ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ… ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ!

καλοκαιρινές συμβουλέςΤο καλοκαίρι είναι η εποχή των παιδιών. Μπάνια, παγωτά, λιγότερα ρούχα, βόλτες, παιχνίδια έξω απ’ το σπίτι, στις πλατείες, στις αυλές, στη φύση, παιχνίδια στην άμμο. Όλα αυτά κάνουν πιο πιθανό το να συμβούν και ορισμένα ατυχήματα, άλλοτε μικρά κι άλλοτε –δυστυχώς– πιο σοβαρά, που μπορεί να σας στερήσουν τη χαρά του καλοκαιριού και να σας κρατήσουν μέσα στο σπίτι ή, ακόμα χειρότερα, στο νοσοκομείο για κάποιες ημέρες. Ιδού, λοιπόν, μικροί μου φίλοι, οι καλοκαιρινές μου συμβουλές:

  1. Αντιηλιακή κρέμα 30 λεπτά πριν από το μπανάκι σας, ώστε να μην καείτε από τον ήλιο και να μη νιώθετε πόνο και κάψιμο στο δέρμα σας. Αν καείτε, θα σας ενοχλεί για μέρες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην παραλία, να θυμάστε να την ανανεώνετε μετά τις βουτιές ή κάθε 2 ώρες.
  2. Ποτέ δεν πάμε με γεμάτο στομάχι για κολύμπι. Και γεμάτο στομάχι σημαίνει να έχουμε φάει οτιδήποτε 2 ώρες πριν. Άρα, πάρτε μαζί σας κάποιο ελαφρύ σνακ, αλλά κι αυτό φάτε το αφού τελειώσετε με τις βουτιές σας. Θα μπορούσατε μετά το τσιμπολόγημα απλώς να παίξετε στην άμμο ή στα βράχια ή έστω στον αφρό της θάλασσας, χωρίς όμως να κολυμπήσετε στα βαθιά. Όταν τρώμε, το αίμα μας πάει όλο στο στομάχι για να γίνει η χώνεψη. Έτσι, το σώμα μας κουράζεται εύκολα αν κολυμπήσουμε, γιατί οι μύες χρειάζονται και εκείνοι αίμα και οξυγόνο για να δουλέψουν. Αν, λοιπόν, τους κουράσετε, τότε το αίμα θα πάει καταρχάς στο στομάχι και στους μύες και θα λιγοστέψει από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να νιώσετε αδυναμία και ζάλη. Δεν θέλετε με τίποτα να σας τύχει κάτι τέτοιο μέσα στο νερό.
  3. Φοράτε μπρατσάκια και τουβλάκια, ανάλογα με την ηλικία σας, ή έστω έχετε μια σανίδα αν πρόκειται να πάτε στα βαθιά και ειδικά εάν σκοπεύετε να μείνετε εκεί για ώρα. Μπορεί να κουραστείτε.
  4. Αν δεν γνωρίζετε πώς να κάνετε βουτιές με το κεφάλι, καλύτερα προτιμήστε να βουτήξετε με λυγισμένα γόνατα στην κοιλιά. Γίνονται, δυστυχώς, ατυχήματα αν πέσετε με το κεφάλι και είναι και σοβαρά.
  5. Αν σας αρέσουν οι καταδύσεις και η εξερεύνηση στον βυθό, φροντίστε να μη σας παρασύρει κάποιο κοχύλι και μείνετε παραπάνω ώρα από όση μπορείτε να αντέξετε με μία ανάσα. Συχνά τα παιδιά ζαλίζονται μέσα στο νερό, στην προσπάθεια τους να φτάσουν κάτι που τους έχει τραβήξει την προσοχή. Για τον ίδιο λόγο, δεν είναι σωστό να παίζετε το «άγαρμπο» παιχνίδι με τις πατητές, ιδιαίτερα σε φίλους σας που δεν τους αρέσει.

Πέραν της θάλασσας, προσέξτε και σε άλλες καλοκαιρινές δραστηριότητες για να διαφυλάξετε τη σωματική ακεραιότητα σας.

