ΕΥΗ ΣΤΑΘΑΤΟΥ| Ο ΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΔΕΝ ΣΠΑΕΙ

δίδυμαΤην Εύη Σταθάτου τη γνώρισα μερικά χρόνια πριν ως blogger και διδυμομαμά και είχαμε πάντοτε μια εξαιρετική συνεργασία σε δημοσιογραφικά θέματα που αφορούσαν σε δίδυμα! Έτσι, χάρηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα ότι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διόπτρα το πρώτο της βιβλίο “Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων”, ένας πλήρης οδηγός για γονείς με δίδυμα παιδιά που περιέχει πρακτικές συμβουλές και παραδείγματα από την εγκυμοσύνη μέχρι και τα πρώτα σχολικά χρόνια.

16300461_10154695194890783_8762407931003488025_o-700x1015

Με αφορμή, λοιπόν, την κυκλοφορία του βιβλίου της, είχαμε μια όμορφη κουβέντα!

1.   Γεια σου Εύη και καλοτάξιδο το νέο σου βιβλίο. Μέχρι τώρα, σε ξέραμε ως blogger! Πώς πήρες την απόφαση να γράψεις και ένα βιβλίο για διδυμογονείς;

Σε ευχαριστώ πολύ! Το βιβλίο, για να είμαι ειλικρινής, στο δικό μου μυαλό ήταν μια συνέχεια του blogging που ξεκίνησα πριν από λίγα χρόνια. Ήθελα να καταγράψω τα μοναδικά συναισθήματα αλλά και τους τρόπους που βρίσκουμε ως γονείς διδύμων για να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και να δημιουργήσω έναν πρακτικό οδηγό για τους νέους γονείς διδύμων. Τελικά ήρθε η κατάλληλη στιγμή, μιας και οι εκδόσεις Διόπτρα ήθελαν να έχουν ένα τέτοιο βιβλίο στην κατηγορία “οικογενειακή φροντίδα” στην οποία έχουν πολύ σημαντική παρουσία, και έτσι το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα.

2.   Πες μας τη δική σου ιστορία! Πώς αντέδρασες όταν έμαθες ότι κυοφορούσες δίδυμα; Πώς ήταν η εγκυμοσύνη, πώς ο τοκετός και πώς οι πρώτοι μήνες;

Η αντίδρασή μου, την οποία περιγράφω και αναλυτικά στον πρόλογο του βιβλίου μου, ήταν απλά σοκ. Αισθανόμουν ότι δεν είμαι σε καμία περίπτωση έτοιμη για κάτι τέτοιο. Οι μήνες της εγκυμοσύνης, όμως, μου έδωσαν το χρόνο που χρειαζόμουν για να προετοιμαστώ. Θυμάμαι ότι τότε διάβαζα πολύ για τη μητρότητα και τα δίδυμα από αμερικανικά sites και βιβλία. Βέβαια η εγκυμοσύνη, όπως και στις περισσότερες δίδυμες κυήσεις, δεν ήταν εύκολη. Τους πρώτους μήνες είχα φοβερές ναυτίες και σωματική κούραση όλη την ημέρα. Αργότερα όταν αυτά τα συμπτώματα πέρασαν, είχα ήδη βαρύνει πολύ και επειδή ήταν και καλοκαίρι, το μόνο που ήθελα ήταν να βρίσκομαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι με το air condition αναμμένο. Τι περίοδος και αυτή!

Τελικά, λίγο νωρίτερα απ’ το αναμενόμενο, γεννήθηκαν τα δίδυμα αγόρια μου και παρά τα διάφορα που συνέβησαν και αναγκάστηκα να νοσηλευτώ για λίγο, όλα πήγαν πολύ καλά χάρη στην αμέριστη φροντίδα και την εμπειρία του γιατρού μου, Γιώργου Καλλιπολίτη.

Οι πρώτοι μήνες στο σπίτι ήταν με μια φράση “μια άλλη ζωή”. Μια εντελώς καινούρια κατάσταση, που δεν προλαβαίναμε να σκεφτούμε και πολλά, απλά λειτουργούσαμε σαν ρομπότ. Είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία του μπαμπά στην περίπτωση των διδύμων και φυσικά όποια άλλη βοήθεια υπάρχει καλό είναι να την δεχόμαστε. Εγώ ήμουν εξαιρετικά τυχερή, γιατί οι μαμάδες μας μας βοήθησαν πολύ τον πρώτο καιρό.

