Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα. Πάμε μαζί τους;

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια ΕλλάδαΗ Σοφία Αλεξίου τρελαίνεται για ταξίδια και βιβλία που στο μυαλό της είναι το ίδιο και το αυτό! Στις σπουδές της πήρε γερές δόσεις φιλοσοφίας, παιδαγωγικής και ψυχολογίας κι ασχολήθηκε με την εκπαίδευση όπου γνώρισε πολλά παιδιά και ένιωσε τυχερή. Κάποια χρόνια μετά δοκίμασε και τη δημοσιογραφία. Έγραψε για ταξίδια και πολιτιστικά δρώμενα σε εφημερίδες, site, κανάλια και περιοδικά (Καθημερινή, Αττικές Εκδόσεις, Popaganda, Art travel, Debop.gr, MTV Greece, Action 24, Rise TV κ.ά). Λατρεύει να περπατάει σε αφράτο χιόνι, να τρώει γρανίτες, να δίνει φιλιά στην κόρη της και να οργανώνει εκδρομές! Το 2022, σχεδίασε και υλοποίησε τις Αθηνοπεριπέτειες, μία σειρά εκπαιδευτικών περιπάτων που βασίζονται στον πρώτο ταξιδιωτικό της οδηγό «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μετά την επιτυχία τόσο του βιβλίου όσο και των προγραμμάτων, η Σοφία επανήλθε με έναν νέο ταξιδιωτικό οδηγό για παιδιά. Εδώ και λίγο καιρό «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα», μέσα από ένα εξίσου γοητευτικό κείμενο, εικονογραφημένο από τη Μάρω Αλεξάνδρου, που σου ανοίγει την όρεξη για νέες εκδρομές, νέα μέρη, νέες περιπέτειες! Πάμε να το γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από τη συζήτησή μας με τη συγγραφέα.

Σοφία ΑλεξίουΣοφία, καλησπέρα! Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου σου παιδικού βιβλίου «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύον στην Ελλάδα», ήρθε και η συνέχειά του: «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα». Σκόπευες εξ αρχής να δημιουργήσεις μια σειρά ταξιδιωτικών οδηγών για παιδιά ή πέτυχε το πρώτο πείραμα και έτσι έχουμε συνέχεια;

Η ιδέα και η πρόταση ήταν αυτή από την αρχή -ταξιδιωτικοί οδηγοί για παιδιά που θα μας ξεναγήσουν σε όλη την Ελλάδα. Από τη στιγμή που ξεκίνησα να γράφω το πρώτο βιβλίο είχα προετοιμάσει τα μέρη που ήθελα να μας ξεναγήσουν η Έλλη κι ο Ερμής σε όλα τα βιβλία που είχα στο μυαλό. Έφτιαξα χάρτες και σχεδιαγράμματα, όνειρα για τις βόλτες που θα έκανα με τα βιβλία μου στις περιοχές αυτές μαζί με τα παιδιά και τους γονείς και η περιπέτεια ξεκίνησε!

Για όσους και όσες δεν τους γνωρίζουν, μπορείς να μας συστήσεις την Έλλη και τον Ερμή; Α, και τον σκύλο τους, τον Ντίνο. Ποιοι είναι και πού ταξίδεψαν στο πρώτο σου βιβλίο;

