Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ ΠΙΤΕΡ Χ. ΡΕΪΝΟΛΝΤΣ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ

Η τελεία, στο Bios, ήταν ένα από τα πρώτα θεατρικά έργα που είχα δει με τον γιο μου, το μακρινό πλέον 2011, όταν ήταν μόλις 3 ετών. Τότε ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τον Πίτερ Ρέινολντς και το έργο του. Στο βιβλίο, και στην αντίστοιχη παράσταση, πρωταγωνιστούσε η Λία, ένα κορίτσι που νόμιζε πως δεν μπορούσε να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της, όμως, είχε άλλη γνώμη. Και της ζήτησε να ξεκινήσει με μια τελεία. Μια απλή τελεία. “Βάλε την υπογραφή σου”, της είπε μετά. Και όλα άλλαξαν!

Μέσα από αυτή την πρωτότυπη ιστορία για το ταλέντο και τις ικανότητες που κρύβει ο καθένας μας, ο Ρέινολντς μίλησε και στην καρδιά μου και στην καρδιά των παιδιών μου. Γι’ αυτό και ενθουσιάστηκα όταν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο πήραν τα δικαιώματα των βιβλίων που έχει γράψει και εικονογραφήσει και έχουν εκδώσει ήδη επτά, μεταξύ των οποίων και ένα από τα ωραιότερα γιορτινά παραμύθια, Το μικρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Όμως, μια και είναι Ιούλιος, θα σας μιλήσω αναλυτικότερα για τα υπόλοιπα έξι, των οποίων ο κοινός παρονομαστής είναι η θετική αφήγηση και η ενδυνάμωση των εαυτών μας, ώστε να είμαστε καλά και εμείς και οι άλλοι και να βελτιώνουμε κάθε στιγμή τον κόσμο γύρω μας!

Πες κάτι!
Στο “Πες κάτι”, ο Πίτερ Ρέινολντς έρχεται να υπενθυμίσει στον καθένα μας ότι ο κόσμος χρειάζεται τη φωνή μας! Αν έχουμε μια καταπληκτική ιδέα… πρέπει να πούμε κάτι! Αν αντιληφθούμε μια αδικία… πρέπει να πούμε κάτι! Κάθε μέρα ο καθένας μας έχει την ευκαιρία να μιλήσει μέσα από την καρδιά του, να εκφραστεί, να πει κάτι με τη στάση του, µε τις πράξεις του, με τη φωνή του. Υπάρχουν τόσοι τρόποι να πούμε ποιοι είμαστε, τι σκεφτόμαστε, τι πιστεύουμε… Το βιβλίο αυτό ενθαρρύνει τους μικρούς αναγνώστες (και τους φροντιστές τους) να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους με τρόπο δημιουργικό, να την υψώσουν όσο πρέπει -όχι απαραίτητα φωνάζοντας, αλλά ακόμα και ψιθυρίζοντας-, για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Χαρούμενος ονειροπόλος
Σε πείσμα ενός κόσμου που μας παροτρύνει να καθόμαστε ήσυχα, να ακολουθούμε τους κανόνες, να ζωγραφίζουμε χωρίς να βγαίνουμε από το περιθώριο, να είμαστε συγκεντρωμένοι, ο Πίτερ Ρέινολντς στέκεται στην αξία όλων εκείνων των στιγμών που το μυαλό και το πνεύμα μας ταξιδεύουν ελεύθερα και αφηνόμαστε στις ονειροπολήσεις μας. Με το μοναδικό του στιλ, θυμίζει στους μικρούς αναγνώστες από 4 ετών (και στους μεγάλους, επαναλαμβάνω) πόσο σημαντικά είναι τα όνειρά μας και μας ενθαρρύνει να είμαστε ο εαυτός μας, να βρισκόμαστε σε επαφή με τη δημιουργική πλευρά μας και να μην πάψουμε ποτέ να ονειρευόμαστε! Δείτε εδώ και σχετικό φανταστικό εκπαιδευτικό υλικό!


