ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΧριστούγενναΤα Χριστούγεννα εκτός από πανέμορφα, μπορούν να γίνουν και… επικίνδυνα αν έχετε μικρά παιδιά. Ας δούμε λίγα πράγματα που όλοι πρέπει να προσέξουμε.

  • Μέρες διακοπών. Χαρούμενα παιδιά, γεμάτα ζωντάνια, πολλές ώρες στο σπίτι. Προσοχή στις μπαλκονόπορτες (μπορείτε να τις επισημάνετε π.χ. με αυτοκόλλητα), αλλά και στα γυάλινα τραπέζια προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών. Προσοχή και στις γωνίες των επίπλων.
  • Χριστούγεννα! Μέρες γεμάτες λάμψη! Κρατήστε τα παιδιά μακριά από τα κεριά και τα αναμμένα τζάκια, που σίγουρα θα τους τραβήξουν την προσοχή, ώστε να αποφύγουμε τα εγκαύματα.
  • Οι φανταχτερές γυάλινες μπάλες γίνονται εύκολα αιτία τραυματισμού των μικρών παιδιών. Ας τις τοποθετούμε ψηλά στο δέντρο. Ιδανικό θα ήταν, αν έχουμε παιδιά που πειράζουν τα στολίδια, να χρησιμοποιούμε μόνο kids friendly, άθραυστα, ξύλινα ή πλαστικά, χωρίς μικρά κομματάκια.
  • Τα φωτάκια του δέντρου καταλήγουν στην πρίζα. Προσοχή, λοιπόν, στις πρίζες και στα ηλεκτρικά καλώδια. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
  • Τα παιχνίδια που θα φέρει ο Άγιος Βασίλης ας είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Καταρχάς θα τα χαρούν περισσότερο και επίσης θα αποφευχθούν ατυχήματα, όπως η κατάποση μικροαντικειμένων!
  • Όσο εντυπωσιακά κι αν είναι τα πολύχρωμα περιτυλίγματα των δώρων και οι γιορτινές σακούλες, ας μην αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν με αυτά. Αν βάλουν μέσα το κεφάλι τους, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ασφυξίας.
  • Προσοχή στις καραμέλες! Τα μικρά παιδιά μπορούν εύκολα να πνιγούν με αυτές. Το ίδιο ισχύει και με τους ξηρούς καρπούς.
  • Τα οινοπνευματώδη και τα προϊόντα καπνού πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε μέρη μη προσβάσιμα από μικρά παιδιά, προς αποφυγή δηλητηριάσεων.
  • Ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά στην κουζίνα χωρίς επίβλεψη. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στις καυτές επιφάνειες, τις οποίες ιδανικά πρέπει να καλύπτουμε. Φροντίζουμε ώστε να μην εξέχει το χερούλι της κατσαρόλας ή του τηγανιού από την ηλεκτρική κουζίνα, γιατί ένα παιδί μπορεί να το παρασύρει και να χτυπήσει ή να καεί.
  • Στις γιορτές πάμε συχνά για ψώνια και στις αγορές επικρατεί πολυκοσμία. Όταν βγαίνουμε με τα παιδιά μας, τα κρατάμε πάντα από το χέρι και τα έχουμε από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου. Ιδανικά, τους φοράμε και ένα βραχιολάκι με το κινητό μας τηλέφωνο, ώστε αν χαθούν να μπορεί άμεσα να μας καλέσει όποιος τα εντοπίσει.

Ευχόμαστε χαρούμενες γιορτές, χωρίς λαχτάρες.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος», έναν μη κερδοσκοπικό Οργανισμό που ασχολείται με την πρόληψη και την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων. www.pedtrauma.gr

Leave a Reply