ΚΟΛΥΜΠΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

κολύμπι και περίοδοςΚαλοκαίρι στο μυαλό των περισσότερων σημαίνει ξεγνοιασιά, μπάνιο, μαγιό, χαλάρωση. Κάποιες γυναίκες, όμως, φαίνεται ακόμα να δυσκολεύονται να συνδυάσουν την περίοδό τους με τις βουτιές στα όμορφα νερά της χώρας μας. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία από τον/τη γυναικολόγο σας, δεν υπάρχει λόγος να μη συνδυάζεται κολύμπι και περίοδος και η τελευταία να σας εμποδίζει από το να απολαύσετε μια μέρα στην παραλία ή στην πισίνα. Στην πραγματικότητα, το κολύμπι ενώ έχετε περίοδο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις κράμπες και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Άλλωστε, οι γυναίκες κολυμπούν από αμνημονεύτων χρόνων. Η έμμηνος ρήση είναι μια φυσική διαδικασία που πρέπει να σας κάνει να είστε υπερήφανες που είστε γυναίκα και όχι να σας δυσκολεύει κάθε μήνα! Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε για να συνδυαστούν άνετα κολύμπι και περίοδος.

Τοποθετήστε ένα ταμπόν ή ένα κύπελλο περιόδου πριν κολυμπήσετε
Αν και το κολύμπι μπορεί να μειώσει προσωρινά τη ροή, ένα ταμπόν ή ένα κύπελλο περιόδου θα κρατήσει την οποιαδήποτε ροή. Επίσης, ιδιαίτερα σε μια πισίνα, δεν είναι υγιεινό να κολυμπάτε, χωρίς να εισάγετε πρώτα στον κόλπο σας ταμπόν ή κύπελλο περιόδου. Εάν δεν είστε ακόμα άνετες με αυτά τα αντικείμενα, καλό θα ήταν να δοκιμάσετε να τα χρησιμοποιήσετε στο σπίτι, πριν πάτε για κολύμπι.
Κι επειδή μάλλον θα αναρωτιέστε αν πρέπει να είναι μία γυναίκα σεξουαλικά ενεργή για να χρησιμοποιήσει ταμπόν ή κύπελλο περιόδου η απάντηση είναι «όχι». Με τη σωστή ενημέρωση από τον/ τη γυναικολόγο της και λίγη υπομονή, κάθε γυναίκα που έχει αδιαθετήσει μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα προϊόντα, ακόμα κι αν είναι έφηβη και δεν έχει ακόμα σεξουαλικές επαφές.

Φέρτε επιπλέον προμήθειες
Εάν φοράτε ταμπόν, ίσως χρειαστεί να κάνετε μερικές αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πάρτε παραπάνω προμήθειες από όσες νομίζετε ότι θα χρειαστείτε, για την περίπτωση που αποφασίσετε να απολαύσετε την ημέρα και να μείνετε λίγο περισσότερο. Εάν είστε σε μέρα με έντονη ροή, αλλάξτε το κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Εάν φοράτε κύπελλο περιόδου, πιθανότατα δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, αφού μπορεί να μείνει μέσα σας έως και 10 ώρες. Ωστόσο, το να έχετε μαζί σας ένα επιπλέον για την περίπτωση που χρειαστεί, θα σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα.

Αγνοήστε τους μύθους σχετικά με το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου σας
Υπάρχουν πολλοί μύθοι αναφορικά με την περίοδό σας. Μην ακούτε αυτούς που λένε ότι το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου σας είναι ανθυγιεινό. Τα ταμπόν δεν απορροφούν υπερβολικές ποσότητες νερού κατά το κολύμπι. Αν το έκαναν, οι κολυμβήτριες και οι δύτριες της SCUBA δεν θα χρησιμοποιούσαν ταμπόν. Δεν θα «κρυώσει» η κοιλιά σας ούτε θα κοπεί η περίοδός σας. Μπορεί να μειωθεί λίγο η ροή του αίματος, αλλά αυτό δεν είναι παθολογικό. Επίσης, δεν θα πάθετε μόλυνση επειδή κολυμπήσατε ενώ έχετε περίοδο, εφόσον ακολουθείτε του κανόνες υγιεινής. Αποφύγετε τα παγωμένα νερά και – φυσικά! – τα μολυσμένα νερά, όπως θα κάνατε ούτως ή άλλως για να μη ρισκάρετε μολύνσεις που θα σας ταλαιπωρήσουν.

Φορέστε ένα πιο σκούρο μαγιό εάν ανησυχείτε για διαρροή
Παρόλο που το αίμα δεν είναι πιθανό να διαρρεύσει στο κάτω μέρος του μπικίνι σας εάν έχετε τοποθετήσει σωστά το ταμπόν ή το κύπελλο περιόδου, μπορεί να νιώσετε πιο άνετα φορώντας ένα μαγιό πιο σκούρου χρώματος.

Προστατέψτε τον εαυτό σας από φουσκώματα και κράμπες
Δεν υπάρχει σίγουρος και συγκεκριμένος τρόπος για να αισθάνεστε απόλυτα φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν κράμπες ή φουσκώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Αποφύγετε τα τηγανητά, τα αλμυρά ή γενικά τα ανθυγιεινά τρόφιμα, μαζί με την καφεΐνη. Εάν πονάτε, πάρτε ένα παυσίπονο για να ανακουφίσει τα συμπτώματά σας. Μερικές φορές, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι απλώς να μπείτε στο νερό και να ξεχάσετε τον πόνο που αισθάνεστε.

Ταμπόν: Εάν έχετε συνηθίσει να φοράτε ταμπόν, θα ξέρετε πως είναι ιδανικά για κολύμπι. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν διαρροή, καθώς επεκτείνονται (φουσκώνουν) όσο είναι απαραίτητο, για να ταιριάζουν στο σώμα σας. Φροντίστε να κρύψετε το κορδόνι τοποθετώντας το στο κάτω μέρος του μαγιό σας. Θυμηθείτε να αλλάζετε το ταμπόν σας συχνά εάν έχετε μεγάλη ροή και να μην το φοράτε ποτέ για περισσότερες  από οκτώ ώρες.
Κύπελλα: Παρότι τα κύπελλα της περιόδου δεν χρησιμοποιούνται ακόμα τόσο συχνά όσο τα ταμπόν, εισάγονται στον κόλπο και κάθονται στη βάση του για να συλλέξουν το αίμα της περιόδου έως και δέκα ώρες, ανάλογα με τη ροή. Ακριβώς όπως το ταμπόν, το κύπελλο περιόδου είναι λειτουργικά αόρατο.
Σερβιέτα: Δεν συστήνεται το κολύμπι με σερβιέτα καθώς, μόλις μπείτε στο νερό, θα βραχεί, θα φουσκώσει και θα βαρύνει, ενδεχομένως να ξεκολλήσει και σίγουρα δεν θα μπορεί να απορροφήσει τυχόν διαρροή. Μπορεί στην καθημερινότητα να σας εξυπηρετεί, αλλά στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι μάλλον άβολη.

Η Στέλλα Ροΐδη είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος. www.roidi.gr

Leave a Reply