα τα παρακαλάτε κιόλας, «ας δοκιμάσουμε και λίγο φιστίκι, να βάλουμε και μια μπάλα τιραμισού, μη μείνει παραπονεμένη και η γεύση Επτά Πέπλα!» Το Φεστιβάλ Παγωτού, που οργανώνεται από τον Ιούνιο στην πρωτεύουσα και σε τρεις ακόμα μητροπόλεις της Ιταλίας, είναι μόνο η αφορμή για το «πιο δροσερό τουρ του καλοκαιριού» από τη μία έως την άλλη άκρη της «τρικολόρε».
Ένα ταξίδι με φόντο το Κολοσσαίο της Αιώνιας Πόλης, το Duomo του Μιλάνου, τις ρομαντικές γέφυρες του ποταμού Άρνου στη Φλωρεντία και στάσεις για κώνο ή κυπελλάκι στις καλύτερες τζελατερίες της παγωτοδιαδρομής. Ελάτε να μυηθείτε στα μυστικά της τέχνης του παγωτού made in Italy από βραβευμένους παγωτοποιούς, αλλά και να πάρετε μέρος σε παιχνίδια-διαγωνισμούς σαν το «δοκίμασε και ψήφισε την αγαπημένη σου γεύση», με όλη την οικογένεια στον ρόλο αυστηρής κριτικής επιτροπής να αντιμετωπίζει βασανιστικά διλήμματα του τύπου «φράουλα ή νουτέλα;»
Στις Διακοπές στη Ρώμη, η Όντρεϊ Χέπμπορν δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό, δροσιστικό χωνάκι. Λένε πως η Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα χρωστάει τις θρυλικές καμπύλες της στο fiordilatte ενώ η Μόνικα Μπελούτσι δεν θα πει ποτέ όχι σε ένα σορμπέ γιασεμί. Όσο για τον μέσο Ιταλό, καταναλώνει δώδεκα κιλά παγωτό κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιταλικού Παγωτού, θεωρώντας, μάλιστα, το gelato φαγώσιμο πρώτης ανάγκης, εξίσου βασικό με τη santa pasta, το ελαιόλαδο ή το κρέας.
Gelato italiano ναι, αλλά ποια γεύση να διαλέξετε από τις εξακόσιες; Μπορεί βασιλιάς των προτιμήσεων να παραμένει για μικρούς και μεγάλους η σοκολάτα, αλλά, κάθε χρόνο στα φεστιβάλ παγωτού, οι Ιταλοί παγωτοποιοί λανσάρουν αβάν γκαρντ γεύσεις, όπως παγωτό παρμεζάνα, με καπνιστή ρικότα ή μελάνι σουπιάς, με Ω3 για να δίνετε στο παιδί καλά λιπαρά, ή Sapore di Mare. Όχι το κλασικό τραγούδι του Τζίνο Πάολι, αλλά γεύση κυριολεκτικά από θάλασσα με πρώτες ύλες φρέσκα φύκια της ακρογιαλιάς.
New entry το παγωτό με πρώτη ύλη από γάλα γαϊδούρας, που θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτικό για τα παιδιά, αλλά και η γεύση… Facebook με βάση το φουντούκι για τους φαν του gelato και των social media που θα τιμήσουν ιδιαίτερα οι τινέιτζερ της παρέας. Δεν έχετε παρά να δειγματίσετε τις γεύσεις στην πλησιέστερη τζελατερία, καταρρίπτοντας σε μπάλες το ατομικό σας ρεκόρ. Όσο για εκείνες που θέλουν να (ξανα) μείνουν έγκυες, οι Ιταλοί επικαλούνται κοτζάμ έρευνα διατροφολόγων του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία η υψηλή συγκέντρωση λιπαρών σε γαλακτοκομικά όπως το παγωτό ευνοεί τη γονιμότητα, άρα «το gelato φέρνει τον πελαργό»!
Φλωρεντία: κυπελλάκι κρέμα και κρασί
 
Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου στην Γκαλερία ντέλι Ουφίτσι και η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι στην Γκαλερία ντελ Ακαντέμια μπορούν να περιμένουν, τώρα θα εντρυφήσετε στην αναγεννησιακή φάση του παγωτού.Το 1559, ο πολυτεχνίτης και πολυτάλαντος σινιόρ Buontalenti, υπεύθυνος για τη διοργάνωση των γιορτών στην αυλή των Μεδίκων, κάνει τους καλεσμένους να παραμιλούν με ένα επιδόρπιο καμωμένο από γάλα, μέλι και πάγο από τις Άλπεις. Σήμερα, με αφορμή το Φεστιβάλ Παγωτού, η Φλωρεντία μετατρέπεται το καλοκαίρι από «μητέρα της Αναγέννησης σε λίκνο του παγωτού», ενώ θα γευτείτε την ιστορική κρέμα φιορεντίνα σε ονομαστά παγωτατζίδικα της πόλης όπως το «Καπρίτσιο» (via Cento Stelle 5) και το «Τρίγωνο των Βερμούδων» (via Nazionale 61) ακολουθώντας τις θεματικές παγωτοδιαδρομές. Και επειδή βρίσκεστε στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, που ξέρει από καλό κρασί, οι γονείς θα κάνετε τσιν τσιν με χωνάκια winegelato, παγωτό με γεύση εκλεκτούς οίνους από τους αμπελώνες του Κιάντι.
