Σήμερα ψαροµαγειρεύουµε παρέα µε τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου και φτιάχνουμε μια πεντανόστιμη ψαρόσουπα με πεσκανδρίτσα και λαχανικά. Η συνταγή είναι από το παραμύθι Ψαρόσουπα του Γιώργου Λεμπέση, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Υλικά για την ψαρόσουπα (για 4 µερίδες)
• 1 κιλό ακέφαλη πεσκανδρίτσα, κομμένη στη μέση ή στα τρία
• 1 λίτρο ζωμό ψαριού
• 300 γρ. σέλινο, καθαρισμένο και ολόκληρο
• 100 ml ελαιόλαδο
• 100 γρ. καρότα, χοντροκομμένα
• 130 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
• 150 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
• 200 γρ. πράσα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
• 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
• 100 ml λευκό κρασί
• 1 κουταλιά αλάτι
• ½ κουταλιά λευκό πιπέρι
• 50 ml χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
➤ Σε κατσαρόλα βράζουμε λίγο νερό και προσθέτουμε το σέλινο. Κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το σέλινο στον ατμό για 5-6 λεπτά, ώσπου να μαλακώσει.
➤ Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, το καρότο και την πατάτα για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το πράσο και τo φρέσκo κρεμμυδάκι. Τέλος, προσθέτουμε το σέλινο, το οποίο έχουμε στραγγίσει. Σβήνουμε με το κρασί.
➤ Προσθέτουμε την πεσκανδρίτσα και την αφήνουμε στον ατμό των λαχανικών για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε, κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σερβίρουμε την ψαρόσουπα.