ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Χριστουγεννιάτικη ΙστορίαΣτις πρώτες τάξεις του δημοτικού διάβασα, πρώτα σαν κλασικό εικονογραφημένο και έπειτα σαν βιβλίο, τη νουβέλα Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (A Christmas Carol) του Καρόλου Ντίκενς, ένα από τα δημοφιλέστερα διηγήματα παγκοσμίως. Με μελαγχόλησε πολύ, αλλά ταυτόχρονα το λάτρεψα και παραμένει η αγαπημένη μου χριστουγεννιάτικη αφήγηση. Άλλωστε, σε αυτή οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο γιορτάζουμε σήμερα τα Χριστούγεννα.

Στην πρώιμη βικτωριανή περίοδο στη Βρετανία, ο εορτασμός των Χριστουγέννων βρισκόταν σε παρακμή. Οι μεσαιωνικές παραδόσεις, που συνδύαζαν την γέννηση του Ιησού με τις αρχαίες Ρωμαϊκές γιορτές Saturnalia και του γερμανικού χειμερινού εορτασμού του Yule, αντιμετωπίζονταν ως παγανιστικές και με αυξανόμενη καχυποψία από τους πουριτανούς. Οι τελευταίοι θεωρούσαν ότι αν τα Χριστούγεννα εορτάζονταν με την καθολική συμμετοχή του πληθυσμού, οι λαϊκές τάξεις θα μεθούσαν και θα εκτραχύνονταν σεξουαλικά. Πέραν αυτών, η Βιομηχανική Επανάσταση, που βρισκόταν τότε σε πλήρη εξέλιξη, άφηνε πολύ λίγο χρόνο και καθόλου χρηματα στους εργάτες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. O πρίγκιπας Αλβέρτος ήταν αυτός που εισήγαγε το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου από την Γερμανία, όπως επίσης επέβαλε την αναβίωση των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και καλάντων, αλλά και την ανταλλαγή Χριστουγεννιάτικων καρτών, αφού η πρώτη εμφανίστηκε στη βικτωριανή Βρετανία την δεκαετία του 1840.

Το αριστουργηματικό, όμως, έργο του Dickens “A Christmas Carol», δηλαδή “Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα”, ήταν αυτό που το 1843 αναζωογόνησε την Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, τόσο στη Βρετανία (και εν συνεχεία σε ολόκληρη την Ευρώπη) όσο και στην Αμερική. Ο ρεαλιστικός τρόπος με τον οποίο περιέγραψε ο Dickens τις γιορτές, ως μια περίοδο, δηλαδή, όπου όλοι είναι ευγενικοί, καλοί και φιλάνθρωποι και σκέφτονται τον διπλανό τους σαν τον εαυτό τους, ήταν αυτό που ζέστανε περισσότερο τις καρδιές των συμπατριωτών του και αποθέωσε το κείμενό του. Ας δούμε με λίγα λόγια, την ιστορία:

Ο Εμπενέζερ Σκρουτζ είναι ένας τσιγκούνης (από αυτόν, άλλωστε, βαφτίστηκε ο Σκρουτζ του Ντίσνεϊ) και μίζερος γέρος, που δε νοιάζεται για κανέναν (ο χαρακτήρας είναι εμπνευσμένος από τον πατέρα του συγγραφέα, τον οποίο ο Dickens μισούσε και λάτρευε ταυτοχρόνως). Οι άνθρωποι γι` αυτόν υπάρχουν μόνο για να δουλεύουν για αυτόν και να του δίνουν χρήματα. Ιδιαιτέρως σιχαίνεται τα Χριστούγεννα, τα οποία θεωρεί πως απλώς τον μεγαλώνουν κατά ένα χρόνο χωρίς, όμως, να τον κάνουν ούτε κατά μια δεκάρα πλουσιότερο. Όμως, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1843, ο γερο-Σκρουτζ δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη από το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϊ, που είχε πεθάνει ακριβώς πριν από επτά χρόνια.

