ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ;

Δίδυμα και διάβασμα στο σπίτι. Γίνεται αλήθεια να διαβάσουν τα δίδυμα μαζί στο ίδιο δωμάτιο; “Ωραίο θέμα”, θα έλεγα κάποτε, αλλά πραγματικά δεν μπορούσα να φανταστώ στο ελάχιστο τι σημαίνει πρακτικά να πρέπει να διαβάσουν δίδυμα μαζί, στον ίδιο χώρο.

Η αλήθεια είναι πως είχα την εντύπωση ότι αφού επιλέξαμε τα χωριστά τμήματα στο σχολείο και άρα το κάθε ένα από τα δίδυμα έχει το δικό του πρόγραμμα για το διάβασμα στο σπίτι, τα προβλήματα μας είχαν μάλλον λυθεί! Ναι καλά… δεν ρωτούσες καμιά πιο έμπειρη μαμά διδύμων πριν αγοράσεις τα ωραία τους λευκά γραφεία, τα τοποθετήσεις το ένα δίπλα στο άλλο (πιο αγκαλιά δεν γίνεται)  και τους παρουσιάσεις με περηφάνια το ανανεωμένο τους δωμάτιο;

Ξεκίνησε η σχολική χρονιά με αργούς ρυθμούς αρχικά και ελάχιστες εργασίες για το σπίτι. Έβλεπα από την αρχή ότι υπάρχει μια τάση συνεργασίας, αποσυντονισμού και παιχνιδιού με τις υπέροχες στριφογυριστές καρέκλες – που κάποια στιγμή εγώ θα τις καρφώσω στο πάτωμα! Αλλά σκέφτηκα ότι το διάβασμα είναι μια καινούρια εμπειρία γι’ αυτούς, ότι θα βρουν τους ρυθμούς τους και θα συνηθίσουν να συνυπάρχουν στο ίδιο δωμάτιο και να διαβάζουν τα μαθήματά τους χωρίς να ενοχλεί ο ένας τον άλλον.

Μάταια! Μόνο η σφυρίχτρα του διαιτητή μου έλειπε. Με το που βγω από το δωμάτιο (γιατί πρέπει να ασχοληθώ και με το μικρό μου δίχρονο αγόρι που τους τραβάει βιβλία και μολύβια γιατί θέλει και αυτός να διαβάσει (όταν θα έρθει η ώρα του μπορεί να αλλάξει γνώμη), το δωμάτιο μετατρέπεται σε γήπεδο ποδοσφαίρου, οι μπάλες, τα μαξιλάρια ή ότι άλλο διαθέσιμο επιτίθενται σε μολυβοθήκες που κάνουν γκελ στο πάτωμα και στο τετράδιο αντί για “Τάσο, έλα, πάμε μέσα!” γράφει “Ο Ρονάλντο θα πάει στον Ολυμπιακό” . Εξαιρετικά μέχρι εδώ;

Το πρώτο πράγμα που αποφασίσαμε να κάνουμε με το άντρα μου είναι με συζήτηση με τα παιδιά και με δημοκρατικές διαδικασίες να τους εξηγήσουμε ότι αν δεν συγκεντρωθούν για να διαβάσουν στο ίδιο δωμάτιο χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους, θα αναγκαστούμε να τους χωρίσουμε και να διαβάζει ο καθένας ξεχωριστά. Ας πούμε ότι η συζήτηση είχε ένα μικρό θετικό αποτέλεσμα και όσο παιρνούσε ο καιρός συγκεντρώνονταν καλύτερα.

Τότε όμως κατάλαβα ότι υπάρχει και συνέχεια, ότι δηλαδή κάπου εκεί ενεργοποιείται ο γνωστός ανταγωνισμός των διδύμων. Ποιος θα κάνει τα μαθηματικά πιο γρήγορα, ποιος θα κάνει τα λιγότερα λάθη στην ορθογραφία για να πάρει το μεγαλύτερο αυτοκόλλητο, ποιος διαβάζει πιο γρήγορα και πιο δυνατά! Και όλο αυτό γίνεται ασυναίσθητα και ίσως να είναι γι’ αυτούς ένα παιχνίδι, όμως στην πραγματικότητα δημιουργεί ένταση και γεμίζει άγχος αυτόν που θέλει συνήθως περισσότερο χρόνο για να σκεφτεί και να απαντήσει. Η ώρα της ανάγνωσης είναι για γέλια και για κλάμματα, καθώς ακούγεται η ίδια φράση από δύο διαφορετικά στοματάκια με διαφορά ρυθμού και καταλήγει κάπως έτσι: ” Σταμάτα με μπερδεύεις! Πες το από μέσα σου!” – “Όχι, εσύ με μπερδεύεις και τα λες και λάθος. Ξεκίνα μόλις τελειώσω εγώ”… και τελικά τα βιβλία βρίσκονται πεταμένα στο πάτωμα και αρχίζει το κυνηγητό!

Οπότε αφού είμαστε ήσυχοι ότι κάναμε την προσπάθεια μας να μην προβούμε στο χωρισμό αυτό, αποφασίσαμε ότι από δω και πέρα θα διαβάζουν σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού και ομολογώ ότι το αποδέχθηκαν σχεδόν με χαρά και το διάβασμα έγινε μια πιο εύκολη και ανώδυνη διαδικασία.

Και κάπου εκεί βρίσκομαι εγώ να διακτινίζομαι στο ένα δωμάτιο για να ακούσω την ανάγνωση, στο άλλο για να εξηγήσω κάτι στην εκφώνηση της άσκησης στα μαθηματικά και στο τρίτο για να κάνουμε αγώνες με τα αυτοκινητάκια.

Η Εύη Σταθάτου είναι η δημιουργός του site  www.mytwins.gr. Είναι μαμά 3 αγοριών, εκ των οποίων τα δυο μεγαλύτερα είναι… δίδυμα!  

Leave a Reply