Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΑ ΕΔΩ

Αγγελική ΒαρελλάΠέθανε σήμερα σε ηλικία 92 ετών η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αγγελική Βαρελλά, που γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον οποίο περιγράφει η ίδια στο βιβλίο της «Με το χαμόγελο στα χείλη». Το πρώτο της βιβλίο ήταν το «Η Ελλάδα και εμείς». Το βιβλίο της «Φιλενάδα, φουντουκιά μου» έχει πάρει Έπαινο Βραβείου Janusz Korczack, ενώ το βιβλίο της «Καλημέρα, Ελπίδα» έχει τιμηθεί με βραβείο του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Ήταν πτυχιούχος του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είχε διαρκή σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μεταξύ άλλων βιβλίων της (από τις εκδόσεις Πατάκη, Ψυχογιός και Μεταίχμιο) είναι τα «Γελαστός και Αγέλαστος», «9 τηλεφωνήματα κι ένας λαγός», «Τι κάνεις είσαι καλά», «Ποιος παίζει μπάλα στο ταβάνι μας», «Το ποδηλατάκι-ήλιος», «Ο μικρός ποδοσφαιριστής» και Το χελιδόνι της 25ης Μαρτίου 1821,  ένα βιβλίο που είχε γράψει ως μαθήτρια της Εβδόμης Γυμνασίου και που κυκλοφόρησε πρώτη φορά σε εικονογράφηση του Αχιλλέα Ραζή πριν από ενάμιση χρόνο από τις Εκδόσεις Πατάκη και για το οποίο μίλησε στο Τaλκ, σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις.

Δείτε αναλυτικά την εργογραφία της Αγγελικής Βαρελλά εδώ.Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί ένα μικρό βιβλίο αφιερωμένο στο έργο της και διατίθεται δωρεάν σε όλους. Σκοπός είναι να διαβαστεί από όσο περισσότερους εκπαιδευτικούς και αναγνώστες γίνεται και, φυσικά, από όλους εμάς τους ανθρώπους του βιβλίου, που συμπορευόμαστε με την αγαπημένη συγγραφέα για πολλές δεκαετίες. Το βιβλίο «Η συγγραφέας Αγγελική Βαρελλά και το παιχνίδι της επικοινωνίας» είναι διαθέσιμο εδώ και μπορείτε να το διαδώσετε σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι Εκδόσεις Πατάκη έχουν εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα της συγγραφέα και φιλολόγου Νένας Κοκκινάκη, ώστε να μην τίθεται ζήτημα αντιγραφής, εκτύπωσης και εν γένει διακίνησης του βιβλίου. Τονίζεται ότι το βιβλίο αναφέρεται στο συνολικό έργο της Αγγελικής Βαρελλά, δηλαδή σε βιβλία που κυκλοφορούν από πολλούς εκδότες.

Leave a Reply