Ο Μάρλεϊ υπήρξε και αυτός τσιγκούνης και μίζερος όπως ο Σκρουτζ, αλλά μετά θάνατον, υποφέρει από τις αμαρτίες του και θέλει να βοηθήσει τον Σκρουτζ, ώστε να μην έχει την ίδια κατάληξη. Εξηγεί, λοιπόν, στον πρώην συνεργάτη του πως πρόκειται τον επισκεφτούν τρία πνεύματα, των περασμένων (τον ταξιδεύει σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ζωής του στο παρελθόν), των τωρινών (του φανερώνει την πραγματική διάσταση της τωρινής του ζωής ) και των μελλοντικών Χριστουγέννων (τον βάζει να παρακολουθήσει το θάνατο ενός άνδρα, του ίδιου του εαυτού του). Αυτά τα τρία πνεύματα, λοιπόν, δείχνουν στον Σκρουτζ τα λάθη του κι ο ίδιος σταδιακά μετανοεί. Το πρωί των Χριστουγέννων, στέλνει μια γαλοπούλα (ως τότε το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο πιάτο ήταν η ψητή χήνα) στον ταλαίπωρο και φτωχό υπάλληλό του Μπομπ Κράτσιτ, ενώ περνά τη γιορτινή ημέρα παρέα με τον ανιψιό του Φρεντ, τον οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή περιφρονούσε. Η καλοσύνη του Σκρουτζ συνεχίζεται και μετά τα Χριστούγεννα, αφού δίνει αύξηση στον Μπομπ και ορκίζεται να βοηθά την οικογένειά του, ιδίως τον μικρό γιο του Τιμ, που είναι κουτσός. Τελικά, ο Σκρουτζ μεταμορφώνεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του και λυτρώνεται.

Το φθινόπωρο του 1843, ο συγγραφέας και η σύζυγός του Kate βρίσκονταν σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Περίμεναν το πέμπτο τους παιδί, ενώ έπρεπε να δίνουν χρήματα και για μια μεγάλη υποθήκη στο σπίτι τους στο Devonshire. Ξεκίνησε να γράφει τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» τον Οκτώβριο, σταδιακά δέθηκε πολύ με τους χαρακτήρες της ιστορίας του, στο σημείο να κλαίει, να γελάει και να κλαίει ξανά, όπως έλεγε κι ο ίδιος, γράφοντάς την. Τελείωσε έξι εβδομάδες αργότερα. Πλήρωσε μόνος του τα έξοδα της έκδοσης του βιβλίου κι επέμεινε σε πολυτελές εξώφυλλο και εικονογράφηση, αλλά πούλησε το βιβλίο σε χαμηλή τιμή για να μπορούν όλοι να το αγοράσουν. Το βιβλίο κυκλοφόρησε την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα του 1843, στις 19 Δεκεμβρίου κι έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία, αν και εξαιτίας του υψηλού κόστους της έκδοσης, τα έσοδα του συγγραφέα ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα. Από τότε, το όνομα του Dickens συνδέθηκε για πάντα με τα Χριστούγεννα και το βιβλίο ανήχθη σε χριστουγεννιάτικη παράδοση για όλες τις επόμενες γενιές. Τόσο είχε ταυτιστεί ο συγγραφέας με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα που όταν μαθεύτηκε ο θάνατός του το 1870, λέγεται ότι ένα κοριτσάκι ρώτησε αν αυτό σήμαινε πως θα πεθάνει κι ο Άι Βασίλης. Σύμφωνα με τον ιστορικό Ronald Hutton, ο σύγχρονος εορτασμός των Χριστουγέννων είναι σε μεγάλος βαθμό αποτέλεσμα της επιρροής της νουβέλας (οικογενειακές συνάξεις εποχιακά φαγητά-η γνωστή σε όλους μας γαλοπούλα- και ποτά, χορός, παιχνίδι και εορταστική-πνευματική γενναιοδωρία) στην κοινωνία. Η ζωή αντέγραψε την τέχνη…

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα παραμύθι κατάλληλο για μικρούς και για μεγάλους, ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να το αφηγηθούμε. Θα σας παρουσιάσουμε, ενδεικτικά, καθώς η λίστα είναι πολύ μεγάλη, βιβλία και ταινίες για όλες τις ηλικίες, που βασίζονται στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, ώστε να τα απολαύσετε κατά τη διάρκεια των εορτών.

