Η σχέση “λαχανικά και παιδιά”, σύμφωνα με τους περισσότερους γονείς, είναι το λιγότερο ανταγωνιστική και τείνει πολλές φορές να φτάσει σε στάδιο συνολικής άρνησης. Ο κίνδυνος είναι διπλός: από τη μια οι γονείς, πολλές φορές, ύστερα από πολλές προσπάθειες, αποσύρουν τα λαχανικά από τη δίαιτα των παιδιών, με μεγάλη δόση ενοχής που ωθεί συνήθως σε λάθος αντιδράσεις, και από την άλλη τα παιδιά οδηγούνται σε μια δίαιτα που δεν περιέχει τίποτε άλλο από μακαρόνια, κρέας και πατάτες.
Η λύση δεν είναι απλή. Απαιτείται επίμονη προσπάθεια από εμάς και μεγάλη δόση δημιουργικότητας μέσα στην κουζίνα, όταν και όπως αυτό είναι εφικτό. Πρώτα πρώτα, πρέπει όλοι μας να αποδεχθούμε ότι η γευστική παλέτα των παιδιών είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας και βασίζεται σε απλές και ξεκάθαρες γεύσεις. Αυτή είναι και η αιτία που συνήθως τα παιδιά προτιμούν τα μακαρόνια, το κοτόπουλο και τα απαλά στη γεύση τυριά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βασίσουμε τις μαγειρικές προσπάθειές μας σε αυτήν τη λογική. Θα πρέπει πάντα να δίνουμε τη δυνατότητα επιλογής στα παιδιά, ειδικά όταν πρόκειται για λαχανικά. Η απλή ερώτηση «προτιμάς καρότα ή κολοκυθάκι με τα μακαρόνια σήμερα;» μπορεί να μας λύσει πολλά προβλήματα. Επίσης, όλα σχεδόν τα παιδιά λειτουργούν με αισθητικά κριτήρια στο φαγητό, που σημαίνει ότι όσο πιο φανταχτερό σε χρώματα είναι ένα πιάτο τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να το δοκιμάσουν και να το αποδεχτούν, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες. Μια ιδανική λύση θα ήταν να προσπαθήσετε να αναμίξετε λαχανικά, πρωτεΐνες και δημητριακά ή όσπρια σε ένα πιάτο έτσι ώστε να μην παρασύρονται τα παιδιά από το δικαίωμα επιλογής. Ακόμα, όταν έρθει η στιγμή, εξαιτίας της έλλειψης χρόνου, να καταφύγουμε σε κατεψυγμένα, ας φροντίσουμε να είναι στην παραπάνω λογική και να έχουν περιορισμένα συντηρητικά και λιπαρά.
Ο παράγοντας που συνήθως περιπλέκει τα πράγματα είναι η ενοχικότητα με την οποία λειτουργούμε εμείς οι γονείς προσπαθώντας να επιβάλουμε τις δικές μας προτιμήσεις, αυτές, δηλαδή, που μας έχουν επιβληθεί μέσα από ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο σύστημα στημένο γύρω από τη διατροφή. Με άλλα λόγια, οι τηγανητές πατάτες δεν πρόκειται να βγουν από τη δίαιτα των παιδιών επειδή θέλουμε να τις αποκλείσουμε. Το σημαντικό είναι να εισάγουμε άλλα πράγματα στη δίαιτά τους που σιγά σιγά θα περιορίσουν την τηγανητή πατάτα.
Δύο χαρακτηριστικά δείγματα προσθήκης λαχανικών σε καθημερινά πιάτα των παιδιών είναι οι παρακάτω συνταγές, οι οποίες μάλιστα βασίζονται σε κατεψυγμένα λαχανικά για να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.
ΠΑΤΑΤΕΣ ΨΗΤΕΣ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙ
2 πατάτες μέτριες
150 γραμμάρια μπρόκολο κατεψυγμένο (κατά προτίμηση βιολογικό)
120 γραμμάρια τυρί γκούντα τριμμένο στον τρίφτη
2 κουταλιές ντομάτα ψιλοκομμένη (ακόμα και από κονσέρβα)
Αλάτι και πιπέρι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αποφλοιώνουμε τις πατάτες. Τις βράζουμε σε μπόλικο νερό –ξεκινώντας με κρύο νερό πάντα– για περίπου 20 λεπτά από την ώρα που το νερό αρχίζει να κοχλάζει. Τις βγάζουμε από το νερό και μόλις κρυώσουν αρκετά για να μπορούμε να τις πιάσουμε τις κόβουμε στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι από το κέντρο της σάρκας της και τις σκεπάζουμε με το μπρόκολο. Πάνω από το μπρόκολο μοιράζουμε την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε με το τυρί και τις βάζουμε στον φούρνο για περίπου 10λεπτά ή μέχρι να «γκρατινάρει» το τυρί. Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο πάνω από την πατάτα.
MUFFINS-CAKE ΜΕ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ
Για 12 τεμάχια
4 καρότα
1/2 κούπα καρύδια
2 αυγά
3/4 κούπας ζάχαρη
6 κουταλιές βούτυρο
1 1/2 κούπα αλεύρι
1 πρέζα βανίλια σκόνη
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι αλάτι
Θα χρειαστούμε 12 αλουμινένιες θήκες ψησίματος για muffins μιας χρήσης που μπορούμε εύκολα να βρούμε στα σούπερ μάρκετ καθώς και τις χάρτινες φόρμες που μπαίνουν στο αλουμινένιο σκεύος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Βάζουμε τα καρότα, τα αυγά και τα καρύδια σε ένα μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τα χτυπάμε καλά με ένα μίξερ χεριού και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και όλα τα υπόλοιπα συστατικά, συνεχίζοντας το χτύπημα για επιπλέον 3 λεπτά. Βάζουμε τα χαρτάκια μέσα στα αλουμινένια σκεύη και μοιράζουμε το μείγμα. Τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα ρηχό ταψί και τα μεταφέρουμε στον φούρνο. Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε όλο το μείγμα σε μια φόρμα κέικ και να το ψήσουμε όλο μαζί.