ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ: ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ

Διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών για το πώς θα ερμηνεύσετε τη συμπεριφορά του μικρού σας, ώστε να κατανοήσετε εάν είναι έτοιμο για εκπαίδευση στη χρήση τουαλέτας.

Καταρχάς, ας δούμε ορισμένες πληροφορίες για τους… ταλαιπωρημένους γονείς: Κάθε υγιές παιδί μπορεί να έχει μια πετυχημένη εκπαίδευση τουαλέτας. Μακροπρόθεσμα, η ηλικία στην οποία κατακτά αυτές τις ιδιαίτερες δεξιότητες δεν έχει καμία σημασία και φυσικά δεν αντικατοπτρίζει τις δεξιότητες σας ως γονιού ή την αγάπη σας για το παιδί σας.

Εάν όμως ξεκινήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας προτού το παιδί σας είναι σωματικά και συναισθηματικά έτοιμο, η όλη διαδικασία θα προκαλέσει και στους δυο σας άγχος και αναστάτωση. Επίσης, είναι πιθανό η διαδικασία να τραβήξει σε μάκρος, γιατί θα μετατραπεί σε μάχη ανάμεσα στη δική σας επιθυμία και στην επιθυμία του παιδιού σας, μια μάχη που σπάνια κερδίζουν οι γονείς. Γι’ αυτό καλό είναι, πριν ξεκινήσετε, να γνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι η έκβαση μάλλον θα είναι θετική.

Τα περισσότερα παιδιά εκπαιδεύονται για την τουαλέτα σε ηλικία μεταξύ 18 και 30 μηνών. Ωστόσο, κάποια παιδιά παλεύουν ώστε να κατακτήσουν αυτή τη δεξιότητα μέχρι την ηλικία των 4 ετών. Εάν είστε προσεκτικοί, θα καταλάβετε πότε πρέπει να ξεκινήσετε τις προσπάθειες, καθώς το παιδί σας θα σας δείξει με τη συμπεριφορά του πότε είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Για παράδειγμα:

• Οι κινήσεις του εντέρου είναι τακτικές και προβλέψιμες; Σας λέει με λόγια ή με τη συμπεριφορά του ότι αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του εντέρου του;
• Μπορεί να κατεβάσει και να σηκώσει το παντελόνι του;
• Δείχνει ενδιαφέρον για το μπάνιο και για το τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι σε αυτό;
• Μπορεί να πάει και να καθίσει στο γιογιό μόνο του;
• Έχει αρχίσει να σας λέει «Όχι!»; Του αρέσει να έχει τουλάχιστον μερικά από τα παιχνίδια του σε συγκεκριμένα σημεία; Αυτό δείχνει ότι θέλει να ελέγχει τα πράγματα στο περιβάλλον του.
• Ξέρει τι σημαίνει «βρεγμένος» και «στεγνός»;
• Απαντά στους επαίνους και θέλει να σας ευχαριστήσει;

Εάν το παιδί σας δείχνει τις περισσότερες από αυτές τις συμπεριφορές, ενδεχομένως να είναι έτοιμο να ξεκινήσει, αλλά να θυμάστε: Μην προσπαθείτε ποτέ να εκπαιδεύσετε ένα παιδί για την τουαλέτα σε περίοδο άγχους, για παράδειγμα, όταν η οικογένεια μετακομίζει ή όταν πηγαίνει διακοπές ή όταν το παιδί είναι άρρωστο. Εάν φαίνεται ότι δεν υπάρχει θετική εξέλιξη, κάντε ένα διάλειμμα και δοκιμάστε ξανά σε μερικές εβδομάδες ή σε μερικούς μήνες. Θα τα καταφέρετε, κάποια στιγμή θα συμβεί- απλώς δώστε χρόνο.

Leave a Reply