ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΟΜΟΦΟΒΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ (2010-2012)

Μαρτυρίες Σχολικού Ομοφοβικού και Τρανσφοβικού Εκφοβισμού (2010-2012), από την έρευνα “Ομοφοβικά και Τρανσφοβικά περιστατικά της σχολικής μας ζωής”, της Ομάδας “Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση”.

  • (Γκέι) Είχα ένα συμμαθητή που ήταν γκέι όπως κι εγώ. Μια μέρα ρώτησε την κολλητή του φίλη: “Αν μάθαινες μια μέρα ότι είμαι κι εγώ γκέι θα συνέχιζες να λες άσκημα πράγματα γι αυτούς;” κι εκείνη απάντησε “Μα δεν θα ήσουν πια φίλος μου.” Λίγο αργότερα τον είδα να κλαίει μόνος του πίσω από τις βρύσες. Ακόμα μετανιώνω που δεν τον πλησίασα. Αλλά τι λέω; Κι εγώ κρυφτό έπαιζα τότε…
  • (Λεσβία) Μου όρμησαν τρεις κοπέλες με κλωτσιές, μπουνιές και με έκαιγαν με τσιγάρα επειδή νόμιζαν ότι είπα πως  μου αρέσει μια από αυτές. Μου φώναζαν “θα σε σκοτώσουμε μωρή παλιολεσβία”.  Οι άλλοι συμμαθητές μας κοιτούσαν, έβγαζαν βίντεο και γελούσαν. Κανείς δεν τιμωρήθηκε γιατί όλοι θεώρησαν ότι μου άξιζε αυτό λόγω της διαφορετικότητάς μου.
  • (Γκέι) Ήμουν αυτός που αποκαλούσαν αδερφή από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου
  • (Γκέι) Συμμαθητές μου με έπιαναν από το κεφάλι και με πίεζαν βίαια προς τα γεννητικά τους όργανα κάνοντας ταυτόχρονα ήχους ρουφήγματος.  Με έβριζαν αδερφή.
  • (Λεσβία) Μια καθηγήτρια πήρε ένα τετράδιο που έγραφα τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου για μια συμμαθήτρια. Παρέδωσε το τετράδιο στον διευθυντή του σχολείου και με παρέπεμψε στο πειθαρχικό συμβούλιο.
  • (Γκέι) Όταν εκμυστηρεύτηκα ότι είμαι γκέι, αυτό μεταφέρθηκε στόμα με στόμα στο χώρο του σχολείου και την επόμενη μέρα με περιέλουσαν γιαούρτια και προφυλακτικά χρησιμοποιημένα.
  • (Τρανς) Όταν αποφάσισα ότι θέλω να κάνω διόρθωση φύλου η οικογένειά μου με έκλεισε μέσα και δε με άφησε να τελειώσω το σχολείο. Η μητέρα μου δεν μου επέτρεψε ούτε στην κηδεία της αγαπημένης γιαγιάς μου να πάω.
  • (Γκέι) Όταν οι γονείς μου με είδαν μαζί με τον τότε φίλο μου, απείλησαν ότι θα κινηθούν νομικά εναντίον της οικογένειάς του αν δε σταματήσουμε να βλεπόμαστε. Σταμάτησα να τον βλέπω και πήγα σε ψυχολόγο για 8 μήνες, ο οποίος ισχυριζόταν ότι μπορεί να με θεραπεύσει.
  • (Γκέι) Δίναμε το τελευταίο μάθημα στις εξετάσεις του καλοκαιριού. Με περίμενε μια ομάδα περίπου δέκα άτομα. Το ένιωθα πως κάτι θα γινόταν και βγήκα τελευταίος από την τάξη με την ελπίδα ότι δε θα έβρισκα κανέναν κάτω στον προαύλιο χώρο. Με έφτυσαν, με έβρισαν, με γιαούρτωσαν, με κακομεταχειρίστηκαν, μου έριξαν μπουνιές και δεν τους είχα ενοχλήσει ποτέ σε τίποτε.
  • (Γκέι)Η φιλόλογός μου μου έλεγε χαρακτηριστικά πως θα με βάλει να κουβαλάω τσουβάλια για να αντρειέψω. Ο Γυμναστής μου με είχε βάλει στο μάτι για να με κάνει “Άντρα” όπως έλεγε. Οι συμμαθητές μου, μου έκρυβαν την τσάντα, χασκογελούσαν όταν πέρναγα από μπροστά τους κλπ. Μία φορά έτυχε να μου δώσει μπουνιά στο στομάχι ένας συμμαθητής μου (είχε φτύσει προηγουμένως μέσα στο μπουκάλι με το νερό μου και του ζήτησα το λόγο). Σχεδόν κανείς δε μου στάθηκε.

gay-students-CHRISTIAN-colleges

Δείτε περισσότερα στο site Ομοφοβία στην Εκπαίδευση.  

Leave a Reply