Η Έλλη κι ο Ερμής είναι δυο παιδιά που τρελαίνονται για περιπέτειες. Αγαπούν την ιστορία, δεν χορταίνουν να εξερευνούν μνημεία και η φύση είναι το πιο αγαπημένο τους καταφύγιο. Είναι η κόρη μου, ο ανιψιός μου, οι φίλοι τους… παιδιά που αγαπούν να απολαμβάνουν τις απλές χαρές της ζωής, να ψάχνουν την ευτυχία στα ηλιοβασιλέματα, στις βουτιές με φίλους, στη φύση. Η ‘Ελλη κι ο Ερμής μας παίρνουν μαζί στα ταξίδια τους και μας δίνουν γεωγραφικές, λαογραφικές, ιστορικές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές γνώσεις μέσα από πολύχρωμες εικόνες για τα μέρη θησαυρούς που έχουμε στην Ελλάδα. Παράλληλα μας συστήνουν με τρόπο απλό και κατανοητό έννοιες όπως είναι ο πολιτισμός, η διαφορετικότητα, το κάλλος, αρχαίες και σύγχρονες σοφίες, μνημεία καθώς και σπάνια ζώα και φυτά που συνάντησαν στο δρόμο τους. Παρέα τους έχουν πάντα, τον Ντίνο, ένα σκύλο οικολόγο που μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την ισορροπία της φύσης και την ευημερία όλων των πλασμάτων. Στο πρώτο βιβλίο, με αφετηρία την Αθήνα οι ήρωες μας ξεναγούν στα μνημεία της πόλης και τα ταξίδια συνεχίζουν στο Σούνιο, στην Αίγινα, στις Σπέτσες, στην Ύδρα, στο Ναύπλιο, στην Επίδαυρο, στις Μυκήνες, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Μονεμβασιά , στην Κρήτη και σε άλλα μέρη με ανεκτίμητες ομορφιές φυσικές και πολιτισμικές.

Σε ποια μέρη ταξιδεύουν οι μικροί μας φίλοι σε αυτό το βιβλίο;

Στο δεύτερο βιβλίο οι μικροί μας φίλοι μας ταξιδεύουν στη Μακεδονία και τη Θράκη με αφετηρία τον Όλυμπο! Βεργίνα, Πρέσπες, Καστοριά, Νυμφαίο, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αμφίπολη, Ξάνθη, Πόρτο Λάγος, Σουφλί και Σαμοθράκη κι άλλα τόσα πανέμορφα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς εξερευνώντας την Ελλάδα.

Μμμ, έχω πάει Πρέσπες, Καστοριά, Νυυμφαίο, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. Έχω ακόμα επιλογές. Θα έλεγα χαλαρά ως πρώτη τη Σαμοθράκη, αν και για φέτος το βλέπω δύσκολο. Ποια είναι η δική σου αγαπημένη εκδρομή από αυτές που προτείνεις. Και για ποιους λόγους;

Όλες οι περιοχές του βιβλίου έχουν τόσα να μας διηγηθούν αλλά αν έπρεπε να διαλέξω μία, ενόψει καλοκαιριού, κι εγώ θα διάλεγα τη Σαμοθράκη. Ένα νησί αλλιώτικο, με άγρια ομορφιά, πράσινες πλαγιές, βουνό για ορειβασία και καταρράκτες  που αναζωογονούν μάτια, σώμα και ψυχή. Έχει μία αίσθηση ελευθερίας το μέρος αυτό, παραλίες με βότσαλα, φυσικές πισίνες χωρίς να λείπουν και οι αμμουδιές. Έχει το Σάος για εξερεύνηση και μία ενέργεια μυστικιστική που μπλέκει με την ιστορία του καθώς εκεί βρέθηκε το Ιερό των Μεγάλων Θεών καθώς και τα τρία αγάλματα της Φτερωτής Νίκης. Είναι εντυπωσιακό και συγκινητικό πόσους θησαυρούς είχαν τα νησιά της Ελλάδας και πώς απομακρύνθηκαν βίαια από την πατρίδα τους. Ένα νησί που δεν θα σε γοητεύσει κυκλαδίτικα με λευκά σπιτάκια και ξερά βουνά μα με πράσινο, φύση ακατέργαστη και ταξίδι στην ιστορία, σαν να επιστρέφεις στο παρελθόν με μηχανή του χρόνου.

