ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

ΛαζαράκιαΛαζαράκια ή λαζάρηδες ή λαζαρούδια φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου το πρωί “για την ψυχή του Λαζάρου”. Τους δίνουμε το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Οι παλιοί έλεγαν ότι “Aν Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις”. 

Στην ουσία, τα λαζαράκια είναι σταφιδοφωμάκια, νηστίσιμα, ελαφρώς γλυκά και πολύ διασκεδαστικά για τα παιδιά… Δείτε μια απλή συνταγή και φτιάξτε τα παρέα!

Υλικά για Λαζαράκια:

1 κ. αλεύρι για τσουρέκι
1/2 φλ. ζάχαρη
2 φλ. σταφίδες
1 φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κ.γ. κανέλλα
γαρύφαλλα

Εκτέλεση: Παίρνουμε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια πλαστική λεκάνη. Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τη διαλυμένη μαγιά. Ζυμώνουμε προσθέτοντας χλιαρό νερό μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή. Προσθέτουμε τα καρύδια τις σταφίδες, την κανέλλα και ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας. Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί τη μοιράζουμε σε μικρά μπαλάκια και σχηματίζουμε ανθρωπάκια. Για ματάκια και στόμα βάζουμε γαρύφαλλα. Ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (40-50 βαθμούς κελσίου) και τα αφήνουμε μέχρι η ζύμη να φουσκώσει. Στη συνέχεια ανεβάζουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και τα ψήνουμε έως ότου ροδίσουν.

Leave a Reply