ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΤΙ;

θαλάσσια σπορΤο καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με το κολύμπι. Όμως, το νερό προσφέρεται και για μια σειρά από άλλα θαλάσσια σπορ. Ας τα γνωρίσουμε.

Σνόρκελινγκ

Η μαγεία του βυθού θα παρασύρει μικρούς και μεγάλους, αυτό είναι σίγουρο!

Τι χρειάζεστε; Μάσκα, αναπνευστήρα, βατραχοπέδιλα.

Τι πρέπει;

✔️ Πριν από την πρώτη σας βόλτα να βοηθήσετε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την μάσκα. Δείξτε τους τι να κάνουν εάν γεμίσει με νερό ώστε να παραμείνουν ψύχραιμα, καθώς και τη χρήση του αναπνευστήρα. Εξηγήστε τους ακόμα τι πρέπει να κάνουν εάν περάσει μέσα νερό από κάποιο κύμα ή επειδή έκαναν μια βουτιά κάτω από την επιφάνεια. Πώς, δηλαδή, να φυσήξουν δυνατά το νερό ξανά προς τα έξω αντί να το καταπιούν.

✔️ Ο ενήλικας της παρέας να φοράει πλωτό σημαντήρα.

✔️ Να μην ξεχνάτε πως όση απόσταση διανύσετε για να απομακρυνθείτε, τόση θα πρέπει να επαναλάβετε για να επιστρέψετε στην ακτή. Υπολογίστε την κούραση.

✔️ Να μην ξεχάσετε το αντιηλιακό στην πλάτη, στα χέρια και στα πόδια των παιδιών. Και στα δικά σας!

Ιστιοπλοΐα 

Η ιδανική ευκαιρία να γίνουν τα παιδιά μικροί καπετάνιοι στα δικά τους βαρκάκια με πανιά γεμάτα χρώματα!

Τι πρέπει:

✔️ Απευθυνθείτε σε έναν από τους πολλούς ναυτικούς ομίλους ώστε το παιδί να εκπαιδευτεί από ειδικό προπονητή.

Τι δεν πρέπει:

❌ Να έχετε αγωνιστικές απαιτήσεις από τα παιδιά σας. Σκοπός είναι να αγαπήσουν την θάλασσα και την ιστιοπλοΐα και να διασκεδάσουν.

SUP (όρθια σανιδοκωπηλασία)

Ένα άθλημα που έχει τις ρίζες του στην Πολυνησία, ξαναγεννήθηκε στη Χαβάη και σιγά σιγά το αγκαλιάζουν όλοι όσοι αγαπούν την θάλασσα. Συνδυάζει άθληση και διασκέδαση και στην αρχή θα χρειαστεί να εξασκήσετε την ισορροπία σας. Δε χρειάζεστε απαραίτητα προπονητή, στην αγορά υπάρχουν πολλές σανίδες, ακόμη και φουσκωτές, τις οποίες μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας στις οικογενειακές εξορμήσεις σας ή να ενοικιάσετε. Η αίσθηση ότι μπορείς να εξερευνήσεις την ακτή, ακόμη και τις πιο απόμερες πλευρές της, είναι πάντα γοητευτική.

Τι πρέπει;

✔️ Πάντα θα πρέπει να φοράμε σωσίβιο γιλέκο.

✔️ Πάντα θα πρέπει να φοράμε καπέλο και αντιηλιακό.

✔️ Πάντα θα πρέπει να έχουμε οπτική επαφή με τα παιδιά μας (εκτός κι αν συνοδεύονται στη βόλτα από άλλον ενήλικα).

Προσοχή στις καιρικές συνθήκες και στις ιδιομορφίες κάθε ακτής (θαλάσσια ρεύματα, είσοδος λιμανιού κ.λπ.)

Θαλάσσιο ποδήλατο, καγιάκ

Σχεδόν σε κάθε οργανωμένη παραλία υπάρχουν προς ενοικίαση. Η χρέωση είναι ανάλογα με την ώρα χρήσης. Επιλέξτε αυτά που μπορείτε ως οικογένεια να χρησιμοποιήσετε αυτόνομα, να γυμναστείτε και να διασκεδάσετε ταυτόχρονα όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι. Καγιάκ μπορείτε να βρείτε είτε ατομικό είτε διθέσιο, ώστε να είστε μαζί με το παιδί σας!

Τι πρέπει;

✔️ Φοράμε πάντα σωσίβιο γιλέκο στα παιδιά.

✔️ Φοράμε πάντα αντιηλιακό και καπέλο και ιδανικά έχουμε μαζί μας νερό.

Προσοχή: Στο καγιάκ ο ενήλικας θα πρέπει να κάθεται πάντα στην πίσω θέση. Στο θαλάσσιο ποδήλατο, πάλι, συνήθως οι γονείς κάνουν πετάλι και τα παιδιά ατελείωτες βουτιές!

Θαλάσσια σπορ με σκάφος

Τα παιδιά ξετρελαίνονται με όλα τα θαλάσσια σπορ: μπανάνα, δαχτυλίδια, καναπές, αερόστατο κι έναν σωρό νέα σχέδια και παιχνίδια.

Τι πρέπει;

✔️ Ελέγξτε εάν τα κέντρα θαλάσσιων σπορ που θα εμπιστευτείτε πληρούν τις κρατικές προδιαγραφές δηλαδή έχουν άδεια λειτουργίας εν ισχύ.

✔️Ο χειριστής ενός μέσου αναψυχής το οποίο ελκύεται από ταχύπλοο σκάφος, για παράδειγμα η «μπανάνα» ή τα «δαχτυλίδια», θα πρέπει να έχει δίπλωμα προπονητή θαλάσσιου σκι ή να είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα «θαλάσσιο σκι».