Δίνεις μεγάλη σημασία στην ιστορία των περιοχών που ταξιδεύουν η Έλλη και ο Ερμής. Τι θέλεις να πετύχεις μέσα από αυτό;

Μικρή διάβαζα ιστορία και γεωγραφία και ο τρόπος που μου είχαν συστηθεί τα μαθήματα αυτά ήταν κάτι το καταναγκαστικό. Παπαγαλία και άγχος μην χαθεί κάποια λέξη, χρονολογία, τίτλος και διάβασμα ξανά και ξανά, δεν έβρισκα μεγάλο νόημα στη διαδικασία αυτή. Όμως κάθε φορά που ταξιδεύαμε με τους γονείς ήταν σαν να έχω οδηγούς που με ξεναγούν στα μνημεία, ανατρέχοντας στην ιστορία, στις αναμνήσεις και εμπειρίες τους μα και στην γεωγραφία κάθε περιοχής. Μας το έκαναν σαν παιχνίδι και ήταν πολύ διασκεδαστικό. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος μου και σαν φιλόλογος, τα χρόνια που δίδασκα αλλά και στη συνέχεια γράφοντας τα βιβλία αυτά. Να χαρίσω στα παιδιά μία άλλη οπτική, έναν άλλο τρόπο να μάθουν, να ενδιαφερθούν, μία περιπέτεια με γεωγραφική συνέχεια και ιστορικές αναφορές. Μέσα στα βιβλία αυτά έπειτα από διάβασμα, πηγές, κριτικό διαχωρισμό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία ιστορία που θα απευθύνεται σε παιδιά, προέκυψε η Έλλη κι ο Ερμής και τα ταξιδάκια τους. Ήθελα να δώσω στην κόρη μου και σε όλα τα παιδιά ένα βιβλίο για να μας ταξιδέψουν εκείνα σε όσα έχουν ονειρευτεί, να γίνουν τα παιδιά οι ξεναγοί και μέσα από την ανάγνωση και την εξερεύνηση να μάθουν βιωματικά. Να καταλάβουν πως η ιστορία δεν είναι αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών μα κάτι απίστευτα μαγικό που ενώνει το παρελθόν με το σήμερα, που μπορεί να προβλέψει με τους κύκλους της ακόμη και να αποτρέψει κακοτοπιές στο μέλλον, ένα εργαλείο για να μάθεις ποιος είσαι, για να νιώσεις τις ρίζες σου, να αναγνωρίσεις τα χαρακτηριστικά, να μελετήσεις κουλτούρες και άλλα τόσα πολλά που μπορούν να σε ωριμάσουν, να σου ανοίξουν ορίζοντες. Αυτό είναι το όνειρο να αγαπήσουν τα παιδιά, το διάβασμα, την ιστορία, τη γεωγραφία, τα έθιμα και τις παραδόσεις όχι ακολουθώντας τα επειδή πρέπει μα κατανοώντας πως είναι κι εκείνα συνεχιστές μίας ιστορίας γοητευτικής, αλλόκοτης πότε βάναυσης πότε μεγαλειώδους, να νιώσουν μέρος του κόσμου αυτού. Σου δίνει άλλη προσέγγιση για τη ζωή η συνειδητοποίηση αυτή και την αίσθηση πως είσαι κομμάτι ενός μεγάλου κόσμου.

Ποια είναι η θέση του φυσικού τοπίου μέσα στους οδηγούς σου; Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά της πόλης, ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη φύση;

