ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ Β: ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΜΕ

Η πολυπόθητη καθημερινότητα των παιδιών, η οποία έχει δρομολογηθεί ήδη εδώ και καιρό, ελπίζουμε όλοι ότι δε θα επηρεαστεί από ιώσεις και ιούς. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το “δίχτυ ασφάλειας” που προσέφεραν τα προληπτικά μέσα (μάσκες, αποστάσεις, απομόνωση) κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι πια εδώ για να μας προστατεύσει. Η απουσία μέτρων, σε συνδυασμό με το εμβολιαστικό κενό που προκάλεσε η πανδημία, ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες που διαπιστώνουν ότι επανεμφανίστηκε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και ύπουλη νόσος, η μηνιγγίτιδα Β. Αξιοσημείωτο είναι ότι ήδη στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2022 εμφανίστηκε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, και μάλιστα σε παιδί μικρότερο των 5 ετών, παρά την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που επικρατούσαν τότε. Όμως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Αγγλία παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε, λοιπόν, τα παιδιά μας από μια νόσο που μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε 1 στους 10 ασθενείς; Αρχικά ενημερωνόμαστε, σήμερα κιόλας, από τον παιδίατρο μας για την ασθένεια και τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β. Δεν το αναβάλλουμε, δεν αφήνουμε τα παιδιά μας εκτεθειμένα απέναντι σε μια τόσο επικίνδυνη νόσο, ειδικά από τη στιγμή που η επιστήμη μάς προσφέρει δοκιμασμένα, αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Ποιους προσβάλλει η μηνιγγίτιδα Β;
Να τονίσουμε ότι η νόσος δεν κάνει διακρίσεις. Προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες. Συγκεκριμένα, τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά σχεδόν εξίσου αυξημένος κίνδυνος προσβολής απειλεί και τους εφήβους, λόγω της κινητικότητάς τους. Η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα εντός ενός εικοσιτετράωρου και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στα 5 περιστατικά παρουσιάζουν πάρα πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.  

Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα Β;
Το βακτήριο Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη του αίματος που ονομάζεται μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία, είναι αυτό που προκαλεί τη μηνιγγίτιδα Β. Πώς μεταδίδεται; Πανεύκολα! Με τα σταγονίδια και το σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης έναν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι το φιλί, ο βήχας και το φτέρνισμα. Με άλλα λόγια, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Να υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ακόμη και άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι φορείς των επικίνδυνων βακτηρίων και τα τη μεταδώσουν σε άλλους. 

Μηνιγγίτιδα ΒΠοια είναι τα συμπτώματα;
Στα αρχικά στάδια τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που οι επιστήμονες αποκαλούν τη Μηνιγγίτιδα Β “ύπουλη” ασθένεια. Δημιουργείται, δηλαδή, μια εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που θα περάσει γρήγορα. Κι όμως, η εξέλιξη είναι ραγδαία: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, εμετός, καθώς και πιο ειδικά συμπτώματα όπως αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία και αιμορραγικό εξάνθημα κάνουν την εμφάνιση τους όσο η νόσος προχωρά. Δυστυχώς, η Μηνιγγίτιδα Β είναι τόσο απειλητική που ακόμα κι αν οι ασθενείς μεταφερθούν στο νοσοκομείο και τους χορηγηθεί ισχυρή αντιβίωση δεν διαφεύγουν απαραίτητα τον κίνδυνο θανάτου ή – στην καλύτερη περίπτωση–  σοβαρών και ισόβιων επιπλοκών, όπως ακρωτηριασμού άκρων, κώφωσης ακόμα και εγκεφαλικής παράλυσης.

Πρόληψη
Το μοναδικό όπλο έναντι της μηνιγγίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός, που μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών. Το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη νόσο, ενώ από το 2017 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι ειδικοί τονίζουν πως ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων της μηνιγγίτιδας είναι εξίσου σημαντικός, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από τη μηνιγγίτιδα Β, που αποτελεί και τη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών στη χώρα μας.
Μην το αναβάλλετε, λοιπόν, ούτε μια μέρα. Ρωτήστε σήμερα τον παιδίατρό σας για τη νόσο και για τον τρόπο πρόληψης, ενόψει των χειμωνιάτικων λοιμώξεων. Η νόσος προλαμβάνεται μόνο μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού, ενώ γονείς και παιδίατροι πρέπει να λειτουργήσουν με κοινό στόχο την πρόληψη για την καταπολέμησή της.

Leave a Reply