«Σύννεφα» παγωτού στο Μιλάνο
Στη μητρόπολη της Λομβαρδίας, το gelato περνά στη μοντέρνα φάση του. Όπως μαθαίνουμε δηλαδή από τα ιστορικά στοιχεία του τοπικού Φεστιβάλ Παγωτού, το 1906 στα μιλανέζικα καφέ λανσάρονται οι «παριζιάνες» ή τα «σύννεφα». Παγωτό ανάμεσα σε δύο βάφλες, όπως το εμπνεύστηκε ο Ιταλός παγωτατζής Τζοβάνι Τόρε, γυρνώντας από ένα ταξίδι στο Παρίσι, που μετέπειτα θα εξελιχθεί στο γνωστό μας χωνάκι. Στην Ιταλία του 2013, πάντως, πρωτεύουσα του παγωτού αναδεικνύεται το Μιλάνο με 511 τζελατερίες. Δοκιμάστε την κλασική ιταλική γεύση torrone στην «Botega del Gelato» (via Pergolesi 3), ελάτε για πιο παράξενες γεύσεις όπως τσικλόφουσκα ή τυρί gorgonzola στο «Albero di Gelato» (via Volta 1) και κάντε μια στάση στη via San Gregorio 17 για «σωστό παγωτό χωρίς χρωστικές και συντηρητικά» στο παγωτατζίδικο «Gelato Giusto» με σπεσιαλιτέ τη βιολογική σοκολάτα.
Ιπτάμενοι κώνοι πάνω από την Αιώνια Πόλη
Με έμβλημα ένα αερόστατο που έχει χωνάκι αντί για καλάθι, και μπάλες παγωτού αντί για φουσκωτό πανί, το Φεστιβάλ Παγωτού φτάνει στο αποκορύφωμά του στις 23 Ιουνίου στη Ρώμη, περιλαμβάνοντας εργαστήρια, γευστικές δοκιμές και διαδρομές με θέμα την ιστορία και τις τάσεις του παγωτού. Εδώ η παράδοση του gelato είναι παλιά όσο και η Αιώνια Πόλη καθώς ήδη ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος στα γραπτά του παραθέτει αρχαία συνταγή παγωτού, πώς να αναμειγνύεις τριμμένο πάγο από το ηφαίστειο με μέλι και χυμούς από φρούτα, φτιάχνοντας ένα δροσιστικό έδεσμα. Μαθαίνουμε, επίσης, ότι ο πυρομανής κατά τα άλλα Νέρωνας αλλά και ο αυτοκράτορας Ηλιογάβαλος τιμούσαν δεόντως, ανάμεσα σε πυρκαγιές και ακολασίες, ένα περιποιημένο παγωτό. Τιμώμενη γεύση φέτος το κάστανο για τα παιδιά ενώ τους μεγάλους περιμένουν και πιο εξτρέμ γεύσεις, όπως ρούμι, τσάι Βομβάης, κόκκινο πιπέρι που σερβίρει η Gelateria Petrini στην Piazza dell’ Alberone ή η σοκολάτα με… καπνό στη «Fatamorgana» (via G. Bettolo)!
Τορίνο: οι σταρ το προτιμούν κρύο
Στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε, πρώτα θα περάσετε από το Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου (via Montebello 20) για να βγάλετε οικογενειακό εισιτήριο και να δείτε –μεταξύ άλλων– τη Σοφία Λόρεν, τον Μαστρογιάνι και άλλους σταρ του ιταλικού και όχι μόνο σινεμά να απολαμβάνουν on και off κάμερα το παγωτό τους. Μετά, θα κάνετε μια στάση στην πρώτη ιταλική αγροτζελατερία «Agrigelateria San Pé» στη via Nizza 230, που λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, για να συνδυάσετε παγωτό με αγροτουρισμό. O Alfonso και η σύζυγός του, Antonietta, δημιουργούν γεύσεις με πρώτη ύλη το γάλα δικής τους φάρμας, χυμούς από φρούτα από το κτήμα, όπως μούρα και σύκα, gelato amaretto με συνταγή της γιαγιάς. Κρυμμένη πίσω από την piazza Castello, η μικρή τζελατερία «Vanilla» δεν φημίζεται μόνο για τη βανίλια της αλλά και για τη διοργάνωση του καλοκαιρινού Μαραθώνιου Παγωτού στο κέντρο της πόλης. Γυρίζετε όσο περισσότερα παγωτατζίδικα μπορείτε, μαζεύετε πόντους και κερδίζετε δωρεάν παγωτά.
Μπολόνια: παγωτατζήδες εν δράσει
«Έχετε δοκιμάσει ποτέ την ιστορία του παγωτού;» Αυτό είναι το μότο του θεματικού μουσείου που άνοιξε πριν από λίγα χρόνια τις πύλες του στην περιοχή της Μπολόνια καλώντας τους φαν του ιταλικού gelato κάθε ηλικίας σε ένα γευστικό ταξίδι που ξεκινά από το 12000 π.Χ. και φτάνει έως τις μέρες μας. Παλιές παγωτομηχανές, φωτογραφίες, εφαρμογές multimedia ξεδιπλώνουν το στόρι του λαχταριστού εδέσματος ενώ, μικροί-μεγάλοι, μπορείτε να γίνετε παγωτατζήδες για μια μέρα. Διαλέγετε δηλαδή την αγαπημένη σας γεύση και την παρασκευάζετε στο εργαστήριο με την καθοδήγηση καθηγητών του κορυφαίου στο είδος του Πανεπιστημίου Παγωτού Carpigiani. Πού ξέρετε, μπορεί μια μέρα να στήσετε τη δική σας οικογενειακή επιχείρηση ιταλικού gelato! Το μουσείο, πάντως, είναι προορισμός από μόνος του και λόγος να πάρετε το γρήγορο τρένο από Μιλάνο για Anzola Dell’ Emilia (Bologna).

Leave a Reply