ΓΙΡΓΚΕΝ ΜΠΑΝΣΕΡΟΥΣ: Ο “ΜΠΑΜΠΑΣ” ΤΟΥ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΚΛΟΥΖ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΤΑΛΚ

Ο ντετέκτιβ Κλουζ είναι ο μεγαλύτερος μικρός, μόλις 10 ετών, ντετέκτιβ του κόσμου! Είναι ο ήρωας μιας αστυνομικής σειράς για μικρούς αναγνώστες, που το χόμπι του είναι να λύνει μυστήρια. Και το κάνει με απόλυτη επιτυχία, χωρίς να έχει εξωπραγματικές δυνάμεις. Έχει πουλήσει περισσότερα από 850.000 αντίτυπα παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες (στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο). Δημιουργός του Κλουζ είναι ο Γερμανός συγγραφέας, πρώην δάσκαλος και δημοσιογράφος, Γίργκεν Μπανσέρους, που έχει τιμηθεί με το Hansjorg Martin Preis, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο για συγγραφείς παιδικών και νεανικών, αστυνομικών βιβλίων. Ο Γίργκεν Μπανσέρους «ξεκλειδώνει» για τους αναγνώστες του Taλκ πτυχές της συμπεριφοράς του Κλουζ, περιγράφοντας, παράλληλα, τις αιτίες της σκληρής για τα παιδιά πραγματικότητας.

Γιατί ο ντετέκτιβ Κλουζ έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες; Τι σας λένε οι αναγνώστες σας; Πρώτα απ’ όλα, ο μικρός ντετέκτιβ δεν είναι σούπερ σταρ. Είναι ένα αγόρι, όπως πολλά άλλα της ηλικίας του. Οι υποθέσεις στις οποίες δουλεύει δεν είναι εξωπραγματικές. Κάθε έξυπνο παιδί θα μπορούσε να τις λύσει από μόνο του. Επίσης, οι ιστορίες του Κλουζ δεν περιέχουν βία και προσπαθώ να τις λέω με ένα είδος ήρεμου χιούμορ. Και, βέβαια, τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, αγαπούν τις πανέξυπνες εικονογραφήσεις του Ραλφ Μπούτσκοβ.

Με ποια αφορμή δημιουργήσατε τον Κλουζ; Όταν η κόρη μου η Κατερίνα ήταν ακόμα παιδί, βαριόταν φρικτά τις ιστορίες μυστηρίου που διάβαζε…

Ποια βιβλία και ποιους ήρωες αγαπούσατε όταν ήσαστε παιδί; Λάτρευα τις ιστορίες του Καρλ Μέι –νομίζω πως έχω διαβάσει 56 βιβλία του– καθώς και τον Τομ Σόγιερ.

Είναι εύκολο να εξασκείται η φαντασία των παιδιών, αφού οι έτοιμες εικόνες έχουν κατακλύσει τη ζωή τους; Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλές ταινίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια μυστηρίου, που βρίθουν από έτοιμες προς κατανάλωση εικόνες. Αλλά είμαι σίγουρος ότι τα βιβλία του Κλουζ μπορούν να διαβαστούν και από παιδιά τα οποία δεν έχουν εξασκήσει αρκετά τη φαντασία τους.

banscherus book

Ο μικρός Κλουζ έχει δύο μεγάλα πάθη: το γάλα και τις τσίκλες. Δεν πρέπει να χαλιναγωγούμε, όσο μπορούμε, τους εθισμούς και τις εμμονές των παιδιών μας; Φυσικά και πρέπει! Αλλά θα σας πω από πού προέρχονται τα πάθη του Κλουζ: ο αγαπημένος μου χαρακτήρας σε ιστορίες μυστηρίου είναι ο Φίλιπ Μάρλοου, ήρωας του Αμερικανού συγγραφέα Ρέιμοντ Τσάντλερ. Τα πάθη του είναι το ουίσκι Bourbon και τα τσιγάρα Lucky Strike. Για μένα ο Κλουζ είναι ένας μικρός Φίλιπ Μάρλοου, μόνο 10 χρόνων. Οπότε, αντί για ουίσκι, πίνει γάλα και, αντί να καπνίζει, μασάει τσίκλες Carpenter…

Με τη συμπεριφορά τριών κακών συμμαθητών του Κλουζ επισημαίνεται το φαινόμενο του bullying, που έχει ενταθεί παγκοσμίως στις μέρες μας. Ποια είναι η καλύτερη αντιμετώπισή του; Νομίζω ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια ιδιαίτερη κουλτούρα, ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνούμε περισσότερο και επί της ουσίας μεταξύ μας, παιδιά με παιδιά, παιδιά με ενήλικες, ενήλικες με ενήλικες. Στη Γερμανία οι γονείς μιλάνε με τα παιδιά τους μόνο 28 λεπτά την εβδομάδα! Ίσως αυτό να είναι το υπόβαθρο του προβλήματος. Τα περισσότερα θύματα bullying αλλά και τα περισσότερα επιθετικά παιδιά νομίζουν ότι δεν έχουν κανέναν άνθρωπο να μιλήσουν μαζί του και ότι δεν έχουν κανέναν να εμπιστευτούν τα προβλήματά τους. Επίσης, υπάρχει αρκετή βία στην τηλεόραση και στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Αν ένα 10χρονο παιδί σάς έλεγε να συμπληρώσετε τη φράση «Η ζωή είναι ένα μυστήριο που…» τι θα γράφατε; Η ζωή είναι ένα μυστήριο, που κάνει την ύπαρξή μας συναρπαστική, γεμάτη περιπέτεια στον πλανήτη Γη!

Leave a Reply