ΒΙΒΛΙΑ

12494Καλά Χριστούγεννα, κύριε Ντίκενς (Ελένη Κατσαμά, Εκδόσεις Πατάκη)Στο βιβλίο αυτό γνωρίζουμε τα παιδικά χρόνια του μεγάλου συγγραφέα Τσαρλς Ντίκενς, μαθαίνουμε τον χαρακτήρα του, τις συνήθειές του και τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον παιδικό του κόσμο. Γιορτάζουμε μαζί του τα Χριστούγεννα της ζωής του, στην αρχή στο πολυτελές σπίτι του στο Πόρτσμουθ, στη συνέχεια στα στενά σοκάκια του βιομηχανικού Λονδίνου κι έπειτα στο σκοτεινό εργοστάσιο όπου αναγκάστηκε να δουλέψει, όταν χρεοκόπησε η οικογένειά του. Γνωρίζουμε τα παιδικά χρόνια του μεγάλου συγγραφέα, τον χαρακτήρα και τις συνήθειές του, τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον παιδικό του κόσμο. Μαζί του θα συναντήσουμε κι εμείς τους ήρωες των μυθιστορημάτων του στην ομιχλώδη Αγγλία. Κι όταν αργότερα, ο Τσαρλς Ντίκενς, αποφασίσει να γράψει γι’ αυτούς, θα μας παραδώσει ένα έργο που διαβάζεται κι αγαπιέται ως σήμερα. Για παιδιά από 5 ετών. 

06682_03

Χριστουγεννιάτικη ιστορία (Εκδόσεις Μεταίχμιο): Αδιάφορος για τα Χριστούγεννα και σκληρός με όλους, ο Σκρουτζ μετράει ξανά και ξανά τα χρήματά του. Τίποτα δεν τον αγγίζει. Ούτε η μαγεία των ημερών, ούτε ο ενθουσιασμός των παιδιών, ούτε η αφοσίωση του υπαλλήλου και του ανιψιού του. Όμως ποτέ δεν είναι αργά για ένα θαύμα. Το φάντασμα του παλιού συνεταίρου του και τα τρία πνεύματα των Χριστουγέννων θα φροντίσουν για αυτό. Το κλασικό αριστούργημα του Καρόλου Ντίκενς σε μία μοντέρνα διασκευή της Ελένης Κατσαμά με εξαιρετική εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα.

101494l

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (Εκδ. Παπαδόπουλος): Για τον Εμπενέζερ Σκρουτζ, ένα γερο-τσιγκούνη τοκογλύφο που νοιάζεται μόνο για το χρήμα, τα Χριστούγεννα δεν είναι παρά μια απάτη. Ζει μόνος του, και παρόλο που είναι πάμπλουτος δεν χαίρεται τα πλούτη του: η ζωή του είναι μίζερη, χωρίς χαρά και ευτυχία. Αντίθετα. Ο υπάλληλός του, ο Μπομπ Κράτσιτ, που ζει την οικογένεια τού του και το άρρωστο παιδί του με τον πενιχρό μισθό που του δίνει ο Σκρουτζ, είναι πολύ πιο ευτυχισμένος κι αγαπητός από το αφεντικό του. Ο σκληρόκαρδος Σκρουτζ, ύστερα από μια αναπάντεχη επαφή με το φάντασμα του συνεταίρου του Τζέικομπ Μάρλεϊ και με τα Πνεύματα των Χριστουγέννων, θα διδαχτεί πολλά η άπονη καρδιά του θα μαλακώσει και θα καταλάβει όχι μόνο το βαθύτερο νόημα των Χριστουγέννων αλλά και το πραγματικό νόημα της ζωήςΓια παιδιά από 9 ετών.

