Γνωρίζετε ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη βελτίωση της μνήμης αλλά και για την ικανότητα μάθησης; Επίσης, ο ύπνος διευκολύνει την ανάλυση νέων αναμνήσεων, βοηθώντας τον εγκέφαλο στην επίλυση προβλημάτων. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να κοιμούνται αρκετά τα συγκεκριμένα χρόνια που το σώμα και το μυαλό τους μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί προβλήματα συγκέντρωσης, αδυναμία στη μνήμη, εκνευρισμό ακόμα και επιθετικότητα. Όταν ο ύπνος είναι ελλιπής, τα παιδιά τείνουν να είναι περισσότερο αδέξια, με πιο αργά αντανακλαστικά και αργή σκέψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στο σχολείο αλλά και το παιχνίδι.
Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα παιδί;
Οι ενδεδειγμένες ώρες ύπνου ανάλογα με την ηλικία είναι οι εξής:
0 – 3 μηνών | 14-17 |
4-11 μηνών | 12-15 |
1-2 ετών | 11-14 |
3-5 ετών | 10-13 |
6-13 ετών | 9-11 |
14-17 ετών | 8-10 |
Πώς επηρεάζεται ο ύπνος των παιδιών από την εαρινή αλλαγή ώρας;
Είναι σαφές ότι αφού τα παιδιά έχουν ανάγκη για περισσότερες ώρες ύπνου , δεν είναι εύκολο να ανεχτούν αλλαγές όπως οι ενήλικες. Η έλλειψη ακόμα και μίας ώρας ύπνου πραγματικά μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη συγκέντρωση, όρεξη και διάθεσή τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρουσιάζουν ένα είδος jet lag! Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να τα βοηθήσουμε;
Απλά βήματα για προσαρμογή στην εαρινή αλλαγή ώρας:
- σταδιακή προσαρμογή της ώρας ύπνου περίπου μία εβδομάδα προ της αλλαγής. Δηλαδή, βάζοντας το παιδί για ύπνο 10 λεπτά νωρίτερα κάθε νύχτα για 4- 6 βράδια μπορεί να βοηθήσει σε μια πιο ομαλή μετάβαση. Αν αυτό γίνει βαθμιαία τότε αποφεύγουμε το ξαφνικό σοκ του οργανισμού στην απότομη αλλαγή ώρας.
- προσπάθεια για αρκετό ύπνο τις προηγούμενες ημέρες, έτσι ώστε τα παιδιά να μην είναι εξαντλημένα όταν αλλάξει η ώρα.
- δημιουργία σκοτεινού δωματίου μετά την αλλαγή της ώρας. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που αυξάνεται το βράδυ καθώς πέφτει το σκοτάδι και βοηθάει στην πρόκληση ύπνου, ενώ μειώνεται στο φως αυξάνοντας την ικανότητα για αφύπνιση. Έτσι, κλείνοντας τις κουρτίνες στο παιδικό δωμάτιο μετά την αλλαγή ώρας και μην επιτρέποντας στο μωρό να δει το φως έξω, μπορούμε να το βοηθήσουμε να κοιμηθεί. Αυτό επιτυγχάνεται και με το κλείσιμο των ηλεκτρονικών συσκευών 30-60 λεπτά πριν από τον ύπνο γιατί ο υπολογιστής, η τηλεόραση και τα tablet μειώνουν τη διάρκεια, αλλά και την ποιότητα ύπνου.
- έκθεση στο φως νωρίς την ημέρα. Βγάλτε βόλτα τα παιδιά έξω το πρωί όσο το δυνατό περισσότερο ή αν αυτό είναι ανέφικτο, φροντίστε να υπάρχει αρκετό φως μέσα στο σπίτι.
- διατήρηση της ρουτίνας προ ύπνου. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις γνωστές συνήθειες πριν από τον ύπνο (ζεστό μπάνιο, διάβασμα βιβλίου), για να αντεπεξέλθει πιο εύκολα το μικρό παιδί στην αλλαγή.
- κατανόηση και μεγαλύτερη ανοχή. Τις ημέρες που ακολουθούν την αλλαγή ώρας το μικρό παιδί μπορεί να παρουσιάζει πιο έντονες εκρήξεις θυμού και βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη διάθεσή του. Η υποστήριξή μας θα το βοηθήσει να ξεπεράσει και αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Ο δικός μας ύπνος;
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε να φροντίζουμε και εμάς τους ίδιους. Η διαφορά στην ώρα μπορεί να επηρεάσει και τη δική μας διάθεση. Η ξεκούραση και ο καλός ύπνος είναι απαραίτητα για να μην είμαστε ευερέθιστοι απέναντι στα παιδιά μας.