Η ΙΖΑΜΠΕΛ ΦΙΛΙΟΖΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ιζαμπέλ Φιλιοζά«Συχνά με ρωτούν ποια εργαλεία χρησιμοποιώ στη θεραπεία. Προτιμώ ό,τι βοηθά σε μια συναισθηματική αποφόρτιση καθώς το φυσικό συναίσθημα είναι απλό και όμορφο», έχει δηλώσει η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας των βιβλίων Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων Ιζαμπέλ Φιλιοζά. Πράγματι, αρκεί να ξεφυλλίσει κάποιος τα βιβλία της συγκεκριμένης σειράς, που μόλις κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος σε μετάφραση της Πελιώς Παπαδιά, για να διαπιστώσει πως το συναίσθημα ανακαλύπτεται, εκφράζεται, γίνεται παιχνίδι! Ποια είναι όμως η Ιζαμπέλ Φιλιοζά, η οποία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητα της Θετικής Γονεϊκότητας στη Γαλλία;

Η Ιζαμπέλ Φιλιοζά γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1957 στο Παρίσι. Κόρη ψυχολόγου και ψυχαναλύτριας, από μικρό παιδί ασχολήθηκε με τον κόσμο των συναισθημάτων. Οι σπουδές στην ψυχολογία ήταν μια φυσική συνέχεια για τη Φιλιοζά, έτσι, ολοκληρώνοντας τις σπουδές και την εκπαίδευση της στο Πανεπιστήμιο Paris V–René Descartes αλλά και σε ιδρύματα σε διάφορες χώρες του κόσμου, έγινε ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση στην ανθρωπιστική προσέγγιση της ψυχολογίας. Από το 1981, διοργανώνει και συμμετέχει σε συνέδρια ψυχολογίας που απευθύνονται σε επαγγελματίες αλλά και γονείς στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Από το 1982 ως το 2018, εργάστηκε σαν ανεξάρτητη ψυχοθεραπεύτρια. Για περισσότερα από 25 χρόνια, συμμετέχει στην εκπαίδευση επαγγελματιών σε διάφορους τομείς, όπως νοσοκομεία, αλλά και τράπεζες, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 2006, δημιούργησε το EIREM, Ecole des Intelligences Relationnelle et Emotionnelle, όπου συμμετείχε στην εκπαίδευση επαγγελματιών αλλά και ψυχοθεραπευτών πάνω στην προσέγγιση που ανέπτυξε: Την Ολοκληρωμένη Εμπαθητική Προσέγγιση. Το 2015 δημιούργησε τα Εργαστήρια Φιλιοζά: εργαστήρια που απευθύνονται στους γονείς αλλά και επαγγελματίες που ασχολούνται με τα παιδιά για την καλύτερη κατανόηση των παιδιών (εμπαθητική προσέγγιση). Παράλληλα, έχει συγγράψει 40 βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε 28 γλώσσες με κύρια θέματα τα συναισθήματα, τις ανθρώπινες σχέσεις καθώς και τη συμβουλευτική σε γονείς. Το πρώτο βιβλίο μαζί με την Hélène Roubeix εκδόθηκε το 1988 με τον τίτλο Le corps messager. Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις JC Lattès, Nathan, Hemma σαν διευθύντρια σειρών. Οι αναγνώστες των βιβλίων της γνωρίζουν τη σημασία που δίνει στη Σχέση, τη Σχέση γονέα-παιδιού, ή τη Σχέση του ζευγαριού, με τον εαυτό μας, τους φίλους μας, τους συναδέλφους μας. Η επαφή με τους άλλους είναι πολύ σημαντική αν και μερικές φορές είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ίδια «Η δέσμευσή μου για τη μη-βία, η βουδιστική φιλοσοφία μου, αλλά και οι ρίζες μου στην ανθρωπιστική ψυχολογία έχουν τροφοδοτήσει την προσέγγιση που έχω απέναντι στις σχέσεις». Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητα της Θετικής Γονεϊκότητας στη Γαλλία και για τον λόγο αυτό ορκίστηκε αντιπρόεδρος της Επιτροπής «Οι 1000 Πρώτες Ημέρες», που η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν λάνσαρε στη Γαλλία το 2019. Σκοπός της επιτροπής είναι να κάνει προτάσεις γύρω από διαφορετικά ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη των παιδιών τις πρώτες 1000 ημέρες της ζωής τους: η γονεϊκή άδεια, τα μοντέλα φύλαξης (μπέιμπι σίτινγκ), η ενδοσχολική βία κ.τ.λ.


Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι πολύ εντυπωσιακά, άλλα ποια λόγια θα επέλεγε η ίδια η Ιζαμπέλ Φιλιοζά για να περιγράψει το έργο της; «Στα βιβλία μου, στα άρθρα, ή στις ζωντανές παρουσιάσεις μου, προσπαθώ να εκλαϊκεύσω τις έννοιες της νευροεπιστήμης καθώς και τις έρευνες της ψυχολογίας και της ψυχοκοινωνιολογίας για να τις καταστήσω προσβάσιμες σε όλους. Αποστολή μου είναι να τροφοδοτήσω και να εξελίξω τη συναισθηματική και σχεσιακή νοημοσύνη με σκοπό να μειωθεί η βία στις ανθρώπινες σχέσεις. Κανένας γονέας δεν επιθυμεί να είναι βίαιος απέναντι στο παιδί του. Η δουλειά μου επικεντρώνεται να προσφέρω στους γονείς εναλλακτικές ώστε να γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους. Τα παιδιά σήμερα διαφέρουν από τα παιδιά του παρελθόντος και οι διαδικασίες οφείλουν να προσαρμοστούν με την ενσωμάτωση των πιο πρόσφατων επιστημονικών πληροφοριών.»

Από το βιβλίο ΦΟΒΟΙ της σειράς Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων

Για να ζούμε πιο ευτυχισμένοι με τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους γύρω μας, η Ιζαμπέλ Φιλιοζά μας προτείνει:
Να έχουμε μεγαλύτερη συναίσθηση και κατανόηση του εαυτού μας
Να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας καθημερινά
Να θεραπεύουμε τις πληγές μας
Να μάθουμε να ακούμε τους άλλους
Να υιοθετήσουμε τη μη βίαιη επίλυση προβλημάτων
Να επιδιώκουμε την εποικοδομητική επικοινωνία
… και κυρίως: να υπηρετούμε την ενσυναίσθηση και τη διαδραστικότητα.
«Για εμένα η ψυχοθεραπεία δεν αφορά μονάχα στην ίαση ή αντιμετώπιση μιας φοβίας ή στην επιτυχία μιας σχέσης, αλλά η καλλιέργεια των ψυχοκοινωνιολογικών ικανοτήτων. Ο άνθρωπος είναι χαρούμενος όταν βρίσκει τη θέση του στη ζωή και στον κόσμο του», δηλώνει η σπουδαία ψυχοθεραπεύτρια και μας εμπνέει να κάνουμε τις πρώτες σημειώσεις μας στα σημειωματάρια των συναισθημάτων.

Λίγα λόγια για τη σειρά Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων: Τα παιδιά έχουν μια πλούσια συναισθηματική ζωή και, καθώς ο εγκέφαλός τους είναι ακόμα σε ανάπτυξη, πολύ συχνά… ξεχειλίζει. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τα καθοδηγήσουμε; Η απάντηση έρχεται μέσα από την παιδική σειρά βιβλίων Τα σημειωματάρια των συναισθημάτων, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μετάφραση της Πελιώς Παπαδιά. Η διακεκριμένη ψυχοθεραπεύτρια Ιζαμπέλ Φιλιοζά μιλάει απευθείας στα παιδιά, αλλά παράλληλα και στους γονείς: κάθε βιβλίο της σειράς είναι γεμάτο με άμεσες, πρωτότυπες και διασκεδαστικές δραστηριότητες για το παιδί, ενώ στο τέλος του υπάρχει ξεχωριστό παράρτημα για τους γονείς, με πολύτιμες συμβουλές και απαντήσεις σε διάφορες και σε αρκετές περιπτώσεις «δύσκολες» ερωτήσεις. Η νέα αυτή σειρά βιβλίων για παιδιά 5 έως 12 ετών είναι σχεδιασμένη με βάση τη γνώση ότι η αποδοχή και η ήρεμη αντιμετώπιση, η τρυφερότητα και η επικέντρωση στα συναισθήματα ενός παιδιού το βοηθούν να καλλιεργήσει ικανότητες ρύθμισής τους. Η παρουσία, οι λέξεις και η συμπεριφορά του γονιού βοηθούν το παιδί να αναπτύξει τα νευρωνικά κυκλώματά του, κάτι που θα του επιτρέψει να ρυθμίζει τις παρορμήσεις και τη συναισθηματική του αντιδραστικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς πραγματεύονται την Αυτοπεποίθηση, τον Φόβο και τη Φιλία.

Leave a Reply