ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ

μελομακάρονα Τα μελομακάρονα είναι το καθιερωμένο γλυκό των Χριστουγέννων και δεν λείπει από κανένα σπίτι. Σήμερα στο γραφείο, σήμανε για εμάς επίσημα η έναρξη της γιορτινής περιόδου, καθώς η Μαρκέλλα έφερε ένα ταπεράκι με το πιο λαχταριστά μελομακάρονα που είχαμε φάει ποτέ! Μέσα σε 3 λεπτά άδειασε και παραγγείλαμε κι άλλα για αύριο. Αν θέλετε να τα φτιάξετε κι εσείς…

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ σόδα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2-3 κ.γ. κανέλα
  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 2 πορτοκάλια ξύσμα

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. νερό
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
  • 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. μέλι
  • 3 ολόκληρα γαρίφαλα
  • 3 στικ κανέλας

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

  • Βάζουµε όλα τα υλικά, εκτός από το µέλι, να βράσουν
  • Μόλις πάρουν μια βράση αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε το µέλι. Ανακατεύουµε και αφήνουµε το σιρόπι να κρυώσει.

Σηµειώστε ότι πρέπει να φτιάξετε το σιρόπι τουλάχιστον 3 ώρες πριν αρχίσετε να φτιάχνετε τα µελοµακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει πριν τα μελώσετε. 

Για τα μελομακάρονα:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
  • Σε ένα δεύτερο μπολ βάζουμε το αλεύρι.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια για  10 δευτερόλεπτα για να μην κόψει το μείγμα.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

Για το μέλωμα:

  • Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Extra tip: Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι τους και δεν θα γίνουν τραγανά.

Leave a Reply