ΝΤΟΡΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Ντόρα ΖαχαροπούλουH σκηνοθέτρια Ντόρα Ζαχαροπούλου μιλάει στο Τaλκ με αφορμή την πρεμιέρα της παράστασης «Ο Ονειρούλης στον μαγικό κόσμο των σχημάτων», που θα παίζεται κάθε Κυριακή στο Dancevacuum.

  1. Καλησπέρα Ντόρα, καταρχάς πες μας λίγα λόγια για σένα και για την ομάδα ΆΝΑΣΣΑ.

Έκανα τα πρώτα μου βήματα στο θέατρο ως ηθοποιός  το 1998 και είχα την τύχη να αποτελέσω κομμάτι πολλών θεατρικών και τηλεοπτικών παραγωγών. Το 2010 πέρασα στον χώρο της σκηνοθεσίας και της οργάνωσης παραγωγής αποτελώντας ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΆΝΑΣΣΑ θέλοντας να δημιουργήσω δράσεις που να συνδυάζουν τις παραστατικές Τέχνες και την Επιστήμη. Η ΆΝΑΣΣΑ αποτελείται από καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες και μέσα στα 7 χρόνια λειτουργίας της έχει ασχοληθεί με θέματα που αντλήθηκαν από τις Θετικές Επιστήμες, την Ιστορία, την Μυθολογία και την Λαϊκή παράδοση.

  1. Παρουσιάζετε στο dancevacuum την παράσταση «Ο Ονειρούλης στον μαγικό κόσμο των σχημάτων». Πες μας λίγα λόγια για την υπόθεση, αλλά και τη δομή της παράστασης; 

Η παράσταση «Ο Ονειρούλης στον μαγικό κόσμο των σχημάτων» διηγείται την περιπέτεια του Ονειρούλη, ενός ιδιόμορφου σημείου, που μέσα από την επίμονη κίνησή του θα γεννήσει την Γραμμή, τις Γωνίες και τα Σχήματα, θα συνεργασθεί μαζί τους για να δημιουργήσει τον κόσμο που οραματίζεται. Η ιστορία ξετυλίγεται με κέφι από την ηθοποιό Ελευθερία Γαλιατσάτου μέσα από μουσική, χορό, διαδραστικά παιχνίδια και  προβολή stop motion animation, που αποτελεί το μόνο σκηνικό. Την σκυτάλη παίρνει η εμψυχώτρια Ήρα Μαγαλιού για να οδηγήσει τα παιδιά μέσα από προβολές πινάκων Kandinsky και κατασκευή χάρτινης μαριονέτας στην καλύτερη κατανόηση των εννοιών της Γεωμετρίας.

  1. Πώς συνέλαβες την ιδέα του Ονειρούλη και πώς την έκανες θεατρικό έργο;

Ο Κόσμος της Γεωμετρίας αποτελεί έναν ατελείωτο παιδότοπο για παιδιά κάθε ηλικίας στον οποίο συνυπάρχουν η ασφάλεια της λογικής και η χαρά της δημιουργίας. Ο Κόσμος αυτός με μάγευε από παιδί και η ιδέα του Ονειρούλη, ενός σκεπτόμενου σημείου, υπήρχε πάντα μέσα στο μυαλό μου. Όταν μου γεννήθηκε η ανάγκη να γράψω, αυτή η ιστορία  ήταν η πρώτη με την οποία καταπιάστηκα. Το κείμενο γεννήθηκε μέσα από κινούμενες εικόνες της φαντασίας μου και μουσική με αποτέλεσμα η παράσταση να γεννηθεί σχεδόν ταυτόχρονα, χωρίς να το καταλάβω. Στο δρόμο μου συνάντησα τον μουσικό Ξενοφώντα Υφαντή, την χορογράφο Αναστασία Γεωργαλά, την σκηνοθέτιδα του stop motion animation Αγάθη Δαρλάση, την εμψυχώτρια και Clay & paper creator Ήρα Μαγαλιού αλλά και πολλούς άλλους που με βοήθησαν να δώσω πνοή στην περιπέτεια του Ονειρούλη.  Νιώθω τυχερή που μοιράστηκα την ιστορία των παιδικών μου χρόνων μέσω της παράστασης με τους μικρούς και μεγάλους  θεατές.

Clipboard01

  1. Μπορούν τα παιδιά να αγαπήσουν τη Γεωμετρία μέσα από… το θέατρο; Γενικά, πόσο δύναμη έχει το θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο; 

Το θέατρο είναι ένα από τα πιο ισχυρά εκπαιδευτικά εργαλεία. Έχει την δυνατότητα να αξιοποιήσει τη δύναμη του «μύθου» και χρησιμοποιώντας τον σαν όχημα να διευκολύνει στην εμβάθυνση των εννοιών της Γεωμετρίας μέσα από μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία  που εξάπτει την φαντασία και ερεθίζει το συναίσθημα. Προσωποποιώντας το Σημείο, την Γραμμή, τις Γωνίες και τα Σχήματα τα παιδιά θα κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους και θα ανακαλύψουν την ομορφιά και την αναγκαιότητα της Γεωμετρίας. Η γνώση που λαμβάνουν με αυτόν τον τρόπο είναι ολιστική, ουσιαστική, καθαρά βιωματική.

