ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Β: ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ

μηνιγγίτιδαΜερικές ιστορίες για τη μηνιγγίτιδα που δεν θα θέλαμε να ακούμε…

Η 24η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας, «γιορ­τάστηκε» δυστυχώς με έξι κρούσματα από την αρχή του χρόνου, τρία εκ των οποίων καταγράφηκαν τον Μάρτιο και ένα τον Απρίλιο. Το πιο πρόσφατο κρούσμα της νόσου καταγράφηκε στην περιο­χή της Κομοτηνής. Καθώς πρόκειται για το 4ο κρούσμα φέτος την άνοιξη, η ανησυχία παι­διάτρων και γονέων εντείνεται. Ένα αγοράκι 5 ετών, το οποίο νοσηλεύτηκε τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας στο Νοσοκομείο Κο­μοτηνής με συμπτώματα υψηλού πυρετού, εκδήλωσε κατά τη νοσηλεία του αιμορραγικό εξάνθημα και παραπέμφθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρού­πολης, όπου και διεγνώσθη με Μηνιγγίτιδα, ενώ οι θεράποντες ιατροί του μικρού αγοριού , πριν από λίγες ημέρες ταυτοποίησαν ότι πρόκει­ται για Μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Και στην Ελλάδα, λοιπόν, το φόντο της μηνιγγίτιδας είναι μελανό καθώς η νόσος έχει αφήσει πίσω της θύματα, που είναι κυρίως παιδιά. Μόλις την Πέμπτη 22 Μαρτί­ου , ένα 4χρονο αγο­ράκι νόσησε και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Το αγόρι αποδείχθηκε τυχερό, γιατί η μηνιγ­γίτιδα διαγνώστηκε στο νοσοκομείο και δεν συνοδεύτηκε από επικίνδυνες επιπλοκές, σε αντίθεση με κορίτσι στη Ρόδο που νόση­σε από μηνιγγίτιδα Β στις αρχές Φεβρουαρίου και-δυστυχώς-έχασε την ακοή του.

Ας μην ξεχνάμε ακόμα, τον Οκτώβριο του 2016, την ιστορία του πεντάχρονου –τότε- κοριτσιού  από το Καματερό, που νόσησε από μηνιγ­γίτιδα τύπου Β, η οποία εξελίχθηκε ραγδαία για το άτυχο κοριτσάκι! Παρόλο που κατάφερε να επιζήσει  μετά από 7 μήνες συνεχούς μάχης και παρατεταμένης νοσηλείας, και παρ’ όλες τις προσπάθειες των γιατρών, κρίθηκε απαραί­τητος ο ακρωτηριασμός του ποδιού του από το γόνατο και κάτω. Σήμερα, έπειτα από αυτή τη συγκλονιστική περιπέτεια, η μικρή συνεχίζει κανονικά τη ζωή της με πρόσθετο μέλος, αποτελώντας παράδειγμα σθένους και αποφασιστικότητας, αφού κατάφερε να νικήσει μια τόσο σοβαρή νόσο που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Και αυτά που πρέπει να μάθουμε

Τι είναι η μηνιγγίτιδα και ποιους απειλεί: Η μηνιγγίτιδα είναι φλεγμονή των μηνίγγων, των μεμβρανών δηλαδή που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Ο επικρατέστερος τύπος Μηνιγγίτιδας , είναι η Μηνιγγίτιδα Β, η οποία είναι μία ύπουλη νόσος , καθώς στο αρχικό της στάδιο μοιάζει με απλή γρίπη. Ωστόσο, εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα , μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες, όπως κώφωση, νοητική υστέρηση, κινητικές διαταραχές κ.λπ., ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία. Όπως λέει χαρακτηριστικά η παι­δίατρος Ιφιγένεια Μπότσου, “Τα περίπου πέντε περιστατικά που καταλήγουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στη χώρα μας έχουν εκδηλώσει μικροβιακή μηνιγγίτιδα”. Η νόσος προσβάλ­λει συνήθως βρέφη, παιδιά και εφήβους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτι­δας Β: Τρία είναι τα κλασικά σημάδια της μηνιγγίτιδας Β που πρέπει να μας ανησυχούν: ο υψηλός πυρετός, ο πονοκέφαλος και η δυσκολία στην κάμψη του αυχένα, τα οποία δυστυχώς, συχνά μπερδεύουν τους γονείς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο ακόμα και για τον παιδίατρο να κάνει την ορθή διάγνωση, ειδικά στα πρώιμα στάδιά της. Άλλα συμπτώματα είναι: ναυτία, εμετοί, έντρομο βλέμμα, φωτοφοβία, υπνηλία ή έντονη ανησυχία. Στα βρέφη και στα νεογνά, τα συμπτώματα είναι πιο ασαφή: έντονη ανησυχία, βραδύτητα στη συμπερι­φορά, εμετοί και άρνηση κατανάλωσης τροφής. Τα συμπτώ­ματα αυτά μπορούν να εκδηλωθούν μέσα σε διάστημα μερικών ωρών μέχρι μια ή δύο ημέρες, μας ενημερώνει η κα Μπότσου.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παι­διά μας από τη μηνιγγίτιδα Β: Ο εμβολιασμός αναδεικνύεται στο πιο σημαντικό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες και οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα Β. Ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα από το 2013, με εμβόλιο που προ­στατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες και έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Και ένας μύθος: Τα παιδιά που έχουν εμβολι­αστεί με τα άλλα εμβόλια για τη μηνιγγίτιδα έχουν καλυφθεί και δεν χρειάζεται να κάνουν το καινούργιο εμβόλιο.

Λάθος. Για μεγαλύτερη προστασία θα πρέπει να κάνουν και το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χρησι­μοποιηθεί σε βρέφη από 2 μηνών και πάνω, που κατά κανόνα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά φυσικά προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη νόσο. Ο εμβολιασμός των βρεφών περιλαμβάνει τέσσερις δόσεις, στον δεύτερο, τέταρτο, έκτο και δωδέκατο μήνα της ζωής τους, ενώ τα παιδιά, οι έφηβοι αλλά και οι ενήλικοι μπορούν να το κάνουν σε δύο δόσεις.

Leave a Reply