Τα μελομακάρονα είναι το καθιερωμένο γλυκό των Χριστουγέννων και δεν λείπει από κανένα σπίτι. Σήμερα στο γραφείο, σήμανε για εμάς επίσημα η έναρξη της γιορτινής περιόδου, καθώς η Μαρκέλλα έφερε ένα ταπεράκι με το πιο λαχταριστά μελομακάρονα που είχαμε φάει ποτέ! Μέσα σε 3 λεπτά άδειασε και παραγγείλαμε κι άλλα για αύριο. Αν θέλετε να τα φτιάξετε κι εσείς…
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ σόδα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 2 πορτοκάλια ξύσμα
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. μέλι
- 3 ολόκληρα γαρίφαλα
- 3 στικ κανέλας
Εκτέλεση
Για το σιρόπι:
- Βάζουµε όλα τα υλικά, εκτός από το µέλι, να βράσουν
- Μόλις πάρουν μια βράση αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε το µέλι. Ανακατεύουµε και αφήνουµε το σιρόπι να κρυώσει.
Σηµειώστε ότι πρέπει να φτιάξετε το σιρόπι τουλάχιστον 3 ώρες πριν αρχίσετε να φτιάχνετε τα µελοµακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει πριν τα μελώσετε.
Για τα μελομακάρονα:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
- Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
- Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι.
- Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια για 10 δευτερόλεπτα για να μην κόψει το μείγμα.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Για το μέλωμα:
- Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.
Extra tip: Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι τους και δεν θα γίνουν τραγανά.