ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΤΡΟΜΗΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ-40 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ

Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσιαΙστορίες για ατρόμητα κορίτσια. 40 μοναδικές Ελληνίδες. Αυτή τη στιγμή, έχω το βιβλίο δίπλα μου, το ξεφυλλίζω, το χαζεύω και πραγματικά είμαι χαρούμενη που η Κατερίνα Σχινά και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος προχώρησαν στην έκδοσή του. Και κρατώ στα χέρια μου το καλύτερο δώρο γενεθλίων για την κόρη μου. Διαβάζω στο οπισθόφυλλο:

Δεν υπάρχουν δυσκολίες όταν θέλεις κάτι με όλη σου την καρδιά.
Δεν υπάρχουν εμπόδια που δεν μπορείς να ξεπεράσεις όταν λαχταράς να γίνεις η καλύτερη σ’ αυτό που αγαπάς.
Οι ιστορίες σαράντα μοναδικών Ελληνίδων που αψήφησαν τις δυσκολίες, δείχνουν και σε σένα τον δρόμο.
Μη δειλιάζεις, μη συμβιβάζεσαι. 
Δείξε τόλμη και αφοσίωση σ’ έναν σκοπό και θα τα καταφέρεις.
Σαράντα συναρπαστικές ιστορίες για πραγματικά ατρόμητα κορίτσια.

Σαράντα ξεχωριστές Ελληνίδες-πρότυπα ζωής προτείνει το βιβλίο Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια: 40 μοναδικές Ελληνίδες. Επιστήμονες, καλλιτέχνιδες, λογοτέχνες, αγωνίστριες της ελευθερίας, αθλήτριες, πολιτικοί που διακρίθηκαν μέσα στην ιστορία της αρχαίας, αλλά ιδίως της σύγχρονης Ελλάδας. Από την Καλλιπάτειρα, αθλήτρια και μητέρα Ολυμπιονικών, ως την αγωνίστρια του ’21 Μαντώ Μαυρογένους, από την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη ως την παιδαγωγό Ρόζα Ιμβριώτη, από την αξεπέραστη σοπράνο Μαρία Κάλλας ως τη διάσημη ηθοποιό Κατίνα Παξινού, από την Αγνοδίκη, την πρώτη γιατρό της αρχαιότητας, ως την πρώτη φεμινίστρια Αύρα Θεοδωροπούλου (και άλλες που δεν σας λέω, για να σπεύσετε στο βιβλιοπωλείο να τις αναζητήσετε), γυναίκες που πάλεψαν για τους στόχους τους και έμειναν ονομαστές για το έργο τους θα εμπνεύσουν τις μικρές αναγνώστριες και θα γοητεύσουν τους μικρούς αναγνώστες. Και θα μας δώσουν τροφή για σκέψη και πολλές συζητήσεις.

αγνοδικη

Οι ζωές τους παρουσιάζονται με σύντομα κείμενα, γραμμένα από την Κατερίνα Σχινά, σαν μικρά, όμορφα παραμύθια. Τις Ιστορίες για ατρόμητα κορίτσια συνοδεύουν τα πορτρέτα των ηρωίδων, φιλοτεχνημένα από 16 γνωστούς Έλληνες εικονογράφους, που αποδίδουν, με το ιδιαίτερο εικαστικό του ύφος ο καθένας, το πνεύμα και τη δυναμική προσωπικότητα αυτών των ασυμβίβαστων Ελληνίδων. Οι Μυρτώ Δεληβοριά, Polkadot Design, Σάντρα Ελευθερίου, Ναταλία Καπατσούλια, Μιχάλης Καζάζης, Μάρια Μπαχά,Ίρις Σαμαρτζή, Ντανιέλα Σταματιάδη, Σοφία Τουλιάτου, Κατερίνα Χαδουλού, Φωτεινή Τίκκου, Πέτρος Μπουλούμπασης, Κώστας Θεοχάρης, Μαργαρίτα Τζαννέτου και Αχιλλέας Ραζής έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα στο να δημιουργηθεί ένα διαχρονικό βιβλίο-κόσμημα για κάθε παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη.

καλλας

Το ύφος της αφήγησης και η ποικιλία της έξοχης εικονογράφησης συμβάλλουν στη δημιουργία ενός βιβλίου που διαπαιδαγωγεί τα παιδιά ιστορικά, κοινωνικά, πολιτικά και βέβαια αισθητικά. Ενός βιβλίο, το οποίο, φυσικά, έχει να θυμίσει και να διδάξει πολλά και σε εμάς τους γονείς. Ας το απολαύσουμε μαζί με τα παιδιά μας και ας εμπεδώσουμε μέσα από αυτό πως ο ηρωισμός, η αυτοθυσία, η γνώση, η προσπάθεια, η έμπνευση είναι εκείνα που δίνουν πραγματικό νόημα και απόλαυση στη ζωή. Το σημαντικότερο ατού του βιβλίου είναι ότι θεμελιώνει την έννοια της ισότητας μέσα από παραδείγματα γυναικών, οι οποίες μεγαλούργησαν υπερβαίνοντας τους περιορισμούς του φύλου τους και της πατριαρχίας, απτόητες από τις δυσκολίες και ανένδοτες στην επιδίωξη των στόχων τους. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες και σελίδες επί σελίδων για το βιβλίο αυτό. Αλλά σας αφήνω να ανακαλύψετε μόνοι σας τη μαγεία του.

Το μόνο που έχω να πω κλείνοντας είναι ότι οι εκδόσεις Παπαδόπουλος (που φυσικά είναι πασίγνωστες για τα εξαιρετικά τους παραμύθια, τα οποία λατρεύουμε) έρχονται, σε μια εποχή που θεωρητικά η ισότητα των φύλων έχει επιτευχθεί, αλλά πρακτικά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, να μας “ταρακουνήσουν” και να μας θυμίσουν ότι οι πραγματικές ιστορίες κάποιων κοριτσιών είναι μάλλον πιο όμορφες, πιο αισιόδοξες και πιο συναρπαστικές από τα παραμύθια. Ότι ο δρόμος της ζωής ορισμένων κοριτσιών δεν αρχίζει και τελειώνει με την προσδοκία ενός ωραίου πρίγκιπα, αλλά ξετυλίγεται γεμάτος προσπάθεια, δράση, επιτυχίες και ατομικά επιτεύγματα. Δεν είναι, λοιπόν, αυτά τα ατρόμητα κορίτσια πιο γοητευτικά από τις ζαχαρένιες ηρωίδες των ταινιών; Δεν είναι το καλύτερο πρότυπο για τις μικρές αναγνώστριες που κάνουν τα πρώτα βήματα στον δρόμο της ζωής; Καλή ανάγνωση και περιμένουμε και δεύτερο τόμο!

No Responses

Leave a Reply