ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

kid_sun

Πιθανότατα, δυστυχώς, αρκετοί από εμάς είχαμε μια τραυματική εμπειρία στο νερό όταν είμαστε παιδιά. Ένα τσίμπημα από τσούχτρα, μια άσχημη πτώση από ένα βράχο, ένα τεράστιο κύμα που κυριολεκτικά μας άρπαξε, ίσως και να μας φόβισαν τόσο που τελικά να μας στέρησαν το παιχνίδι και τη χαρά της θάλασσας. Για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα και η κάθε σας εξόρμηση στη παραλία να μοιάζει με μια τέλεια εμπειρία, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Δεν κολυμπάμε ποτέ με γεμάτο στομάχι. Είναι πολύ σημαντικό να έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα πριν κολυμπήσετε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή καταπονείται περισσότερο ο οργανισμός μας όταν πρέπει να συνδυάσουμε το μπάνιο στη θάλασσα και την έντονη δραστηριότητα με την πέψη και δεύτερον, επειδή εάν καταπιούμε μεγάλη ποσότητα  θαλασσινού νερού, δεν θα είναι εύκολο να το αποβάλουμε με γεμάτο στομάχι.

shutterstock_148218818-1000x630

Δεν κολυμπάμε ποτέ με το ζόρι. Δεν πιέζουμε τα παιδιά να μπουν στη θάλασσα αν για κάποιο λόγο δεν θέλουν, αλλά ούτε οι ενήλικες πρέπει να μπαίνουμε αν δεν αισθανόμαστε καλά. Το κολύμπι είναι πάνω από όλα διασκέδαση και σε καμία περίπτωση υποχρέωση.

Ιδιαίτερη προσοχή σε άγνωστες παραλίες και θάλασσες. Δεν αφήνουμε το παιδί να μπει μόνο του σε μία παραλία που επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά ούτε να κολυμπήσει στα βαθιά, καθώς μπορεί να έχει απότομους και κοφτερούς βράχους, αχινούς ή μπορεί να βαθαίνει απότομα. Αποφύγετε τις βουτιές σε άγνωστα μέρη και το κολύμπι σε μέρη με έντονα ρεύματα καθώς υπάρχει κίνδυνος να να παρασυρθείτε.

child-428690_960_720-760x507Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά νυκτερινή κολύμβηση: Μην επιτρέπετε στα μικρά παιδιά νυχτερινή κολύμβηση αν δεν είστε συνέχεια δίπλα τους.

Χρησιμοποιήστε σωσίβιο ή μπρατσάκια. Αν το παιδί σας δεν γνωρίζει να κολυμπά άνετα, επιβάλλεται να τα φορά σε κάθε επίσκεψή σας στην παραλία, καθώς σε ανύποπτο χρόνο μπορεί να βρεθεί ανήμπορο μέσα στο νερό.

IMG_5461
Δεν ξεχνάμε το καπέλο. Το παιδί πρέπει να φορά πάντα καπέλο όταν παίζει στην παραλία, καθώς μπορεί να ζαλιστεί από τον υπερβολικό ήλιο και να πέσει στο νερό. Οι συμβουλές των ειδικών εδώ και αρκετά χρόνια είναι να αποφεύγουμε τις ώρες έντονης ηλιακής ακτινοβολίας, δηλαδή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Το παιδί κινδυνεύει από ηλίαση ακόμη και μέσα στο νερό, γι’ αυτό καλό είναι να φοράει το καπέλο του και όταν κολυμπάει.

παιδί-και-θάλασσα

Μην ξεχνάτε την ειδική κρέμα για τσιμπήματα. Πάντα να έχετε μαζί σας μια ειδική κρέμα-τζελ για τσιμπήματα στην θάλασσα. Αν το τσίμπημα είναι σοβαρότερο, μην καθυστερήσετε την επίσκεψη σας στο κοντινότερο ιατρείο.

shutterstock_52361623.limghandler

Προσοχή στα θαλάσσια σπορ. Αν τους δοθεί η δυνατότητα, τα μεγαλύτερα παιδιά θα θέλουν σίγουρα να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στα θαλάσσια σπορ, όπως για παράδειγμα σερφ. Δεν υπάρχει λόγος να του αρνηθείτε, με την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα φορά σωσίβιο. Επίσης, αν αυτή είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουν αυτό το σπορ, καλό είναι να ενημερώσετε τους υπεύθυνους.

Σε περίπτωση ανάγκης: Εάν το παιδί σας πιει πολύ νερό από τη μύτη και το στόμα, βγάλτε το αμέσως έξω από το νερό, βάλτε το να γονατίσει και να γείρει προς τα εμπρός τον κορμί του, ενώ εσείς το κρατάτε από το στήθος και το μέτωπο του. Πείτε του να φυσάει συνέχεια από τη μύτη και να βήχει, αν και θα το κάνει αντανακλαστικά, για να βγει το νερό από το στομάχι του. Ίσως κάνει εμετό, κάτι που θα διευκολύνει την αποβολή του νερού. Οπωσδήποτε καλέστε ιατρική βοήθεια, εάν το παιδί δεν έχει τις αισθήσεις του.

Με προσοχή και καλή διάθεση θα χαρεί όλη η οικογένεια τη θάλασσα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Leave a Reply