Τα φυσικά τοπία και μέρη που αξίζει να επισκεφτεί κανείς μέσα στην πόλη αλλά και εκτός έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα βιβλία αυτά. Τα πολιτιστικά μνημεία είναι εξίσου σπουδαία με τα φυσικά για την Έλλη, τον Ερμή, τον Ντίνο και αξίζουν τον ίδιο σεβασμό. Φυσικά μπορούν να εκπαιδευτούν τα παιδιά να αγαπήσουν και να σεβαστούν τη φύση και τις ισορροπίες της. Μέσα στις σελίδες έχω προσθέσει διάφορες σκέψεις για να βοηθήσουν το περιβάλλον κι εκείνα όπως μπορούν, μα και στις ξεναγήσεις μας στις Αθηνοπεριπέτειες μιλάμε για τη σπουδαιότητα του νερού και των δέντρων τόσο στο αστικό τοπίο όσο και σε εξοχικούς προορισμούς. Μέσα στο σπίτι μας με απλές κινήσεις, όπως  το να φροντίζουμε να μην σπαταλάμε το νερό, αφήνοντας βρύσες να τρέχουν, τραβώντας καζανάκια αλόγιστα, πλένοντας αυτοκίνητα με λάστιχα κλπ αλλά και με μικρές κινήσεις καλοσύνης απέναντι στα πλάσματα που μας περιβάλλουν, όπως βάζοντας ένα πιατάκι με νερό για τις μέλισσες στο μπαλκόνι, λουλούδια στις γλαστρούλες μας και άλλα τέτοια απλά που κάνουν τη διαφορά. Τώρα έξω από τα σπίτια μας, αυτό που τους ανοίγει ορίζοντες είναι οι εκδρομές, η άμεση επαφή με τη φύση και επίσης η συμπεριφορά μας για να κρατήσουμε τις πολύτιμες ισορροπίες, χωρίς να κάνουμε καταστροφές μικρές ή μεγάλες αφήνοντας σκουπίδια, ταΐζοντας τα άγρια ζώα, ξεριζώνοντας τα δέντρα. Είναι πολύπλευρο το θέμα και έχει τόσα μέτωπα. Όρεξη να έχεις να καθοδηγείς τα παιδιά. Αν και πλέον δεν είναι θέμα πολυτέλειας μα επιτακτική ανάγκη να μάθουν να σέβονται τον πλανήτη αυτό. Οι γενιές μας δεν το φρόντισαν και τώρα έχει προχωρήσει μία αντίστροφη μέτρηση κλιματικής αλλαγής που κανείς δεν ξέρει που μας οδηγεί. Η φύση λοιπόν πρέπει σε κάθε κίνησή μας πλέον να πρωταγωνιστεί.

Θεωρείς τα βιβλία σου μάλλον εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά;

Θέλω να πιστεύω πως είναι και τα δύο. Πως τα παιδιά διασκεδάζουν μαθαίνοντας άλλωστε η φύση των παιδιών είναι από τότε που γεννιούνται εξερευνητική, θέλουν να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, τους αρέσει να απαντάμε στα γιατί. Η αγάπη τους στην εξερεύνηση και στη μάθηση αρχίζει να κλονίζεται όταν γίνεται καταναγκαστική.

Πώς συνεργαστήκατε με την εικονογράφο Μάρω Αλεξάνδρου, για την ολοκλήρωση αυτού του ταξιδιωτικού οδηγού;

Η συνεργασία μας με την Μάρω ήταν υπέροχη, ό,τι ακριβώς είχα ονειρευτεί και ακόμη πιο πολύ. Ήμασταν σε καθημερινή επαφή και μοιραζόμουν μαζί της όλες τις εικόνες που ήθελα να μπουν στο βιβλίο αυτό, αντικείμενα, ήρωες, θεοί, χρώματα, ιστορίες, μικρές εικόνες που ξεπρόβαλλαν στο μυαλό μου, όλα η Μάρω τα έφερε στη ζωή, η δουλειά της ήταν φανταστική, σεβάστηκε κάθε λεπτομέρεια και κάθε σαλόνι που τελείωνε ήταν μοναδικό, δεν χόρταινα να το βλέπω, να χαμογελώ, είμαι ευγνώμων στη Δομινίκη Σάνδη που μας έφερε σε επαφή, ήταν η τέλεια επιλογή. Εύχομαι να σας ταξιδέψουμε μαζί παντού!

Μίλησέ μας για τις «Αθηνοπεριπέτειες», το πρόγραμμα που σχεδίασες και υλοποιείς, πατώντας πάνω στο πρώτο σου βιβλίο. Σκέφτεσαι να ετοιμάσεις και κάτι αντίστοιχο για τη Θεσσαλονίκη ή για άλλους βόρειους προορισμούς;