08726

Σκρουτζ, μια χριστουγεννιάτικη ιστορία (Εκδόσεις Πατάκη): Λονδίνο, μέσα του 19ου αιώνα, μια νύχτα που χιόνιζε, μια παραμονή Χριστουγέννων. Γεμάτος αδιαφορία για κάθε λογής μαγεία, συναίσθημα ή τρυφερότητα, ο Σκρουτζ, ο γερο-τοκογλύφος, μετράει τα λεφτά του. Εκείνος δεν το γνωρίζει ακόμα, όμως η μοίρα που τον θέλει εγωιστή και παλιάνθρωπο δε θα έχει για πολύ το πάνω χέρι. Ποτέ δεν είναι αργά για ένα θαύμα… Μια εκπληκτική διασκευή του χριστουγεννιάτικου μύθου του Ντίκενς που μας μεταφέρει το κλίμα της αυθεντικής ιστορίας με μια σύγχρονη ματιά. Για αναγνώστες που προτιμούν να συνδυάζουν τις λέξεις με εικόνες αλλά και για τους λάτρεις των κόμικς. Μεταφραστής: Χαρά Γιαννακοπούλου. Σχεδιασμός Εξωφύλλου: Estelle Meyrand. Για παιδιά από 9 ετών

NTIKENS_XRISTOYGENNIATIKH.jpg.thumb_600x582_255e9cd1faf623aacb48373450ef340e

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (Εκδ. Κέδρος): Η μαγευτική και απρόβλεπτη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς ζωντανεύει εδώ σε μια μοναδική διασκευή για παιδιά. Γιατί ποτέ κανείς απ’ όσους συναντούν τον Σκρουτζ στο δρόμο δεν του μιλάει; Και γιατί εκείνον δεν τον νοιάζει; Γιατί ο Σκρουτζ θεωρεί πως τα Χριστούγεννα είναι μια ανοησία; Πού θα τον πάνε τα τρία πνεύματα που θα τον επισκεφθούν την παραμονή των Χριστουγέννων; Και υπάρχει, άραγε, περίπτωση να κάνουν τον σκληρό και άκαρδο Σκρουτζ να αλλάξει; Για παιδιά από 3 ετών. Εικονογράφηση: Θανάσης Τσίτσικας Διασκευή: Στέλλα Κουτσούκαλη

22152-350x438

Το πνεύμα των Χριστουγέννων (Εκδ. Άγκυρα)Tο θαυμάσιο μυθιστόρημα του Kαρόλου Nτίκενς που πρωτοκυκλοφόρησε το 1843 σε μια έκδοση που πραγματικά θα χαρούν οι μικροί φίλοι του βιβλίου. Kεντρικός ήρωας της ιστορίας είναι ο Eμπενέζερ Σκρουτζ, που η τσιγκουνιά του δεν έχει προηγούμενο. O Σκρουτζ δεν είναι σε θέση να ζήσει, ν” αγαπήσει, να χαρεί. Tο κύριο μέλημά του είναι πως θα ξοδέψει λιγότερα για τις ανάγκες του. Όλα αυτά μέχρι που τον επισκέπτεται το πνεύμα των Xριστουγέννων. Στη συνέχεια, όλα αλλάζουν… O Σκρουτζ ανακαλύπτει την επιτυχία, τη γαλήνη και την αγάπη. Kαταλαβαίνει ότι τίποτε δεν είναι πιο πολύτιμο απ” αυτά τα συναισθήματα. Mπορούμε να πούμε ότι »Tο Πνεύμα των Xριστουγέννων» αποτελεί έναν ύμνο στη χαρά της ζωής και στην αγάπη.

Περιέχει CD.

Για παιδιά από 5 ετών.

