ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΕΛΛΑΣ: ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΚΑΤΙ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Ηλίας ΚαρελλάςΟ σκηνοθέτης και σκιοπαίχτης Ηλίας Καρελλάς μοιράστηκε με το Τaλκ τις σκέψεις του για την παράξενη θεατρική σεζόν που έμεινε στη μέση.

«Μια σεζόν που έμεινε ημιτελής. “Συρανό ντε Μπερζεράκ” στο θέατρο Κάππα και “Το σπίτι του Καραγκιόζη” στο Μέγαρο, δυο sold out παραγωγές ως το τέλος, με προπώληση εισιτηρίων που επιστρέψαμε στο κοινό. Μετά αμηχανία, με το θεατρικό ταξίδι να τελειώνει απότομα και να ξεκινά ένα άλλο, σε θολά και αχαρτογράφητα νερά. Στη συνέχεια αγώνας, να πρέπει να αποδείξω μετά από τόσα χρόνια πως αυτή είναι η δουλειά μου. Στο παιδικό θέατρο ως παραγωγός απασχολώ για σεζόν ολόκληρες έναν πολύ μεγάλο αριθμό συνεργατών. Τι κάνουν τώρα  όλοι αυτοί;

Πιστεύω πως το υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι μεγάλο. Μετά όμως από κάθε δυσκολία, κάτι γεννιέται. Το θέατρο είναι ζωντανός οργανισμός, οι οθόνες νομίζω μπλοκάρουν αυτή τη μαγεία. Κάτι που έχω μάθει καλά, δουλεύοντας με παιδιά είναι η υπομονή. Υπομονή και ελπίδα. Αν χάσουμε  την υπομονή μας σημαίνει ότι  χάσαμε τη μάχη. Μπορεί να χρειαστεί να πάμε αργά, δε θα πάμε όμως προς τα πίσω. Αρνούμαι να ακολουθήσω αυτή τη στιγμή τη “νέα κανονικότητα”. Το άμεσο μέλλον δύσκολο και χωρίς αντικείμενο εργασίας. Δυσκολίες είχε πάντα το θέατρο. Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη. Δε θέλω να φανταστώ όμως πως θα σταματήσω να δημιουργώ και να ονειρεύομαι. Θέλω όμως το κοινό, θέλω την επαφή μαζί του.

Όπως ένα παιδί νιώθει φυλακισμένο μένοντας αποκομμένο από τους φίλους του, έτσι νιώθω κι εγώ αποκλεισμένος από τους θεατές. Δύσκολο το καλοκαίρι, αβέβαιη η επόμενη θεατρική σεζόν. Νιώθω πώς βαδίζω χωρίς στόχο. Όλους, μας οδηγεί η πορεία αυτού του ιού που αποτελεί παγκόσμια απειλή. Θα βρούμε όμως τον τρόπο. Το θέατρο για παιδιά είναι αναγκαίο. Όπως το σχολείο έτσι και το θέατρο. Δεν ξέρω αν η πολιτεία θα μας καταλάβει. Όμως θέλω να μας καταλάβουν οι θεατές. Ακόμα κι αν χρειαστεί τα σώματα μας για λίγο καιρό να είναι μακριά, ας μη μείνουν ποτέ μακριά οι ψυχές μας.»

Ο Ηλίας Καρελλάς μόλις ανακοίνωσε την καλοκαιρινή παράσταση Καραγκιόζης Summertime, στο Σινέ Γαλάτσι, στο Άλσος Βεΐκου. Ας βρεθούμε όλοι εκεί να διασκεδάσουμε και να στηρίξουμε το παιδικό θέαμα και τους ανθρώπους του. 

καραγκιόζης summertime

Leave a Reply