3.   Με… πινελιές, τι θα διαβάσει ένας μέλλων ή νυν διδυμογονιός στο βιβλίο σου

Η μαμά που περιμένει δίδυμα θα διαβάσει για τη δίδυμη εγκυμοσύνη, αλλά και τι να περιμένει με τον ερχομό των διδύμων της. Οι νέοι γονείς θα βρουν πληροφορίες για τον εξοπλισμό που θα χρειαστούν για τα δίδυμα, τρόπους για να κάνουν την καθημερινότητά τους πιο εύκολη, θα διαβάσουν για συναισθήματα που είναι φυσιολογικά, όπως για το πως αλλάζει η μεταξύ τους σχέση, πώς νιώθει η μαμά όταν πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά και πολλά άλλα για τον πρώτο χρόνο. Ακόμη, στο βιβλίο αναλύονται, εκτός από τη βρεφική ηλικία, η νηπιακή και η σχολική περίοδος με θέματα που προβληματίζουν τους γονείς διδύμων, όπως για παράδειγμα το αν θα χωρίσουν ή όχι τα δίδυμά τους στο σχολείο. Στο βιβλίο, εκτός από τη δική μου εμπειρία και τοποθέτηση, υπάρχουν και μαρτυρίες άλλων γονιών με δίδυμα και συμβουλές από τους ειδικούς συνεργάτες που συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.

δίδυμα

4.   Όλοι οι διδυμογονείς με τους οποίους έχω μιλήσει έχουν ζοριστεί ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών τους, καθώς πρακτικά είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις δύο μωρών. Πώς τα καταφέρνετε τελικά;

Θα σου έλεγα, χωρίς να θέλω να το κάνω πιο εύκολο απ’ ότι είναι, πως με ψυχραιμία και καλή διάθεση τα καταφέρνουμε. Προφανώς υπάρχουν στιγμές κούρασης και έντασης που δυσκολεύουν την κατάσταση, αλλά οι στιγμές αυτές περνάνε και μετά καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τις ξεχνάμε και εμείς. Αν σκεφτόμαστε θετικά και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε όπως όλοι οι άλλοι γονείς, όλα θα κυλήσουν πιο εύκολα.

5.   Τι είναι το σύνδρομο μητρικής ανεπάρκειας μιας διδυμομαμάς και πώς μπορεί να το ξεπεράσει;

Η μαμά που έχει δίδυμα πολύ συχνά αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει στο βαθμό που θα ήθελε τις ανάγκες του κάθε μωρού της. Και είναι λογικό, γιατί ιδίως τον πρώτο καιρό οι ανάγκες των μωρών είναι μεγάλες. Σκεφτείτε ότι η μαμά που έχει δίδυμα, ταΐζει το μωρό και κατευθείαν το δίνει σε όποιον είναι εκεί για να τη βοηθήσει, για να πάρει το επόμενο. Άρα οι αγκαλιές και ο προσωπικός χρόνος με το κάθε μωρό είναι λιγότερα. Αυτό δημιουργεί ένα συναίσθημα ανεπάρκειας, το οποίο όμως με τον καιρό σιγά σιγά ξεπερνιέται. Χρειάζεται και αυτό να το εκλογικεύσουμε λίγο και να πούμε στον εαυτό μας ένα μεγάλο μπράβο, γιατί πραγματικά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Και το πιο σημαντικό… τα μωρά την καταλαβαίνουν την αγάπη και τη φροντίδα της μαμάς, ακόμη και αν ο χρόνος είναι λιγότερος.

6.   Πάμε τώρα στη μοναδικότητα καθενός εκ των διδύμων, έννοια που αποτελεί και την κεντρική ιδέα του βιβλίου σου. Όταν ήμαστε εμείς παιδιά, ήταν σύνηθες τα δίδυμα να ντύνονται ίδια, να φοιτούν στην ίδια τάξη, να κάνουν τα ίδια πράγματα. Όμως, αυτή η τάση έχει αλλάξει. Για ποιους λόγους έγινε αυτό; Πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουν οι γονείς τα δίδυμα ως δυο ξεχωριστά παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους;

Ευτυχώς αυτή η μόδα να ντύνουν οι γονείς τα δίδυμα με τα ίδια ρούχα άλλαξε! Και πέρα απ’ αυτό, που είναι κατά τη γνώμη μου το προφανές για να μεγαλώσεις δύο ξεχωριστά παιδιά, οι γονείς πια διαβάζουν και προβληματίζονται σχετικά με το πώς μπορούν οι ίδιοι να βοηθήσουν τα δίδυμα παιδιά τους να είναι μοναδικά.

Τα δίδυμα γεννιούνται μαζί, μεγαλώνουν ταυτόχρονα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Δεν είναι εύκολο ούτε καν για τα ίδια να μάθουν να λειτουργούν ατομικά. Επηρεάζονται το ένα από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου, μοιράζονται τα πάντα, έχουν και έναν δεσμό που είναι συνήθως πιο κοντινός απ’ ότι στα άλλα αδέρφια, οπότε δεν συνειδητοποιούν την ανάγκη αυτή. Όμως αργότερα καθώς μεγαλώνουν μπορεί να καταλάβουν ότι δεν ακολούθησαν τις προσωπικές τους επιθυμίες, αλλά “αυτές που συμφώνησε η δίδυμη ομάδα”, μπορεί να έχουν προβλήματα κοινωνικοποίησης, γιατί πάντα είχαν παρέα το ένα το άλλο και δεν χρειάστηκε να κάνουν καλούς φίλους, και τέλος δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που δίδυμα παιδιά δεν κατάφεραν να προχωρήσουν στη ζωή τους ως ενήλικες χωρίς την παρουσία του αδερφού/της αδερφής τους. Άρα λοιπόν είναι καταλυτικός ο ρόλος των γονιών για να μεγαλώσουμε παιδιά μοναδικά.