978-960-03-0179-3bΧριστουγεννιάτικη Ιστορία (Εκδ. Καστανιώτη)Ο τσιγκούνης κι άπληστος Σκρουτζ είναι ο ήρωας αυτής της ιστορίας, που ξετυλίγεται κάποια παραμονή Χριστουγέννων. Τρεις μυστηριώδεις οπτασίες εμφανίζονται μπροστά του και μια σειρά από απρόβλεπτα γεγονότα τον μεταμορφώνουν σε άνθρωπο καλοσυνάτο και σπλαχνικό. Ο Ντίκενς, ο συγγραφέας που αγωνίστηκε για τον εξανθρωπισμό της κοινωνίας, για την καλυτέρευση της θέσης των παιδιών, καυτηριάζει, στηλιτεύει ανθρώπους και θεσμούς και μας συναρπάζει με το χιούμορ, τη φρεσκάδα του γραψίματός του, το πάθος του για τις αιώνιες ηθικές αξίες της ζωής.

Για παιδιά από 10 ετών.

Μετάφραση: Μαίρη Κιτσικοπούλου Εικονογράφηση: Αλέκος Φουντουκλής

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (Εκδ. Αίσωπος)Μια κρύα νύχτα, ξημερώνοντας Χριστούγεννα, διαλέγει ο Ντίκενς για να ξετυλίξει το κουβάρι της Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του, και σκιαγραφεί με τρόπο ανεπανάληπτο μια από τις κλασικές φιγούρες τις παγκόσμιας λογοτεχνίας, τον Εμπενίζερ Σκρούτζ. Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία πρωτοκυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1843 και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Από τότε και μέχρι τις μέρες μας διαβάστηκε και αγαπήθηκε όσο ελάχιστα κλασικά κείμενα. Το μήνυμά της, διαχρονικό και επίκαιρο, αναδεικνύεται πανίσχυρο μέσα από την εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου και την εμπνευσμένη εικονογράφηση του Π. Τζ. Λιντς.

A Christmas Carol (Εκδ. Πατάκης)Η κλασική ιστορία σε απλά αγγλικά για παιδιά που έχουν διδαχτεί τη γλώσσα 3-4 χρόνια. Ένα γλωσσάρι ενσωματωμένο στο βιβλίο δίνει τη μετάφραση των φράσεων και λέξεων-κλειδιών, ενώ στο συνοδευτικό Audio-CD Άγγλοι ηθοποιοί διαβάζουν τα κείμενα. Έτσι ο Έλληνας μαθητής συνηθίζει στην αυθεντική αγγλική προφορά. Για παιδιά από εννέα ετών. διασκευή: Lesley Sims εικονογράφηση: Alan Marks

46078306_893798074286267_658966696102461440_n

Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (Εκδόσεις Κουκούτσι): Μια νέα –ιδιαίτερα καλαίσθητη– έκδοση (Νοέμβριος 2018) που περιλαμβάνει λεπτομερέστατη εισαγωγή και σημειώσεις καθώς και επιλογή σκίτσων που συνδυάζουν την πρωτότυπη εικονογράφηση με μια νέα, φρέσκια ματιά στο κλασικό αυτό έργο. Είναι το αυθεντικό κείμενο και μπορεί να διαβαστεί και από παιδιά και από ενήλικες. Μετάφραση – Σημειώσεις: Μαρία Σ. Μπλάνα, Πρόλογος: Νίκος Παναγόπουλος, Σκίτσα: A.C.Michael, John Leech, Τόνια Νικολαϊδη

ΤΑΙΝΙΕΣ

Η πρώτη ταινία βασισμένη στη νουβέλα του Dickens γυρίστηκε το 1901. Ονομαζόταν “Scrooge; Οr, Marley’s Ghost” και ήταν βρετανική. Πληροφορίες για το φιλμ μπορείτε να βρείτε στη wikipedia, ενώ έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα στο YouTube. Είναι μεν μικρό, το μόνο τμήμα, άλλωστε, της ταινίας που έχει διασωθεί από τη Βρετανική Ταινιοθήκη, αλλά φυσικά πολύ ενδιαφέρον, κυρίως για ιστορικούς λόγους.