Οι Αθηνοπεριπέτειες είναι εκπαιδευτικοί περίπατοι με οδηγό το πρώτο βιβλίο μου «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα». Συνδυάζουν την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και την επαφή με τη φύση. Είναι ο τρόπος μου για να ξεναγήσω τα παιδιά σε μία από τις πιο όμορφες πλευρές της Αθήνας. Η κάθε εξόρμηση διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια και πραγματοποιείται σε συνεργασία με ξεναγούς ενώ στο τέλος τους έχω οργανώσει ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης, με δώρα για όλους τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες που δίνονται από τους χορηγούς της δράσης! Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπεις πως κάτι που δημιουργείς με αγάπη αγκαλιάζεται από πολιτιστικούς φορείς και εταιρίες που μας δίνουν απλόχερα δώρα για τα παιδιά όπως το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, το μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, ο Ελληνικός Κόσμος, το Μέγαρο Μουσικής και η Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, η Playmobil, η As Toys και τα Public stores. Η πιο συγκινητική στήριξη, όμως, κίνητρο για να συνεχίσουμε είναι οι αντιδράσεις των παιδιών και των γονιών/συνοδών που συμμετέχουν στις Αθηνοπεριπέτειές μας. Είναι ένα πρόγραμμα που οραματίζομαι να βοηθήσει τα παιδιά να νιώσουν πώς γεμίζει η ψυχή όταν εξερευνάς τον κόσμο. Και παράλληλα να διαπιστώσουν πως «ιστορία» δε σημαίνει να αποστηθίζεις ονόματα και ημερομηνίες αλλά να είσαι δίπλα σε ιστορικά μονοπάτια, μαθαίνοντας για τους θησαυρούς του παρελθόντος. Να βιώνεις σε πραγματικό χρόνο την πολύτιμη αύρα, την ενέργειά τους, να ανακαλύπτεις πραγματικά την αξία τους με όλες τις αισθήσεις!
Πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή και καθημερινές σαν σχολικές εκδρομές κατόπιν συνεννόησης με τα σχολεία αλλά και σαν παιδικά πάρτι. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 2 ώρες με στάσεις. Στον περίπατο μπορούν να συμμετέχουν παιδιά 5- 10 ετών, τα οποία πρέπει πάντοτε να συνοδεύονται από γονείς, δασκάλους ή ενήλικες συνοδούς. Για να μάθετε περισσότερα μπορείτε να μπείτε στο athinoperipeteies.gr και sofiaalexiou.gr . Επόμενος στόχος είναι να προσθέσω μία καινούργια διαδρομή στην Αθήνα που έχω ήδη στα σκαριά και να «χαράξω» μία περιπέτεια στη Θεσσαλονίκη και στους θησαυρούς της.

Τι θα σύστηνες στους γονείς που φοβούνται να ταξιδέψουν με μικρά παιδιά, μήπως τα ταλαιπωρήσουν ή τα κουράσουν και τελικά δεν περάσουν όλοι καλά;

Είναι λογικό να υπάρχει φόβος στην αλλαγή γιατί τα ταξίδια φέρνουν πολλές από δαύτες, αλλαγή προγράμματος, φαγητών, ύπνου και όλα εξαρτώνται από τι μπορεί να αντέξει κανείς. Άλλοι είναι χαλαροί άλλοι το βλέπουν βουνό να ταξιδέψουν με παιδί και το μόνο σίγουρο είναι πως είναι πολύ πιο κουραστικό από το να κάτσεις σπιτάκι με τις ανέσεις σου. Όμως τα ταξίδια είναι ικανά να διαμορφώσουν τον εγκέφαλο, να δώσουν ερεθίσματα στα παιδιά ώστε να αναπτυχθούν κινησιακά, εγκεφαλικά, κοινωνικά να μάθουν να προσαρμόζονται, γνωρίζοντας καινούργιους κόσμους και περιβάλλοντα, νέες προκλήσεις και προσωπικότητες, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο είδη νοημοσύνης χρήσιμα για τη ζωή. Σταματούν να φοβούνται τόσο το άγνωστο, βγαίνουν από τον μικρόκοσμό τους και αντιλαμβάνονται βιωματικά την απεραντοσύνη του κόσμου, αποδυναμώνοντας τον εγωκεντρισμό. Αποκομίζουν τόσα από τις εκδρομές μα πιο ανεκτίμητες είναι οι αναμνήσεις που δημιουργούμε μαζί τους στα ταξίδια αυτά. Η παιδικότητά και ο ενθουσιασμός τους μας κάνουν να νιώθουμε πιο ζωντανοί, να ξανανακαλύπτουμε τον κόσμο μέσα από τη μοναδική τους οπτική. Οργάνωση θέλει και φυσικά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι και χρονοδιαγράμματα π.χ με μικρά παιδιά θα ήταν ταλαιπωρία να οργανώσεις ένα πρόγραμμα roadtrip όπου καθημερινά θα οδηγείς σε νέους προορισμούς χωρίς διανυκτέρευση. Στα ταξίδια με τα παιδιά κινείσαι με βάση τις ανάγκες που έχει το παιδί και τους ρυθμούς του όχι με άγχος αλλά με ρεαλισμό. Θέλει να είσαι προετοιμασμένος πως δεν θα περάσεις όπως παλιά, όχι σαν συμβιβασμό αλλά ωρίμανση, να πεις εντάξει δεν θα φάει ό,τι τρώει στο σπίτι αλλά ό,τι καλύτερο θα βρούμε εκεί, θα κοιμηθεί στο αυτοκίνητο, θα γκρινιάξει, θα κουραστεί, παιδί είναι. Μα πόσο τέλειο θα είναι να του δείξεις με αγάπη τι θα πει να ταξιδεύεις, να είσαι ελεύθερος, να περνάς χρόνο στη φύση, να μαζεύεις εικόνες, πόσο ανεκτίμητη εμπειρία για να τη ζήσετε μαζί… Όλα γράφονται μέσα στην ψυχή, σαν βιώματα και διαμορφώνουν την πορεία μας.

