ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ «ΣΠΑΝΕ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μέγαρο Μουσικής

Η φύση ως πηγή έμπνευσης γνωστών συνθετών και η ανακύκλωση μουσικών ιδεών αλλά και καθημερινών αντικειμένων που μεταμορφώνονται σε όργανα παραγωγής ήχων, αποτελούν το θέμα μιας ξεχωριστής συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 2 ΑπριλίουMικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 11:30 π.μ., τους Μουσικούς της Καμεράτα στο έργο «The Four Seasons Recomposed» του Μαξ Ρίχτερ, ο οποίος δημιουργεί ένα ολοκαίνουργιο κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων χρησιμοποιώντας ιδέες δανεισμένες από τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι και ανακυκλώνοντας μουσικές φράσεις από το έργο του ιταλού μουσουργού. Τη σύνθεση του Ρίχτερ διευθύνει ο μαέστρος Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς με σολίστ στο βιολί τον Απόλλωνα Γραμματικόπουλο.

Τα σπάμε! Σιωπή τέλος! Με Βιβάλντι, πέτρες, μπουκάλια, κινητά κι ανακυκλώσιμα υλικά!

Στη συνέχεια, τα παιδιά, δίπλα στους μουσικούς της Καμεράτα, παίρνουν στα δικά τους χέρια τη μουσική και, μέσα στην αίθουσα συναυλιών, παύει πλέον να επικρατεί σιωπή. Ο Αλέξανδρος Μούζας, σε διπλό ρόλο συνθέτη αλλά και μαέστρου, καλεί μαθητές Γυμνασίου χωρίς προηγούμενες μουσικές γνώσεις και τα μέλη του γνωστού ορχηστρικού συνόλου να συνεργαστούν μαζί του για να ερμηνεύσουν επί σκηνής το «Cammedia», ένα έργο που εστιάζει στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον του. Οι νεαροί ερμηνευτές συμμετέχουν διαδραστικά, μεταμορφώνοντας ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά, καθημερινά ή τεχνολογικά αντικείμενα σε όργανα παραγωγής ήχων.

«Το Cammediaείναι ένα μουσικό έργο, συμμετοχικό και διαδραστικό. Συμμετοχικό, γιατί στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή των παιδιών, και διαδραστικό γιατί τα παιδιά έχουν ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, με κάθε εκτέλεση να είναι διαφορετική και μοναδική. Το έργο αναφέρεται στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον του (φύση και φυσικά φαινόμενα, επέμβαση του ανθρώπου, καταστροφές, επικοινωνία, γλώσσα, τεχνολογία, κ.λπ.). Το Cammediaείναι γραμμένο ειδικά για τους Μουσικούς της Καμεράτα, ενώ η εκτέλεση συνοδεύεται από ηχητικά εφέ, μουσικά περιβάλλοντα και ηλεκτρονικούς ήχους από υπολογιστή επί σκηνής. Οι μαθητές συμμετέχουν μεταμορφώνοντας σε μουσικά όργανα υλικά της φύσης, ανακυκλώσιμα υλικά, αντικείμενα της καθημερινότητας μέχρι και τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ χρησιμοποιούν το σώμα τους ή τη φωνή τους μέσα από το τραγούδι ή την απαγγελία. Οι μαθητές δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν μουσική, αλλά, με τη βοήθεια απλών οδηγιών, συμπράττουν με τους επαγγελματίες μουσικούς της ορχήστρας», σχολιάζει ο Αλέξανδρος Μούζας. 

Την επιμέλεια και την παρουσίαση αυτής της ιδιαίτερης κυριακάτικης συναυλίας έχει η Σοφία Τοπούζη, η οποία υπογράφει επίσης τα κείμεναH συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Κυριακή 2 Απριλίου, 11:30 π.μ.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Μαξ Ρίχτερ «The Four Seasons Recomposed»

για σόλο βιολί και ορχήστρα εγχόρδων
Αλέξανδρος Μούζας «Cammedia»

για ορχήστρα εγχόρδων, ηλεκτρονικό υπολογιστή και ομάδα μαθητών

Επιμέλεια, κείμενα, παρουσίαση Σοφία Τοπούζη

Απόλλων Γραμματικόπουλος βιολί
Μαθητές του 1ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων, του 1ου Γυμνασίου Παιανίας
και του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας

Οι μουσικοί της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής
Μουσική διεύθυνση:
Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς, Αλέξανδρος Μούζας

Φοιτητές, παιδιά, νέοι έως 25, ένας συνοδός παιδιών έως 15 ετών: 8 €

Γενική είσοδος: 14 €

Πληροφορίες

www.megaron.gr

210 72 82 333

Επίσης

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/

https://twitter.com/MegaronAthens

Leave a Reply