Το 1938, η Metro-Goldwin-Mayer γύρισε την ταινία “A Christmas Carol” και στην προσπάθειά της να είναι το φιλμ “οικογενειακό”, αφαίρεσε τα πιο τρομακτικά τμήματα της ιστορίας. Για παράδειγμα, εμφανιζόταν μόνο το φάντασμα του Μάρλεϊ στην αρχή, ενώ τα φαντάσματα των Χριστουγέννων μιλούσαν έξω από το παράθυρο του Σκρουτζ, χωρίς να φαίνονται. Είναι κατάλληλη για παιδιά από 6 ετών και πάνω. Μπορείτε να την αγοράσετε στο amazon.

Το 1951, γυρίστηκε η ταινία  Scrooge, που μετονομάστηκε σε A Christmas Carol στις Η.Π.Α. Πρόκειται για ένα φιλμ αρκετά τρομακτικό για παιδιά, με αρκετές σκηνές θανάτου, που επεκτείνει την ιστορία του Ντίκενς, ώστε να γίνει πιο τρομακτική. Είναι κατάλληλη για παιδιά από 10 ετών και πάνω. Μπορείτε να την παραγγείλετε στο amazon.

Το 1970, γυρίστηκε το μιούζικαλ Scrooge, με πρωταγωνιστή τον Albert Finney και τον sir Alec Guinness. Η ταινία ήταν υποψήφια για 4 Όσκαρ, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο από αυτά. Ο Albert Finney, πάντως, κέρδισε τη χρυσή σφαίρα για πρώτο ανδρικό ρόλο σε κωμωδία/μιούζικαλ το 1971. Υπάρχει διαθέσιμη στο YouTube σε 11 μέρη και είναι υπέροχη! Για παιδιά από 6 ετών. Όποιος θέλει να την αγοράσει, μπορεί να την παραγγείλει στο amazon.

Την επόμενη χρονιά, γυρίστηκε από τον Richard Williams η ταινία κινουμένων σχεδίων “A Christmas Carol”, που κέρδισε το Όσκαρ για καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Θεωρείται η πιο πιστή απόδοση της ιστορίας του Ντίκενς. Μπορείτε να τη δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Περνάμε τώρα σε μια άλλη ταινία κινουμένων σχεδίων, του 1983, το “Mickey’s Christmas Carol”, στην οποία ο γνωστός μας Σκρουτζ Μακ Ντακ υποδύεται το λογοτεχνικό ήρωα στον οποίον οφείλει το όνομά του, ενώ ο Μίκυ Μάους συγκινεί στο ρόλο του Μπομπ Κράτσιτ, πάντα με τη Μίνι στο πλευρό του ως κυρία Κράτσιτ. Ο Ντόναλντ είναι (εύλογα) ο Φρεντ, ανιψιός του Σκρουτζ, ενώ ο Γκούφη κρατά το ρόλο του φαντάσματος του Μάρλεϊ. Ο γρύλος Τζίμινι Κρίκετ στο ρόλο του φαντάσματος των περασμένων Χριστουγέννων, ο γίγαντας Γουίλι ως φάντασμα των φετινών Χριστουγέννων και ο Μαύρος Πητ ως φάντασμα των επόμενων Χριστουγέννων πλαισιώνουν τους αγαπημένους μας ήρωες. Στη ταινία παρελαύνουν με μικρότερους ρόλους πολλοί άλλοι γνωστοί ήρωες της Disney. Για παιδιά από τεσσάρων ετών.

Δείτε την εδώ

Για τους λάτρεις της καλής κωμωδίας, εντάσσουμε εδώ και μια παρωδία της ιστορίας, το “Blackadder’s Christmas Carol”, του 1988, όπου η γνωστή μας Μαύρη Οχιά, ο Rowan Atkinson, σε ένα εξτρα επεισόδιο της σειράς που τον ανέδειξε, παίζει το ρόλο του Ebenezer Blackadder, του καλύτερου ανθρώπου της Βικτωριανής Αγγλίας, τον οποίον όλοι εκμεταλλεύονται. Μετά την επίσκεψη, όμως, τριών φαντασμάτων, αποφασίζει να αλλάξει και εν τέλει καταλήγει κακός. Για μεγάλα παιδιά και αποκλειστικά για λάτρεις και γνώστες της βρετανικής σειράς του BBC, διαθέσιμο στο youtube.