Έχεις κατά νου πού θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν η Έλλη και ο Ερμής; Με άλλα λόγια, ένα spoiler για το επόμενο βιβλίο σου…

Το σίγουρο είναι πως έχουν βάλει πλώρη για βουτιές σε θάλασσες μοναδικές, μα δεν θα λείπουν και οι βόλτες στα βουνά. Θέλω τα παιδιά να χαρτογραφήσουν την Ελλάδα και να το απολαμβάνουν σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθώ!

Τέλος, ποιο είναι το πιο αγαπημένο ταξίδι που έχεις κάνει ως τώρα και ποιο είναι αυτό που επιθυμείς, αλλά δεν έχεις υλοποιήσει ακόμα;

Το αγαπημένο μου ταξίδι μέχρι τώρα είναι στην Καστοριά, έχει τέτοια μαγεία αυτό το μέρος, η λίμνη, η ενέργεια της παλιάς Πόλης, το σπήλαιο και η επίσκεψη στο Δισπηλιό άνοιξη με τα πάντα ανθισμένα γύρω σου ή χειμώνας με τη λίμνη παγωμένη, είναι ένα θέαμα μοναδικό. Το ταξίδι που δεν έχω κάνει ακόμη και θέλω πολύ είναι η Αστυπάλαια, ένα νησί που έχω ακούσει πως είναι πανέμορφο, ήρεμο με μαγευτικά νερά, σαν επίγειος παράδεισος κι ανυπομονώ να το ανακαλύψουμε με την κόρη μας μαζί!

Α, η Καστοριά ήταν η πιο πρόσφατη μακρινή μας απόσταση, τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν! Και ήταν χειμώνας με ανοιξιάτικο καιρό. Τη συστήνω ανεπιφύλακτα κι εγώ. Και την Αστυπάλαια συστήνω, αν και έχω χρόοοονια να πάω! Εύχομαι να την επισκεφτείτε κι εσείς σύντομα! Ευχαριστούμε για όλες τις πληροφορίες που μας έδωσες, καλοτάξιδο και το νέο βιβλίο, καλοτάξιδοι και όλοι μας οι αναγνώστες τώρα το καλοκαίρι!

Καλό καλοκαίρι και από εμένα!

Τα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα της Σοφίας Αλεξίου υλοποιούνται σε δημοτικά σχολεία, δημοτικές βιβλιοθήκες και μουσεία. Για περισσότερες πληροφορίες μπες στο athinoperipeteies.gr κι αν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί της, μπορείς να στείλεις μήνυμα στο blog της Mom And The City στο debop.gr. Θα χαρεί πολύ να ακούσει τις ιδέες σου!Το βιβλίο της Σοφίας Αλεξίου Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Leave a Reply