7.   Υπάρχουν δίδυμα παιδιά που δεν έχουν ανάγκη για διαφορετικότητα και αντιδρούν αν χωριστούν; Και σε τέτοια περίπτωση, τι πρέπει να κάνει ο γονιός;

Πιστεύω ότι η ανάγκη αυτή υπάρχει σε όλα τα δίδυμα παιδιά, απλώς, όπως έλεγα και πριν, μπορεί και τα ίδια να μην τη συνειδητοποιούν. Γι’ αυτό ο γονιός με τα κατάλληλα εργαλεία θα μπορέσει να τα βοηθήσει. Στο βιβλίο οι γονείς θα βρουν παραδείγματα και τρόπους να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους ξεχωριστά σε κάθε βήμα της διαδρομής, ανάλογα με την ηλικία τους.

8.   Σήμερα, πόσων ετών είναι τα δίδυμά σου και πώς είναι η μεταξύ τους σχέση; Έχουν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας;

Τα αγόρια μου είναι σήμερα 8μιση ετών. Η σχέση τους είναι απλά μοναδική. Ναι, έχουν δικούς τους κώδικες επικοινωνίας και μια διάδραση που είναι μαγική. Και επειδή πολλοί γονείς με ρωτούν αν μπορεί να χαλάσουμε τον ιδιαίτερο δεσμό των διδύμων, αν τα κατευθύνουμε σε ξεχωριστές δραστηριότητες ή αν τα βάλουμε σε άλλα τμήματα στο σχολείο, θέλω να πω ότι ο δεσμός των διδύμων δεν σπάει. Ίσα ίσα που μπορεί με αυτό τον τρόπο να ενισχύεται και περισσότερο, γιατί τα παιδιά κατά κάποιο τρόπο κάνουν μικρά διαλείμματα το ένα απ’ το άλλο, που όλοι οι άνθρωποι τα χρειαζόμαστε σε όλες μας τις σχέσεις, θεωρώ.

δίδυμα

9.   Έχεις και ένα μικρότερο παιδί. Ποια είναι η ψυχολογία του τρίτου παιδιού, αδελφού διδύμων;

Το τρίτο παιδί μετά τα δίδυμα είναι και αυτό μια πρόκληση για τους γονείς. Γιατί και εκεί πρέπει να βρεθούν οι ισορροπίες, να μην νιώθει μόνο του, αλλά από την άλλη να μην γίνουμε και υπερπροστατευτικοί. Από τη δική μας εμπειρία βλέπω πως ο μικρότερος γιος μας προσπαθεί να βρει και αυτός το χώρο του μέσα στην οικογένεια, κάνοντας μεγάλες προσπάθειες να κερδίσει την προσοχή των αδερφών του. Και ευτυχώς τα καταφέρνει μια χαρά!

10. Τελικά, τι σε δυσκόλεψε πιο πολύ μέχρι σήμερα στο μεγάλωμα των διδύμων σου;

Η κάθε φάση έχει τις προκλήσεις της αλλά και τις χαρές της. Μήπως έτσι δεν συμβαίνει γενικά με το μεγάλωμα των παιδιών, δίδυμα ή μη; Αυτό που μένει όμως είναι η ευτυχία και η πραγματική ευλογία που έχουμε ως γονείς που μεγαλώνουμε υγιή παιδιά.

11. Ποια είναι τα μελλοντικά σου επαγγελματικά σχέδια;

Ασχολούμαι πολύ αυτό το διάστημα με την πρόωθηση του βιβλίου μου. Θα κάνουμε και κάποιες παρουσιάσεις στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, τις οποίες θέλουμε να συνδυάσουμε με συναντήσεις για γονείς διδύμων, κάτι που έχουμε ξεκινήσει μέσα από το mytwins.gr και μας αρέσει πολύ. Παράλληλα ασχολούμαι εντατικά με την ανάπτυξη της συλλογής myTwins που έχει βρεφικά ρούχα, αξεσουάρ και χρήσιμο εξοπλισμό για τα δίδυμα. Το blogging επίσης με κέρδισε και προσπαθώ όσο μου το επιτρέπει το πρόγραμμά μου να γράφω τακτικά και με συνέπεια. Και θα έρθουν κι άλλα στην πορεία, γιατί μου αρέσει πολύ να δημιουργώ, να συνεργάζομαι και να κάνουμε όμορφα πράγματα που αρέσουν και είναι χρήσιμα στους γονείς.

66E1AE9F-8F84-4623-B368-83A2D2DB17C4

No Responses

Leave a Reply