Προσοχή: Στο σκάφος που θα ρυμουλκεί θα πρέπει -εκτός του καπετάνιου- να επιβαίνει και δεύτερο άτομο από την επιχείρηση, το οποίο συνεχώς θα κοιτά τους επιβάτες που βρίσκονται στα φουσκωτά παιχνίδια, για αποφυγή τραυματισμών και ατυχημάτων.

Αυτόνομη κατάδυση

Ένα μαγικό ταξίδι στον βυθό που όταν γίνεται υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτή είναι απόλυτα ασφαλές. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα για παιδιά στα καταδυτικά κέντρα και ο διαχωρισμός στην εκπαίδευση και στις δραστηριότητες γίνεται με γνώμονα την ηλικιακή ομάδα όπου ανήκουν. Κάτω από την άμεση επίβλεψη του εκπαιδευτή, τα παιδιά αρχικά κολυμπούν στα ρηχά φορώντας συσκευές αυτόνομης κατάδυσης (σε παιδικό μέγεθος), συμμετέχουν σε πολλά υποβρύχια παιχνίδια και μετά την ηλικία των 12, παρακολουθώντας θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, μπορούν να καταδυθούν από 1,5 έως 12 μ., πάντα με εκπαιδευτή και αφού έχουν περάσει με επιτυχία διάφορα τεστ δεξιότητας υποβρυχίων, όπως το πώς πρέπει να κινούνται, πώς να επικοινωνούν, πώς να βγάλουν το νερό από τη μάσκα κ.τ.λ.

Φουσκωτά θαλάσσια πάρκα

Θα τα βρείτε σε πολλές παραλίες σε όλη την χώρα και δεν είναι τίποτε άλλο παρά πλωτοί παιδότοποι με φουσκωτά παιχνίδια. Η είσοδος γίνεται με κάποιο αντίτιμο και τα παιδιά διασκεδάζουν παίζοντας κοντά και μέσα στο νερό.

Τι πρέπει;

✔️ Οι χώροι πρέπει να επιβλέπονται αυστηρά από έμπειρους ναυαγοσώστες. Προσοχή: Στα εγκαύματα τριβής από τις φουσκωτές τσουλήθρες

Θαλάσσιο σκι

Είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα, που παράλληλα μπορεί να γίνεται και για διασκέδαση. Το παιδί από την ηλικία των 4 μπορεί να συμμετάσχει στο μάθημα, το οποίο ξεκινά από τη στεριά. Εκεί ο έμπειρος και διπλωματούχος δάσκαλος θα κάνει κάποιες προ-ασκήσεις και παιχνίδια στο παιδί με τα πέδιλα του σκι φορεμένα και με τη λαβή του σχοινιού στο χέρι. Το επόμενο στάδιο είναι να δοκιμάσει να το τραβήξει από τη μπάρα του σκάφους. Όταν το παιδί καταφέρει να σηκωθεί με άνεση και να γλιστρήσει σωστά εκεί, τότε μόνο ίσως μπορέσει να σηκωθεί και με σχοινί στο πίσω μέρος του σκάφους.

Τι πρέπει;

✔️ Το παιδί πρέπει να φορά πάντα σωσίβιο γιλέκο και αντιηλιακό

Ψάρεμα με καλάμι

Χρειάζεστε απλώς ένα καλάμι ψαρέματος, δόλωμα και πολλή υπομονή. Να είστε σίγουροι πως τα παιδιά θα το ευχαριστηθούν, η ώρα θα περάσει και τα ίδια -γοητευμένα από τη διαδικασία- θα ανυπομονούν να «τσιμπήσει» το πρώτο τους ψάρι.

Τι πρέπει;

✔️ Καπέλο, αντιηλιακό και πολύ νερό είναι απολύτως απαραίτητα!

Beach waterpolo (Υδατοσφαίριση στην θάλασσα)

Με ένα φουσκωτό τερματάκι για αρχή, τα παιδιά σας μπορούν να χωριστούν σε ομάδες και να παίξουν πόλο στη θάλασσα, μονό ή κανονικό διπλό. Αρχικά μπορούν να βρίσκονται εκεί που πατάνε ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα κατά τη διεκδίκηση της μπάλας, αν όμως γνωρίζουν πολύ καλό κολύμπι και κάποιοι ενήλικες τα επιβλέπετε, μπορούν να πάνε και λίγο πιο βαθιά. Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί και χωρίς τερματοφύλακα, άλλωστε το σκοράρισμα στο νερό δεν είναι και το πιο εύκολο. Το σίγουρο είναι πως όταν τα παιδιά ξεκινήσουν να παίζουν, γρήγορα θα μαζευτούν πολλά ακόμα και οι ομάδες μπορούν να μεγαλώσουν. Ιδανικό θα ήταν να μπορούσατε να έχετε σκουφάκια κολύμβησης 2 διαφορετικών χρωμάτων ώστε να ξεχωρίζουν οι παίχτες τις ομάδες τους και φυσικά ένας ενήλικας να αναλάβει χρέη διαιτητή με σφυρίχτρα.

Κλείνοντας υπενθυμίζουμε ξανά πως όποια θαλάσσια σπορ κι αν επιλέξετε, οφείλετε να τηρείτε πάντα τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης, να έχετε συνεχώς οπτική επαφή με τα παιδιά σας και να θυμάστε ότι τα παιδιά από τη φύση τους έχουν άγνοια κινδύνου. Καλό καλοκαίρι.

Η Μάνια Μπικώφ είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, διεθνής εκπαιδεύτρια ναυαγοσωστικής και διευθύντρια στο LIFEGUARD HELLAS TRAINING CENTER.

Leave a Reply