  1. Υπάρχουν δεκάδες, μην πω εκατοντάδες, παιδικές παραστάσεις που παίζονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Καταρχάς, γιατί πιστεύεις ότι υπάρχει αυτή η τόσο έντονη ενασχόληση παιδαγωγών και θεατρανθρώπων με το παιδί; Κατά δεύτερον, γιατί θα πρότεινες σε ένα γονιό να επιλέξει τη δική σας παράσταση;

Το θέατρο είναι μια καθιερωμένη δραστηριότητα που επιλέγουν οι γονείς για τα παιδιά τους. Παρ’ όλη την οικονομική κρίση, η ζήτηση για παιδικές δράσεις δεν έχει περιορισθεί αφού ο γονιός επιλέγει πάντα να προσφέρει όσο περισσότερες γνώσεις και ερεθίσματα μπορεί για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιδιού του. Είναι λογικό η παραγωγή παιδικών θεατρικών έργων να είναι ιδιαίτερα πλούσια θέλοντας να καλύψει την ανάγκη αυτή.

Η παράστασή μας ξεχωρίζει θεματικά. Για τον σχεδιασμό της συνεργάστηκαν καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί δημιουργώντας μια παράσταση που καλύπτει τόσο τις ψυχαγωγικές όσο και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών ηλικίας 4-8 χρονών. Δεν είναι τυχαίο που έχει αγαπηθεί από 3000 παιδιά μέχρι σήμερα και συνεχίζει το ταξίδι της για 3η χρονιά όχι μόνο σε θεατρικούς χώρους αλλά και σε σχολεία.

  1. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μετά τον Ονειρούλη, τι;  

Η  ΆΝΑΣΣΑ είναι μια ιδιαίτερα δραστήρια ομάδα που δεν σταματά να παράγει δράσεις για όλες τις ηλικίες. «Ο Ονειρούλης στον μαγικό κόσμο των σχημάτων» έχει μεταφρασθεί και θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο σε αγγλόφωνο κοινό. Στα τέλη Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα η νέα παραγωγή μας “The Emperor’s New Clothes” στα Αγγλικά για μαθητές του δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου ενώ παράλληλα προετοιμάζεται το παιδικό μιούζικαλ «ΤΟ ΘΥΜΩΜΕΝΟ ΦΥΚΟΣ»  για την επόμενη θεατρική σεζόν. Επιπλέον, η ομάδα συνεργάζεται με Βιβλιοθήκες και Πολιτιστικούς χώρους σχεδιάζοντας workshop με θέματα σχετικά με τους ζωγράφους του 20ου αιώνα, origami, manga, την ιστορία της γραφής και του βιβλίου, την ιστορία της μουσικής κ.α.

Ο Ονειρούλης στον μαγικό κόσμο των σχημάτων

Για παιδιά ηλικίας 3-8 χρονών

  Κάθε Κυριακή από 5 Νοεμβρίου στις 11:00

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία

5, 12, 19, 26 Νοεμβρίου / 3, 17 Δεκεμβρίου

Διάρκεια παράστασης & βιωματικής δράσης:  70 λεπτά

Εισιτήρια: 8 ευρώ / ομάδες άνω των 50 ατόμων 7 ευρώ

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 6977353886, 210-5013404

Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Dancevacuum

Διογένους 42 Χαλάνδρι

www.dancevacuum,gr

Συντελεστές

Κείμενο – σκηνοθεσία: Ντόρα Ζαχαροπούλου

Μουσική : Ξενοφών Υφαντής

Χορογραφίες: Αμαλία Κοσμά

Κοστούμια: Ευαγγελία Μπούμπουλη

Ερμηνεία: Ελευθερία Γαλιατσάτου, Ήρα Μαγαλιού

Δημιουργική ομάδα ταινίας stop motion animation:

Σκηνοθεσία ταινίας: Αγάθη Δαρλάση

Διεύθυνση φωτογραφίας ταινίας: Νίκος Παστρικός

Clay & paper creator: Ήρα Μαγαλιού

Μοντάζ & post production: Αγάθη Δαρλάση & Νίκος Παστρικός

Ακούγονται οι: Χ. Ζησιμάτου, Ξεν.Υφαντής, Λ. Υφαντή, Ντ. Ζαχαροπούλου

Η ταινία είναι δημιουργία της ΑΝΑΣΣΑ & του STORYLAB.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής

Leave a Reply