Ακολουθεί το “Muppets Christmas Carol”, μια απίθανη και πρωτόγνωρη ταινία-μιούζικαλ, παραγωγής Disney, του 1992 σε σκηνοθεσία Brian Henson, γιου του δημιουργού των Muppets, Jim Henson, που καταφέρνει, αν και είναι κωμική, να μην ξεφύγει από την αυθεντική εκδοχή της ιστορίας. Ο εξαιρετικός Μάικλ Κέιν στο ρόλο του τσιγκούνη και μίζερου τοκογλύφου Σκρουτζ, ο απολαυστικός βάτραχος Κέρμιτ, στο ρόλο του φτωχού και ταλαίπωρου υπαλλήλου Μπομπ Κράτσιτ, η χοντρούλα Πίγκυ στο ρόλο της συζύγου του Κέρμιτ, ο Κέρμιτ μωρό με την πατερίτσα του, στο ρόλο του μικρούλη (άρρωστου) Τίμ, ο Γκόντζο, στο ρόλο του συγγραφέα, παρέα με το Ρίζο τον ποντικό! Τα Μάπετς κάνουν για άλλη μια φορά θαύματα, αφηγούμενα τη δική τους εκδοχή της ιστορίας και τα λόγια είναι περιττά. Για παιδιά από 5 ετών. Περισσότερες πληροφορίες στο muppet.wikia.com

Το Χόλιγουντ επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο, το 2009, όταν η Disney και πάλι ανέθεσε στο Robert Zemeckis να γυρίσει το δικό του τρισδιάστατο πλέον “Christmas Carol”, με πρωταγωνιστές πολλούς γνωστούς ηθοποιούς (Colin Firth, Gary Oldman, Jim Carrey, Robin Wright Penn). Η συγκεκριμένη ταινία συστείνεται για παιδιά άνω των 9 ετών. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια έντονα συναισθηματική ιστορία με τρομακτικά φαντάσματα, που ναι μεν είναι γεμάτη θετικά μηνύματα για τα παιδιά, αλλά μπορεί παράλληλα να τα φοβίσει, καθώς έχει γκροτέσκ σκηνοθεσία. Πάντως, είναι καταπληκτική για εμάς τους γονείς (παρόλο που χάνει πολύ στην μη 3D τηλεοπτική εκδοχή της). 

Εδώ, διαβάζετε την ιστορία μεταφρασμένη! Σε όποιον ενδιαφέρεται για όλες τις ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, θεατρικά έργα, μουσικά έργα, βασισμένα στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, προτείνουμε να επισκεφτεί τη wikipedia. Επίσης, στο Amazon μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο “A Christmas Carol And Its Adaptations: A Critical Examination of Dickens’s Story And Its Productions on Screen And Television» του Fred Guida, αλλά και το The Man Who Invented Christmas: How Charles Dickens’s A Christmas Carol Rescued His Career and Revived Our Holiday Spirits, του Les Standiford. Σε αυτόν το σύνδεσμο, μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά όλη τη νουβέλα, ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε την εικονογραφημένη εκδοσή της.

Αξίζει, λοιπόν, να ξαναθυμηθούμε, αλλά και να γνωρίσουμε στα παιδιά μας τον Ντίκενς, όχι μόνο ως σπουδάιο συγγραφέα που μας κληροδότησε έναν αθάνατο λογοτεχνικό χαρακτήρα αλλά και ως τον “εφευρέτη” των σύγχρονων Χριστουγέννων. Ως τον άνθρωπο που χάρη στην πένα του επανακαθόρισε (τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό) το περιεχόμενό τους και βέβαια το νόημά τους…

Leave a Reply