ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ… ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ!

Το σουπερμάρκετ σάς προσφέρει την ευκαιρία να βοηθήσετε το παιδί σας να εξοικειωθεί με τα τρόφιμα, να συγκρίνει και να επιλέξει τα πιο υγιεινά, και γενικότερα να εμπλακεί στη διαδικασία αγοράς τους. Όμως, καθώς το σουπερμάρκετ είναι ένα συναρπαστικό μέρος για τα μικρά μας, μερικές φορές τα ψώνια μαζί τους μπορεί να είναι δύσκολα. Ένας συντονισμός των ενεργειών και η εμπλοκή του παιδιού σε όλη τη διαδικασία μπορούν να βοηθήσουν, ώστε η επίσκεψη να αποδειχτεί και αποδοτική και επιμορφωτική.

Πριν ξεκινήσετε…

  • Προσπαθήστε να μην πάτε για ψώνια όταν βιάζεστε ή όταν το παιδί σας είναι κουρασμένο ή (κυρίως) πεινασμένο. Στην τελευταία περίπτωση, μπορείτε να του φτιάξετε ένα σνακ πριν βγείτε από το σπίτι.
  • Κάντε μια λίστα αγορών πριν πάτε για ψώνια και ζητήστε από το παιδί σας να βοηθήσει. Για παράδειγμα, μπορείτε να του ζητήσετε να ρίξει μια ματιά στα ντουλάπια ή στο ψυγείο και να σας πει ποια είδη τροφίμων λείπουν. Προσπαθήστε πάντα η λίστα σας να συμπεριλαμβάνει φρούτα και λαχανικά. Όταν κάνετε τη λίστα, μπορείτε να ρωτήσετε το παιδί σας να σας πει τις προτιμήσεις του από τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής.


Κατά τη διάρκεια των αγορών…

  • Επιτρέψτε στο παιδί σας να συμμετέχει στα ψώνια. Μπορεί να κρατάει τη λίστα, να αναζητά και να ελέγχει τα είδη τροφίμων όταν ψωνίζετε, ή να βάζει τα τρόφιμα στο καρότσι. Μάθετέ του να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων και να βαθμολογεί τα διαφορετικά προϊόντα (π.χ. τα δημητριακά ολικής άλεσης έναντι άλλων δημητριακών, τρόφιμα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, κ.α). Επίσης, μπορείτε σαν παιχνίδι να του ζητήσετε να βρει τα δημητριακά με «τουλάχιστον 6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια προϊόντος» ή με τα ελάχιστα σάκχαρα. Μην ξεχνάτε ότι οι ετικέτες τροφίμων είναι σημαντικές για να κάνετε υγιεινές επιλογές κάτα τη διάρκεια των αγορών.
  • Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να επιλέξει φρούτα και λαχανικά. Βοηθήστε το να κάνει σοφές επιλογές. Εάν χρειαστεί, μπορείτε να του δώσετε επιλογές, π.χ. ρωτώντας το “μπανάνες ή μήλα;”. Εάν το παιδί περιορίζει τον εαυτό του μόνο σε ένα φρούτο ή λαχανικό, μπορείτε να του ζητήσετε να επιλέξει φρούτα ή λαχανικά από τρία διαφορετικά χρώματα ή να επιλέξει ένα φρούτο ή λαχανικό που δεν έχει δοκιμάσει ξανά.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε τα πράγματα που δεν θέλετε να αγοράσετε. Εάν το παιδί σας θέλει να αγοράσετε κατι που δεν είναι στη λίστα, μπορείτε να του υπενθυμίσετε ότι αγοράζετε μόνο όσα είναι σε αυτή. Η αποφυγή των διαδρόμων με τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν δύσκολα διαχειρίσιμες αντιδράσεις είναι μια καλή λύση.


Επιστρέφοντας…

  • Μην ξεχάσετε να ευχαριστήσετε το παιδί σας για τη βοήθεια που προσέφερε.
  • Μπορείτε να πείτε ότι ακόμα χρειάζεστε τη βοήθειά του και να τακτοποιήσετε μαζί τα τρόφιμα.
  • Καθώς το επόμενο στάδιο μετά την αγορά και αποθήκευση των τροφίμων είναι το μαγείρεμα, μπορείτε, τέλος, να ρωτήσετε το παιδί σας εάν θέλει να συμμετέχει στην προετοιμασία ή το μαγείρεμα του φαγητού.

Leave a Reply