  1. Στις πισίνες, και μάλιστα και στις φουσκωτές που έχουν κάποια εξοχικά, χρειάζεται πολλή προσοχή, ιδιαίτερα για τα πιο μικρά παιδιά, κάτω των 5 ετών. Οι γονείς –και όχι τα πιο μεγάλα αδέλφια– είναι αυτοί που πρέπει να έχουν στενή επίβλεψη, γιατί ένας πνιγμός μπορεί να συμβεί ακόμα και σε λίγα εκατοστά νερού. Στις πισίνες των ξενοδοχείων προσέχουμε, όπως και στη θάλασσα, το φαγητό μας να είναι κάποιο ελαφρύ σνακ και να μην κολυμπήσουμε στα βαθιά αν δεν έχει περάσει τουλάχιστον 1 ώρα, ιδανικά 2, από την κατανάλωσή του. Κάτι ακόμη στο οποίο δίνουμε σημασία είναι να μην τρέχουμε περιμετρικά της πισίνας, γιατί το πιθανότερο είναι να γλιστρήσουμε, να πέσουμε και να χτυπήσουμε.
  2. Μην ξεχνάτε το κράνος σας στο ποδήλατο και στα πατίνια.
  3. Το τραμπολίνο είναι ένα νέο σχετικά παιχνίδι στις αυλές των σπιτιών ή των ξενοδοχείων και έχει και αυτό κάποιους κανόνες ασφάλειας: Δεν χοροπηδάμε μόλις έχουμε φάει και δεν κάνουμε χρήση πάνω από ένα παιδί κάθε φορά. Γνωρίζατε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα τραμπολίνο είναι πολύ συχνά στις αυλές των σπιτιών, αναλόγως οι τραυματισμοί (στην κοιλιά ή στο κεφάλι των παιδιών) ξεπερνούν τις 100.000 κάθε χρόνο;
  4. Σε ιδιωτικούς κήπους τα εργαλεία, όπως η μηχανή του γκαζόν, οι τσάπες και οι τσουγκράνες πρέπει να βρίσκονται μακριά από τα παιδιά. Αν τυχόν τα δείτε… ελεύθερα, ακόμα κι αν σας εξάψουν την περιέργεια, μην τα πλησιάσετε και ζητήστε από έναν ενήλικο να τα απομακρύνει.
  5. Προσοχή θέλει και το παιχνίδι στην πλατεία, ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνει μπάλα. Πολύ συχνά οι πλατείες δεν έχουν κάποιο σαφές όριο από τον δρόμο και εύκολα ένα παιδί μπορεί να βρεθεί μπροστά στην πορεία ενός αυτοκινήτου, ειδικά μάλιστα εάν η μπάλα του κυλήσει προς τα έξω.
  6. Γενικά, η διέλευση από έναν δρόμο θέλει προσοχή. Να θυμάστε να περνάτε κοιτώντας πάντοτε και δεξιά και αριστερά, έχοντας στον νου σας ότι η βιασύνη μπορεί να αποδειχτεί τελικά η αιτία που να κάνετε όσα έχετε στον νου σας με πολύ πιο αργό ρυθμό…
  7. Τέλος, τα τουριστικά μέρη, λόγω πολυκοσμίας, γίνονται χαοτικά και (σπάνια) μπορεί να συμβεί να χαθεί για λίγο το παιδί από τους γονείς του. Τα πιο μεγάλα παιδιά σχεδιάστε με τους δικούς σας ένα πλάνο ετοιμότητας σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο.

Τελικά, η χαρά του καλοκαιριού βρίσκεται όχι μόνο στα παιχνίδια και στις ποικίλες δραστηριότητες, αλλά και στη διάρκεια τους. Κι όσο πιο προσεχτικοί και ασφαλείς είστε τόσο περισσότερο θα διαρκέσουν όλα τα ωραία. Καλές διακοπές, λοιπόν…

Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος MD, PhD, είναι Επιμελητής Β΄ Παιδιατρικής ΓΝ Σύρουiordanispapado@hotmail.com

Leave a Reply