Συλλέκτης λέξεων
Μερικοί άνθρωποι συλλέγουν γραμματόσημα. Μερικοί συλλέγουν νομίσματα. Μερικοί έργα τέχνης. Και ο Ζερόμ; Ο Ζερόμ συλλέγει λέξεις και αποφασίζει να τις μοιραστεί μαζί μας. Σ’ αυτή την τρυφερή και έξυπνη ιστορία για αναγνώστες από 4 ετών, ένα παιδί ανακαλύπτει τη μαγεία των λέξεων παντού γύρω του: μικρές και μεγάλες λέξεις, συνηθισμένες ή σπάνιες, γνωστές και άγνωστες. Λέξεις που ενώνουν, μεταμορφώνουν και εμψυχώνουν. Ένα πρωτότυπο παραμύθι για τη δύναμη που κρύβουν οι (υπέροχες) λέξεις και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν όταν τις μοιραζόμαστε με τον κόσμο με τον οποίο συνυπάρχουμε! Για το βιβλίο υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό, κολάζ λέξεων, κολάζ της φιλίας, και καρτέλες λέξεων.
Ξεκίνα με μια τελεία
Αν μπορείς να κάνεις μια τελεία, τότε είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις ένα δημιουργικό ταξίδι. Αντλώντας έμπνευση από το βιβλίο του Η τελεία που, όπως προαναφέρθηκε, τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό, ο Πίτερ Ρέινολντς ξεκινάει ζητώντας από τον αναγνώστη από 5 ετών να κάνει μόνο μια τελεία και να υπογράψει κάτω από αυτήν. Στις επόμενες σελίδες, τον ενθαρρύνει να δοκιμάσει παραλλαγές αυτής της τελείας: μεγάλες τελείες, μικρές τελείες, χρωματιστές τελείες, τελείες τοποθετημένες τακτικά ή σκόρπιες εδώ κι εκεί, τελείες φτιαγμένες με κάθε είδους υλικά. Έπειτα περνάει σε άλλες δραστηριότητες, προσπαθώντας να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την ανάγκη για τελειότητα, να χαλαρώσουμε, να οραματιστούμε, να αφεθούμε και έτσι να αφήσουμε να βγει η δημιουργικότητά μας. Είτε κάνουμε τα πρώτα μας δειλά βήματα είτε είμαστε πεπειραμένοι καλλιτέχνες που χρειαζόμαστε λίγη έμπνευση, αυτό το ημερολόγιο είναι για εμάς! [Μεγάλη ψυχοθεραπεία και για τους ενήλικους].

Ξεκίνα με μια λέξη
Το σημειωματάριο αυτό παρασέρνει κάθε αναγνώστη από 5 ετών να βρει τη δική του φωνή μέσα από ένα δημιουργικό ταξίδι αναζήτησης των λέξεων που εκφράζουν πιο σωστά όσα έχει στον νου και στην καρδιά του. Είτε είμαστε εκκολαπτόμενοι συγγραφείς είτε πεπειραμένοι τεχνίτες του λόγου, ο Πίτερ Ρέινολντς καταφέρνει να μας ωθήσει να συλλέξουμε λέξεις, να τις συνδυάσουμε με απρόσμενους τρόπους και να διαπιστώσουμε και μόνοι μας πώς γεννιούνται καινούριες ιδέες, ποιήματα, χαρακτήρες και ιστορίες. [Ομολογώ πως το συγκεκριμένο βιβλίο το “έκανα” εγώ και όχι τα παιδιά μου].

Να είσαι ο εαυτός σου
Γεννηθήκαμε για να γίνουμε τόσο πολλά πράγματα! Όπου κι αν μας οδηγήσει το ταξίδι μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε να είμαστε περίεργοι, να περιπετειώδεις, υπομονετικοί, γενναίοι, να δημιουργούμε δεσμούς, να είμαστε διαφορετικοί. Και πάνω απ’ όλα να είμαστε ο εαυτός μας. Στο τελευταίο του βιβλίο, για παιδιά από 4 ετών, ο Πίτερ Ρέινολντς, γράφει έναν ύμνο στην ατομικότητα, την επιμονή και την αξία τού να μένουμε πιστοί σε εμάς! Το σίγουρο είναι πως, ό,τι κι αν γίνει, θα έχουμε πάντοτε αγάπη.

Όλα τα βιβλία του Πίτερ Ρέινολντς κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή. Διαβάστε τα μαζί με τα παιδιά σας και βάλτε κι εσείς την υπογραφή σας στον κόσμο!

Leave a Reply