ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ YOUTUBER

PSX_20200617_120632Ο τίτλος και μόνο του νέου βιβλίου των εκδόσεων Μεταίχμιο “Ζαχαροπλαστική και πόλεμος – Το ημερολόγιο μιας youtuber” περιέχει 3 λέξεις που εντυπωσιάζουν κάθε έφηβο/η τη σήμερον ημέρα. Ζαχαροπλαστική, πόλεμος, youtuber. Για τους πιο ψαγμένους αναγνώστες, το εξώφυλλο έχει κι άλλη μια πληροφορία που δίνει βαθμούς στο βιβλίο: Το όνομα Ουλρίκε Ράιλανς, που είναι η συγγραφέας της περίφημης και πολυδιαβασμένης σειράς με πρωταγωνίστρια την Πένι Πέπερ.

Η Ράιλανς διατηρεί και στο καινούργιο της βιβλίο το στιλ που έχουν αγαπήσει οι φανατικοί της Πένι Πέπερ. Ημερολογιακή γραφή, πολλές και διαφορετικές γραμματοσειρές και τσαχπίνικη εικονογράφηση που συμπληρώνει το κείμενο, νεανικοί προβληματισμοί και σύγχρονη γλώσσα που θυμίζει εφηβικό internet chat. Εδώ, όμως, δε χρησιμοποιεί το μυστήριο, αλλά τις συνταγές ως βασικό άξονα της υπόθεσης. Πρωταγωνίστρια είναι η Νίκι, που είναι, όπως καθίσταται προφανές και από τον τίτλο, μια έφηβη ερασιτέχνιδα ζαχαροπλάστρια και vlogger-youtuber. Συν τοις άλλοις, θεωρεί ότι τα μαλλιά της είναι χάλια,  ροκάρει, είναι ερωτευμένη με τον νεοαφιχθέντα εξ Ιρλανδίας συμμαθητή της, τον Λίαμ, τον οποίο φυσικά διεκδικούν κι άλλες συμμαθήτριες, έχει μια κολλητή και έναν κολλητό, ένα παχουλό σκυλάκι παγκ, που σιχαίνεται τον αθλητισμό και μια καθηγήτρια που αντιπαθεί. Νομίζω πως τα εφηβάκια μας δε θα δυσκολευτούν να ταυτιστούν.

Οι σελίδες διαδέχονται η μια την άλλη γεμάτες πληροφορίες για έναν σωρό θέματα, σαν ένα λεύκωμα για κάθε προέφηβο και έφηβο του 2020: Εισιτήρια, ζωγραφιές, συμβουλές, σχόλια, αστεία, σημειώσεις, προπόνηση στην Αγγλική γλώσσα [πώς θα τον ρίξουμε τον Λίαμ αλλιώς;] και κυρίως συνταγές, που φυσικά είναι ολόσωστες, μπορούν να εκτελεστούν από εφήβους και είναι πεντανόστιμες [όταν πρόκειται για μαγειρική και ζαχαροπλαστική] και αποτελεσματικές [όταν πρόκειται για προϊόντα ομορφιάς]. Οι συνταγές της Νίκι ανεβαίνουν σε διαγωνισμό στο YouTube, αλλά και στις καρδιές μας, μια και έχουμε ήδη εφαρμόσει πολλές από αυτές.  Ποιος θα κερδίσει στον διαγωνισμό για το δημοφιλέστερο κανάλι στο youtube και ποιος προσπαθεί να σαμποτάρει τη Νίκι και την ομάδα της; Και πάνω απ’ όλα: θα βρει η ντροπαλή Νίκι το θάρρος να εξομολογηθεί στον Λίαμ τον έρωτά της;

Clipboard01Διαβάζοντας το βιβλίο, σκέφτηκα πως η Νίκι είναι μια σύγχρονη Πολυάννα. 100% διαφορετική, γιατί ζει σε μια εντελώς διαφορετική εποχή, και ταυτόχρονα 100% ίδια, καθώς εκφράζει τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τον τρόπο ζωής της γενιάς του YouTube και των λοιπών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που ναι μεν δε “χωνεύω” καθόλου [ρωτήστε τα παιδιά μου, πάντως ούτε και την Πολυάννα χώνευα, ήταν πασέ για τα γούστα μου, τα δικά μου ημερολόγια καθημερινότητας ήταν η Μανίνα και η Κατερίνα], αλλά που προφανώς αποδέχομαι ως τη σημερινή νεολαία, προσπαθώντας πάντοτε να κρατήσω ισορροπίες. Και η “Ζαχαροπλαστική και πόλεμος – Το ημερολόγιο μιας youtuber” κάνει ακριβώς αυτό: Κρατάει ισορροπίες μεταξύ του νεανικού lifestyle και μιας σειράς κοινωνικών ικανοτήτων που παραμένουν διαχρονικές, αν και… φοράνε πιο μοντέρνα ρούχα.

Η κόρη μου, 9μιση ετών, τέλειωσε το βιβλίο σε ένα Σαββατοκύριακο, και έκτοτε το έχει στο προσκεφάλι της ως βίβλο συνταγών, οδηγιών και ως μοντέλο τήρησης ημερολογίου. Έχει προσπαθήσει να μιμηθεί το στιλ γραφής της Νίκι και περιμένει να φτάσει η ώρα να ανοίξει δικό της κανάλι στο YouTube [over my dead body]. Ο δωδεκάχρονος γιος μου, αν και το έκρινε με μια πρώτη ματιά… κοριτσίστικο [ροζ εξώφυλλο, κορίτσι-πρωταγωνίστρια-συνταγές-έρωτες, δε θα ξεφύγουμε τόσο εύκολα από τα στερεότυπα] συνελήφθη από την αδελφή του να το ξεφυλλίζει με περισσό ενδιαφέρον. Γιατί αν είσαι σε ηλικία που ψάχνεσαι και ψάχνεις πώς θα προσεγγίσεις το άλλο φύλο, πρέπει να μπεις λιγάκι και στην οπτική του, που -καλώς ή κακώς- είναι διαφορετική από τη δική σου. Ο 40χρονος εαυτός μου ξεκοκκάλισε το βιβλίο και ζήλεψε λίγο τους έφηβους του σήμερα, καταρχάς επειδή είναι έφηβοι και όχι σαραντάχρονοι, και κατά δεύτερον επειδή έχουν για οδηγούς  τους τέτοια ευχάριστα, καλογραμμένα και to the point αναγνώσματα.

978-618-03-2302-3_2

“Ζαχαροπλαστική και πόλεμος – Το ημερολόγιο μιας youtuber”, από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Φιλίες και ανταγωνισμοί, μικρές ήττες και μεγάλοι θρίαμβοι, τρελές καταστάσεις και γλυκόπικρες γεύσεις σε ένα κουλ βιβλίο-ημερολόγιο που τα έχει όλα… Ακριβώς όπως η εφηβεία.

Leave a Reply